Cześć,
Jak programowo potwierdzić zadanie magazynowe ze zmianą ilości na pierwszym planie (bez wykorzystania kodu wyjątku) ?
Dla przykładu.
Do jednego zlecenia przypisane jest jedno zadanie.
Zadanie jest potwierdzane na pierwszym planie z koretktą ilości (zmiana na 1, bez kodu wyjątku).
Po potwierdzeniu pojawia się kolejne zadanie przypisane do zlecenia na pozostałą ilość.
EWM Potwierdzanie zadania magazynowego ze zmianą ilości
-
- Been thanked: 8 times
EWM Potwierdzanie zadania magazynowego ze zmianą ilości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Has thanked: 1981 times
- Been thanked: 1496 times
Re: EWM Potwierdzanie zadania magazynowego ze zmianą ilości
Programowo zadania magazynowe możesz potwierdzać funkcją /SCWM/TO_CONFIRM
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 325 times
Programowanie w EWM jest zdecydowanie bardziej skomplikowane niż po stronie ERPa. Są takie moduły funkcyjne, jak wymienił Dominik, a jeśli chcesz to robić analogicznie w programie, jak robisz na ekranie (np. w /SCWM/PRDO czy w zadaniach), trzeba programować Service Provider, tam są metody po kolei do odczytu, lock, i uruchomienia akcji (execute). Teoretycznie wszystko co robi się ręcznie, da się też za pomocą klas i metod SP, ale nie jest o łatwe ani przyjemne. Z tego linka przeklikasz się do OSS, gdzie są dokumenty załączone co i jak. Najlepiej debuggować standard i oglądać jak są uruchamiane poszczególne metody klasy SP. Do tego dobrym początkiem jest książka "SAP EWM Architecture and Programming w S/4 Hana".
https://community.sap.com/t5/supply-cha ... p/12257425
https://community.sap.com/t5/supply-cha ... p/12257425
-
Zgadzam się z tym iż programowanie w EWM jest bardziej skomplikowane.
Dominik podał FM /SCWM/TO_CONFIRM, który znam i używałem niejednokrotnie ale nigdy w przypadku który opisałem.
W tym module jest parametr IV_CRETO - który powinien opowiadać za tworzenie kolejnego zadania magazynowego ale niestety nie działa.
Jeżeli ktoś posiada kawałek kodu który realizuje opisany proces to chętnie bym zobaczył co jest uzupełniane.
Wykorzystując FM otrzymuje błąd /SCWM/L3 832.
Książkę "SAP EWM Architecture and Programming w S/4 Hana" posiadam i czasami z niej korzystam.
Service Provider używam od bardzo dawna, nauczyłem się na podstawie dokumentacji. Nie jest ona zbyt obszerna ale wystarczyła żeby zrozumieć jak to wszystko działa.
Dominik podał FM /SCWM/TO_CONFIRM, który znam i używałem niejednokrotnie ale nigdy w przypadku który opisałem.
W tym module jest parametr IV_CRETO - który powinien opowiadać za tworzenie kolejnego zadania magazynowego ale niestety nie działa.
Jeżeli ktoś posiada kawałek kodu który realizuje opisany proces to chętnie bym zobaczył co jest uzupełniane.
Wykorzystując FM otrzymuje błąd /SCWM/L3 832.
Książkę "SAP EWM Architecture and Programming w S/4 Hana" posiadam i czasami z niej korzystam.
Service Provider używam od bardzo dawna, nauczyłem się na podstawie dokumentacji. Nie jest ona zbyt obszerna ale wystarczyła żeby zrozumieć jak to wszystko działa.
-
Przypuszczam, że problem wynika z parametrów przekazywanych do funkcji /SCWM/TO_CONFIRM. Znalazłem tylko jedną notę dot. komunikatu /SCWM/L3832 - 2836651 - Split exception does not work in RF adhoc process
Ta nota koryguje funkcję /SCWM/RF_AHPRTO_AHPRIS_PAI, która wykorzystuje /SCWM/TO_CONFIRM. Stawiam zatem tezę, że skoro SAP wykorzystuje /SCWM/TO_CONFIRM w standardowych transakcjach RF, to z powodzeniem można zaksięgować tą funkcją wszystkie scenariusze potwierdzenia WT, no może jeśli nie wszystkie to przynajmniej te powszechnie używane.
Zobacz co się dzieje w /SCWM/RF_AHPRTO_AHPRIS_PAI przed wywołaniem /SCWM/TO_CONFIRM. Może to Ci pomoże ustalić jakie parametry powinny być przekazane.
