Witam. Mam taki problemik w SD:
Uproszczony przykład: do zwykłej faktury SD z jedną pozycją na 100zł wystawiona jest faktura korekta, ale nie jako zmiana tej pozycji 1, tylko dodana nowa pozycja z typem L2N np. na 10zł. Teraz robimy drugą korektę i chcemy skorygować tę dodakową pozycję na 10zł ale w VA01 jej nie widać. System cały czas proponuje tylko pozycję 1 na 100zł. Zakładam, że to przez brak referencji do pozycji 1 (VBAP-VGBEL), w VBFA jest to widoczne.
Czy czegoś brakuje mi w konfiguracji, da się to jakos ogarnąć bez abapowania?
Korekta do faktury już skorygowanej (ale jako dodanie nowych pozycji)
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 74 times
Re: Korekta do faktury już skorygowanej (ale jako dodanie nowych pozycji)
Na prawdę nikt nie ma u siebie takich przypadków?
Mam sytuacje podobną do opisanej poniżej:
https://portalvat.pl/obrot-wewnatrzwspo ... -3287.html
Jest prosta faktura za usługę, następnie pojawia się do niej korekta, która zeruje wszystkie pozycje faktury oryginalnej ale dodaje też nowe pozycje. Następnie pojawia się kolejna korekta, która musi skorygować te nowo dodane pozycje - nie ma ich jednak na fakturze oryginalenej, więc system ich nie widzi. Wydaje się, że w ogóle SAP nie jest przygotowany na takie cuda, ale z tego artykułu wynika , że tak się powinno robić, zamiast najprościej wystawić korekte do zera a następnie nową fakture na te dodatkowe pozycje.
Mam sytuacje podobną do opisanej poniżej:
https://portalvat.pl/obrot-wewnatrzwspo ... -3287.html
Jest prosta faktura za usługę, następnie pojawia się do niej korekta, która zeruje wszystkie pozycje faktury oryginalnej ale dodaje też nowe pozycje. Następnie pojawia się kolejna korekta, która musi skorygować te nowo dodane pozycje - nie ma ich jednak na fakturze oryginalenej, więc system ich nie widzi. Wydaje się, że w ogóle SAP nie jest przygotowany na takie cuda, ale z tego artykułu wynika , że tak się powinno robić, zamiast najprościej wystawić korekte do zera a następnie nową fakture na te dodatkowe pozycje.