Zmiana layoutu na wydruku

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
SAP_Consulting
Posty: 85
Rejestracja: pn lip 23, 2018 8:44 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: SAP_Consulting »

Cześć,

jak mogę zmienić layout wydruku, akurat chodzi tutaj zmianę loga na nowe.
Message type to ZLP2.

Dzięki.

PS. Nie wiem dlaczego nie załącza się screenshot...
Ostatnio zmieniony pn lut 12, 2024 10:24 am przez SAP_Consulting, łącznie zmieniany 1 raz.
K602
Posty: 132
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 60 times
Been thanked: 86 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: K602 »

A dlaczego miało by się nie dać? Zetowy komunikat, zapewne w Smart Forms robione lub SAP Script... ustalamy nazwę formularza (tcode: NACE lub tabela: TNAPR) i go zmieniamy w adekwatnej transakcji. Uwaga na ilość bitów w tej grafice (w przypadku Smart Forms 16bit).
SAP ABAP Certified Developer
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: dominik.tylczynski »

SAP_Consulting pisze: pt lut 09, 2024 11:29 am PS. Nie wiem dlaczego nie załącza się screenshot...
Załącza się. Przykładowo to jest screenshot z Twojego poprzedniego posta:
20240212_093309.png

Zobacz jak wstawiać załączniki do postów - phpBB User Guide: Attachments
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SAP_Consulting
Posty: 85
Rejestracja: pn lip 23, 2018 8:44 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: SAP_Consulting »

K602 pisze: pn lut 12, 2024 9:06 am A dlaczego miało by się nie dać? Zetowy komunikat, zapewne w Smart Forms robione lub SAP Script... ustalamy nazwę formularza (tcode: NACE lub tabela: TNAPR) i go zmieniamy w adekwatnej transakcji. Uwaga na ilość bitów w tej grafice (w przypadku Smart Forms 16bit).
Nie mówię, że się nie da :) Po prostu pytam, jak to zrobić :)
K602
Posty: 132
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 60 times
Been thanked: 86 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: K602 »

SAP_Consulting pisze: pt lut 09, 2024 11:29 am PS. Nie wiem dlaczego nie załącza się screenshot...
Wiemy już dlaczego. Nie wiemy jak :) Sposób:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SAP ABAP Certified Developer
K602
Posty: 132
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 60 times
Been thanked: 86 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: K602 »

SAP_Consulting pisze: pn lut 12, 2024 9:52 am Nie mówię, że się nie da :) Po prostu pytam, jak to zrobić :)
Ale podałem Ci jak to zrobić. Tzn. kroki. Więcej nie da się pomóc, jak nawet nie wiemy, czy to SF czy SS, a może Adobe Forms...

Ustal formularz. Kroki podałem.
SAP ABAP Certified Developer
SAP_Consulting
Posty: 85
Rejestracja: pn lip 23, 2018 8:44 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: SAP_Consulting »

Tego na serio nie da się załączyć :? Załącznik nie przechodzi, ale ok, nieistotne, może coś z przeglądarką.

Mandant 200
Rodz. inf. wyj. ZLP2
Nośnik wysłania 1
Aplikacja V2
Program ZRPWM_RLE_DELNOTE
Procedura FORM ENTRY_PDF
PDF/SmartForm: Nazwa formul. ZWM_LIST_OF_SSCC
Rodzaj formularza 2

Mógłbym Cię poprosić, żebyś poprowadził mnie dalej? Jaka to jest ta 'adekwatna transakcja'?

Dziękuję.
dominik.tylczynski
Posty: 8289
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1903 times
Been thanked: 1470 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: dominik.tylczynski »

Twój formularz wydruku to ZWM_LIST_OF_SSCC.
Sądzą z nazwy procedury ENTRY_PDF najpewniej jest to formularz PDF opracowany w transakcji SFP.
Jeśli tam go nie znajdziesz, spróbuj transakcję SMARTFORMS.
K602
Posty: 132
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 60 times
Been thanked: 86 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: K602 »

... i wróć do nas z informacją, w czym zadziałało. Czy tcode: SMARTFORMS lub SFP
SAP ABAP Certified Developer
SAP_Consulting
Posty: 85
Rejestracja: pn lip 23, 2018 8:44 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: SAP_Consulting »

Zmieniłem to, generalnie, była to transakcja SFP, ale teraz jak chcę zwolnić transport, żeby to przenieść i przetestować, to mam taki komunikat:

Object SFPF ZWM_LIST_OF_SSCC is inactive
Message no. EU829

Diagnosis

You tried to release a transport request, but object SFPF ZWM_LIST_OF_SSCC is still in its inactive version.

System Response
You cannot release the transport request.

Procedure
Activate the specified objects.

...
K602
Posty: 132
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 60 times
Been thanked: 86 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: K602 »

W ten sposób...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SAP ABAP Certified Developer
SAP_Consulting
Posty: 85
Rejestracja: pn lip 23, 2018 8:44 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: SAP_Consulting »

Szczerze mówiąc, to nie zadziałało... Aktywowałem, przenieśliśmy transport, zrobiliśmy proces od nowa i logo wciąż jest stare.
Tzn. być może źle coś zrobiłem w tej transakcji SPF, po prostu jakby wstawiłem tam nowe logo "na sztywno", w miejsce gdzie pokazuje strzałka, nie wiem czy to jest ok:
Logo 2.png
?


PS. Załączniki nie wchodziły tutaj na pulpicie zdalnym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
K602
Posty: 132
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 60 times
Been thanked: 86 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: K602 »

Transport się przeniósł, więc zadziałało. To co mówisz, to inna kwestia. Pytanie, jak jest na systemie developerskim? Tam jest okej, a na PRD jest źle?
Jeśli było tam logo już, to się podmienia go w tym samym obiekcie. Dodałeś nowe, a usunąłeś to stare całe? Być może jest stare, bo nowe dodałeś pod jego warstwę? Oczywiście głośno myślę, bo nie widzę systemu...
SAP ABAP Certified Developer
SAP_Consulting
Posty: 85
Rejestracja: pn lip 23, 2018 8:44 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: SAP_Consulting »

Tzn. transport się przeniósł i ta zmiana z SFP też, ale no jakby kiedy robimy proces na systemie testowym, to w podglądzie ZLP2 niestety jest wciąż stare logo.
Generalnie jest tak:

System dev.: w SFP jest ok, nie robimy tu testów
System testowy: w SFP ok, robimy test i wciąż jest stara grafika (logo).

Nie wiem gdzie by tu jeszcze można zerknąć w systemie...

No właśnie chyba tutaj:

"Dodałeś nowe, a usunąłeś to stare całe? Być może jest stare, bo nowe dodałeś pod jego warstwę?"

może być jakiś kłopot, bo generalnie tam nie było wcześniej logo żadnego... :shock: No ale wstawiłem to nowe, licząc, że to pomoże :roll: :lol:
K602
Posty: 132
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 60 times
Been thanked: 86 times

Re: Zmiana layoutu na wydruku

Post autor: K602 »

Piszesz, że nie było logo, a zostało stare logo na PRD... jak więc było?
SAP ABAP Certified Developer