Zamówienie indywidualne w SD - typ pozycji TAB

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Ripiter

Zamówienie indywidualne w SD - typ pozycji TAB

Post autor: Ripiter »

Czesc,

Mam taki scenariusz:
- klient wysyła mi zamówienie
- moje zlecenie sprzedaży w SAP powinno wygenerować zgłoszenie zapotrzebowania, potem zamówienie do dostawcy z przyjeciem na zapas
- Po przybyciu towaru na magazyn ksieguje PZ
- Nastepnie dostawa wychodzaca do klienta i WZ -> fakturka.

Musze mieć połączenie w SAP pomiędzy zleceniem sprzedazy a zamówieniem do dostawcy.

Spróbowałem z typem pozycji TAB natomiast tutaj mam taki problem że nie ma w tym procesie wartościowego przyjecia na konto zapasów.
Po zaksiegowaniu PZ od razu mam KWS i potem faktura. WZtka nie ma dokumentu ksiegowego.
Natomiast ja potrzebuje przyjac normalnie towar na konto zapasów i ksiegować KWS wraz z WZtka.

Macie może pomysł jak to osiągnąć?
mrcb
Has thanked: 19 times
Been thanked: 129 times

Re: Zamówienie indywidualne w SD - typ pozycji TAB

Post autor: mrcb »

Z jakim typem dekretacji tworzy Ci się zgłoszenie zapotrzebowania?
W Twoim przypadku dekretacja powinna uwzględniać wycenione przyjęcie na zapas specjalny klienta E.
Sam typ dekretacji przypisujesz w konfiguracji typu linii harmonogramu zlecenia sprzedaży.

pozdr.m.
Ripiter

Post autor: Ripiter »

mrcb pisze: pn kwie 22, 2024 3:51 pm Z jakim typem dekretacji tworzy Ci się zgłoszenie zapotrzebowania?
W Twoim przypadku dekretacja powinna uwzględniać wycenione przyjęcie na zapas specjalny klienta E.
Sam typ dekretacji przypisujesz w konfiguracji typu linii harmonogramu zlecenia sprzedaży.

pozdr.m.
Czesc,

Dzieki za odpowiedz. Tworzy mi się z typem dekretacji H.
Nie widze do wyboru typu dekretacji który by mi wlasnie przyjął ten materiał na wyceniony zapas E klienta...
mrcb
Has thanked: 19 times
Been thanked: 129 times

Post autor: mrcb »

Obstawiam typ dekretacji M, ale chyba dodatkowym i kluczowym wymaganiem jest praca z wycenionym zapasem zlecenia klienta.
Spójrz na notę 2418462 - PR or PO created from sales order is picks G/L account from BSX rather than GBB.

pozdr.m.
dominik.tylczynski
Has thanked: 2064 times
Been thanked: 1549 times

Post autor: dominik.tylczynski »

O ile dobrze pamiętam, to włączenie wyceny zapasu specjalnego zlecenia klienta (type E) odbywa się na poziomie konfiguracji klasy zapotrzebowania - SPRO: Controlling -> Product Cost Controlling -> Cost Object Controlling -> Product Cost by Sales Order -> Control of Sales-Order-Related Production/Product Cost by Sales Order -> Check Requirements Classes:
20240423_105955.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.