Niestety do /SCWM/TO_CONFIRM nie ma porządnej dokumentacji, takiej jaka była podana w nocie 447328 - L_TO_CONFIRM - Interface documentation do L_TO_CONFIRM w LE-WM.
Natomiast istniejąca skąpa dokumentacja do parametru IV_CRETO funkcji /SCWM/TO_CONFIRM mówi, że to jest nic-nie-robiący ozdobnik:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Niestety nie udało mi się potwierdzić zadania z korektą ilość w RF.
Chyba nie da się tego wykonać programowo
Chyba nie da się tego wykonać programowo
-
A możesz to zrobić wprost z transakcji w SAP GUI? Moim zdaniem cokolwiek robi transakcja SAP GUI da się zrealizować programowo.
-
W GUI mogę to wykonać, w pierwszym poscie opisałem i wstawiłem screeny że istnieje taka możliwość.
Moje pytanie było czy można to wykonać programowo
Do tej pory cokolwiek robiłem wykonując w GUI potrafiłem odwzorować programowo, przykładowo potwierdzanie przyjęcia za pomocą Service Provider (wyszukałem dokumentacje i na jej podstawie zrobiłem przyjęcie).
Oczywiście można zdebagować (ST05) co dzieje się w systemie ale chyba nie o to chodzi
Jeżeli jest potrzeba dokładniejeszego opisania krok po kroku co jest wykonywane w systemie wraz z informacjami co znajduje się w poszczególnych dokumentach to mogę opracować i wysłać.
Moje pytanie było czy można to wykonać programowo
Do tej pory cokolwiek robiłem wykonując w GUI potrafiłem odwzorować programowo, przykładowo potwierdzanie przyjęcia za pomocą Service Provider (wyszukałem dokumentacje i na jej podstawie zrobiłem przyjęcie).
Oczywiście można zdebagować (ST05) co dzieje się w systemie ale chyba nie o to chodzi
Jeżeli jest potrzeba dokładniejeszego opisania krok po kroku co jest wykonywane w systemie wraz z informacjami co znajduje się w poszczególnych dokumentach to mogę opracować i wysłać.
-
Przypuszczam, pewności jednak nie mam, że takie potwierdzenie jednak da się przeprowadzić przy pomocy funkcji /SCWM/TO_CONFIRM.
Niestety dokumentacja do tej funkcji jest nader skromna i nie znalazłem wyjaśnienia jakie parametry należy podawać dla różnych scenariuszy potwierdzenia zadań magazynowych.
Funkcja /SCWM/TO_CONFIRM ma interfejs bardzo zbliżony do funkcji L_TO_CONFIRM z LE-WM, np. parametr IT_CONF tej pierwszej jest podobny do T_LTAP_CONF drugiej funkcji. Funkcja L_TO_CONFIRM jest bardzo dobrze udokumentowana w nocie 447328 - L_TO_CONFIRM - Interface documentation. Scenariusz z podziałem pozycji jest opisany w pkt. A. TO item split during confirmation. Kluczowe jest ustawienie pola PARTI = X aby wywołać podział pozycji. To samo pole jest dostępne w IT_CONF w EWM.
Może by spróbować w taki sposób
Niestety dokumentacja do tej funkcji jest nader skromna i nie znalazłem wyjaśnienia jakie parametry należy podawać dla różnych scenariuszy potwierdzenia zadań magazynowych.
Funkcja /SCWM/TO_CONFIRM ma interfejs bardzo zbliżony do funkcji L_TO_CONFIRM z LE-WM, np. parametr IT_CONF tej pierwszej jest podobny do T_LTAP_CONF drugiej funkcji. Funkcja L_TO_CONFIRM jest bardzo dobrze udokumentowana w nocie 447328 - L_TO_CONFIRM - Interface documentation. Scenariusz z podziałem pozycji jest opisany w pkt. A. TO item split during confirmation. Kluczowe jest ustawienie pola PARTI = X aby wywołać podział pozycji. To samo pole jest dostępne w IT_CONF w EWM.
Może by spróbować w taki sposób
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 325 times
A jak inaczej chcesz to osiągnąć? Jak sam widzisz kolejne tygodnie metody prób i błędów i status = "nie da się". Wszystko co jest w sap gui "da się" programowo co do definicji, jestem też tego zdania, i robiłem już programowo i triggerowanie PPF do wydruków HU, jak i wyksięgowywanie po pozycjach HU dostawy -> wszystko co w monitorze/scwm/prdo czy prdi, adgi itd - to zwykły kod abapa. I debugowałem normalnie w /h głęboko w systemie i rozkminiałem jak tego użyć ponownie.