SAP IM

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
przemob9

SAP IM

Post autor: przemob9 »

Witam,

mam pytanie - czy w SAP IM jest możliwość generowania kodów kreskowych dla części zamiennych ?

Dziś działamy tak, że w magazynie mamy 3300 pozycji. Każda pozycja to jeden numer magazynowy. Na jednym numerze mamy np. 30 sztuk łożysk. Kierownictwo chce aby każde to łożysko miało osobny kod kreskowy i na podstawie czytnika pobierane do zleceń naprawczych. Mam wątpliwości czy jest to do zrobienia. Może ktoś doradzić ?
dominik.tylczynski
Has thanked: 2046 times
Been thanked: 1538 times

Re: SAP IM

Post autor: dominik.tylczynski »

Tak, jest to do zrobienia. Jeśli każda sztuka łożyska z danego typu (jeden number materiału) ma mieć oddzielny numer, bo potrzebujesz tak dokładne śledzenie każdej sztuki łożyska, to można to zrobić przy pomocy zarządzania numerami seryjnymi - SAP Help Serial Number Management (LO-MD-SN)

Pytanie czy faktycznie jest to ważne w Twoim przypadku, czy fizycznie możesz nakleić trwałą etykietę na każde łożysko, czy organizacyjnie jesteście gotowi do tak detalicznego śledzenia łożysk.
przemob9

Post autor: przemob9 »

Bardzo dziękuję za informację. W jakich transakcjach mogę to zrobić ?
dominik.tylczynski
Has thanked: 2046 times
Been thanked: 1538 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Tak od ręki to pewnie tej funkcjonalności nie uruchomisz. To jednak trzeba wdrożyć. Skonfigurować numery seryjne, zmodyfikować dane materiałów (włączyć dla nich zarządzanie numerami seryjnymi), opracować wydruki etykiet, zrobić jakiś bilans otwarcia i nadać istniejącym zapasom numery, itd.

Finalnie będziesz mógł podawać numery seryjne podczas ruchów materiałowych: W standardzie operacje IM, ruchy materiałowe nie są obsługiwane przy pomocy transakcji RF (skanery). Zatem trzeba by było jeszcze oprogramować te transakcje.

Jak widzisz wychodzi z tego całkiem zgrabny projekt. No ale skoro kierownictwo sobie życzy, to pewnie można taki projekt ogarnąć.