Tworzenie nowej linii produkcyjnej w Sap

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
grzegorz.w
Posty: 3
Rejestracja: śr lut 07, 2024 6:54 pm

Tworzenie nowej linii produkcyjnej w Sap

Post autor: grzegorz.w »

Dzień dobry.

Pracuję w dużej korporacji Automotive i zajmuję się planowanie produkcji w systemie Sap.
Moim zadaniem jest również tworzenie nowych linii produkcyjnych, tworzeniem marszrut i wprowadzaniem nowych referencji ( produktów).
Problem w tym, że w firmie nie ma specjalisty od sapa, a jeśli ktoś coś umie to nie chce za bardzo pomóc w temacie.

Czy mogę gdzieś znaleźć schemat krok po kroku jak np. tworzy się nowe linie produkcyjne ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: Tworzenie nowej linii produkcyjnej w Sap

Post autor: dominik.tylczynski »

Poczekaj, poczekaj - czy dobrze zrozumiałem, że masz w zakresie obowiązków m.in. tworzenie linii produkcyjnych w SAP, ale nikt Cię z tego nie przeszkolił, nie możesz pozyskać wiedzy wewnętrznie i musisz szukać pomocy na forum?

Nigdy nie zrozumiem działania takich firm. Przecież zanim się kogoś posadzi na wózek widłowy w magazynie, to magazynier musi być przeszkolony i mieć uprawnienia. A przed systemem SAP sadza się nieprzeszkoloną osobę, mówi się jej po prostu "rób" i potem jest dialog:
- ale co mam robić?
- no rób, żeby dobrze było w tym SAPu
- ale ja nie znam SAP?
- nie szkodzi, dasz radę. zapytaj kolegi, albo Google
A potem zdziwienie, że system za dużo $$$ nie działa, albo działa bardzo źle.

Ad rem
Termin linia produkcyjna Production Line jest związany z produkcją seryjną Repetitive Manufacturing (PP-REM)
A linie produkcyjne tworzy się tak Creating Production Lines
Daj znać jeśli nie trafiłem z tą produkcją seryjną i macie inny model.

Tak na marginesie, to linii produkcyjnych się raczej w SAP często nie zmienia. Te dane mają odwzorowywać maszyny/urządzenia/linie, którymi faktycznie firma dysponuje, a te się zbyt często nie zmieniają.
grzegorz.w
Posty: 3
Rejestracja: śr lut 07, 2024 6:54 pm

Re: Tworzenie nowej linii produkcyjnej w Sap

Post autor: grzegorz.w »

Dzień dobry.
Tak.. dobrze zrozumiałeś. Nikt mnie nie przeszkolił, każdy uczy się w swoim zakresie szukając informacji na własną rękę.
O jakimś płatnym szkoleniu na zewnątrz firmy można zapomnieć.

Gdy zapytałem o szkolenia z sapa to mi powiedziano "żebym trochę popytał u tego trochę u tamtego" ktoś mi może coś podpowie.
Kolega pracujący dłużej ode mnie w tej firmie powiedział mi że szkoleń z sapa nie było od lat a każdy nowy uczy się na własną rękę.
On sam ucząc się wcześniej szukał informacji na forach i przysłowiowym google.
Podpowiedział mi również, że może uda mi się stworzyć nową linie na przykładzie starych już istniejących.

Linię produkcyjną, którą mam stworzyć jest linią całkiem nową i trochę różniącą się od pozostałych.
Muszę w niej zawrzeć takie informacje jak liczba operatorów, łączny czas wykonania operacji przez nich + czas produkcji samych maszyn + czas pakowania.

P.s.
Przeanalizuję to, co mi podpowiedziałeś - może mi to pomóc.
Pozwolę sobie odezwać się jeszcze w tym temacie jak coś zdziałam.

Dziękuję
wojtas7
Posty: 1056
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 313 times

Re: Tworzenie nowej linii produkcyjnej w Sap

Post autor: wojtas7 »

grzegorz.w pisze: sob lut 10, 2024 3:36 pm O jakimś płatnym szkoleniu na zewnątrz firmy można zapomnieć.
Gdy zapytałem o szkolenia z sapa to mi powiedziano "żebym trochę popytał u tego trochę u tamtego" ktoś mi może coś podpowie.
Kolega pracujący dłużej ode mnie w tej firmie powiedział mi że szkoleń z sapa nie było od lat a każdy nowy uczy się na własną rękę.
A ja uważam że to jest błędne podejście, wydaje mi się że jak w firmie jest SAP, to wszyscy do tego tak podchodzą.
A zadam pytanie - czy jeśli w firmie by był np wdrożony jakiś Comarch Optima, to też byś szukał na rynku płatnych szkoleń z Comarchu?

Mam na myśli to że firma powinna Cię przeszkolić w jaki sposób pracować w Waszej firmie, a nie z systemu SAP jako takiego. Jeśli macie swoje specyficzne procesy (a macie na 100%), zetowe rodzaje dokumentów, to firma powinna Ci powiedzieć jak pracować.
grzegorz.w
Posty: 3
Rejestracja: śr lut 07, 2024 6:54 pm

Re: Tworzenie nowej linii produkcyjnej w Sap

Post autor: grzegorz.w »

Moje szkolenie polegało na tym, że przez pierwsze dwa tygodnie mojej pracy na tym stanowisku pokazano mi jak planować w MRP i ogólnie zaznajomiono z obszarem działania ( raporty, tabelki, itp. w excelu).
Z czasem ( czytaj po ok 2 miesiącach ) przyszedł ktoś i powiedział, że skoro zajmuję się planowaniem to muszę sobie stworzyć nową referencję danego produktu. Później były inne nowe rzeczy do zrobienia, które sam musiałem zrobić aż teraz przyszła pora na stworzenie nowej linii produkcyjnej.

Jest jak jest.
Trzeba sobie jakoś radzić :)