Witam serdecznie,
Niedawno zacząłem nową pracę jak i swoją przygodę z SAP. Co prawda pierwszy raz mam z nim do czynienia, ale pracowałem wcześniej w systemie BaaN, więc małe przetarcie było.
Mam pytanie dotyczące organizacji wysyłek w SAP. Jak można zorganizować plan wysyłek? Zrobić zlecenie transportowe? Podać informację kiedy klient może odebrać maszynę?
Gdzie w ogóle mogę znaleźć informacje i dokształcić się w tym temacie?
We firmie korzystamy z SAP, ale w dziale logistyki ten temat mocno leży, jest dużo zabawy z Excelem, na co po prostu szkoda czasu.
Każda pomoc będzie mile widziana.
Pozdrawiam
Wojtek
Organizacja wysyłek w SAP
-
- Has thanked: 1 time
-
- Has thanked: 1981 times
- Been thanked: 1496 times
Re: Organizacja wysyłek w SAP
W najprostszym układzie wysyłki można obsługiwać bezpośrednio przy pomocy dostaw wychodzących Delivery Management (LE-SHP)
To często wystarczy jeśli nie musisz planować i rozliczać kosztów transportu, konsolidować wielu dostaw na jednym środku transportu czy optymalizować trasy.
Jeśli pytasz o bardziej zaawansowane planowanie transportu to w ERP-ECC był moduł Transportation (LE-TRA), który w S/4HANA został zastąpiony przez nowsze rozwiązanie Transportation Management (TM)
To często wystarczy jeśli nie musisz planować i rozliczać kosztów transportu, konsolidować wielu dostaw na jednym środku transportu czy optymalizować trasy.
Jeśli pytasz o bardziej zaawansowane planowanie transportu to w ERP-ECC był moduł Transportation (LE-TRA), który w S/4HANA został zastąpiony przez nowsze rozwiązanie Transportation Management (TM)