CALL TRANSACTION

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
joanna1998
Posty: 8
Rejestracja: pt kwie 26, 2024 7:31 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

CALL TRANSACTION

Post autor: joanna1998 »

Cześć. Buduję module pool, w którym będzie wyświetlana ALV - używam klasy CL_GUI_ALV_GRID. Zrobiony jest hotspot - po kliknięciu w VBLNR przerzuca nas do t-code FBL1N na konto vendora i company code. Ale ja chcę, żeby po klinięciu w VBLNR przerzucało mnie to 'all items' (czyli musi być wybrany ten radiobutton), wrzucało mnie na konto vendora, company code i dodatkowo, żeby zrobił się sorting po wybranym VBLNR - czyli numerze clearing/payment document. Podpowie ktoś jak mogę to zrobić?
Tak działa np. t-code BNK_MONIP - po kliknięciu w numer payment documentu wrzuca nas od razu do FBL1N i pokazuje tylko dokumenty z danego payment document.
ZETKA
Posty: 82
Rejestracja: czw lis 04, 2010 10:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 81 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: ZETKA »

SUBMIT zamiast CALL TRANSACTION
Pozdrawiam,
Krzysiek
wojtas7
Posty: 1071
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 318 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: wojtas7 »

Raczej nagraj w shdb mapę batch input i daj call transaction z ta mapą.

Pytanie do kolegi co ma dać submit?
ZETKA
Posty: 82
Rejestracja: czw lis 04, 2010 10:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 81 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: ZETKA »

FBL1N to program typu 1, za pomocą SUBMIT i USING można wypełnić dowolnie kryteria selekcji i go wykonać.
Pozdrawiam,
Krzysiek
wojtas7
Posty: 1071
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 318 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: wojtas7 »

ZETKA pisze: ndz maja 12, 2024 6:32 pm FBL1N to program typu 1, za pomocą SUBMIT i USING można wypełnić dowolnie kryteria selekcji i go wykonać.
OK, racja ;-) Chociaż w call transaction też można ekranem selekcji podsterować, wypełnić wartości przez ID pól, no i tu problem jest tak opisany że po ekranie selekcji trzeba jeszcze coś klikać, sortować - typowo pod batch inputa..
joanna1998
Posty: 8
Rejestracja: pt kwie 26, 2024 7:31 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: joanna1998 »

wojtas7 pisze: ndz maja 12, 2024 6:27 pm Raczej nagraj w shdb mapę batch input i daj call transaction z ta mapą.

Pytanie do kolegi co ma dać submit?
Nagranie zrobione i utworzono do niego program Z-owy. Jak teraz mogę wrzucić parametry z mojego hospota - czyli company code, vendor code, all items date (jako sy-datum) oraz potem sortowanie po konkretnym payment doc number przy wywołaniu CALL TRANSACTION (nazwa mojego programu z nagraniem)?
Może jakiś przykład?
ZETKA
Posty: 82
Rejestracja: czw lis 04, 2010 10:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 81 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: ZETKA »

Jak się z nagrania zrobi program to się nie da ;) Trzeba zrobić funkcję. Nadal twierdzę, że w tym przypadku słusznym rozwiązaniem jest SUBMIT, za chwilę napiszę kompletny kod, tylko do jakiegoś systemu się zaloguję.
Pozdrawiam,
Krzysiek
ZETKA
Posty: 82
Rejestracja: czw lis 04, 2010 10:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 81 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: ZETKA »

Kod: Zaznacz cały

SUBMIT rfitemap
  WITH kd_bukrs = '...'     " Company code
  WITH kd_lifnr = '...'     " Vendor
  WITH pa_vari  = '...'     " Variant
  WITH x_aisel  = abap_true " All items
   AND RETURN.
Wariant o konkretnej nazwie z niezbędnym sortowaniem trzeba sobie wcześniej utworzyć.
Pozdrawiam,
Krzysiek
joanna1998
Posty: 8
Rejestracja: pt kwie 26, 2024 7:31 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: joanna1998 »

Wydaje mi się, że wariant z sortowaniem może się nie udać - ALV wyświetla listę payment documentów z REGUP, hotspot ustawiony jest wlasnie na kolumnę payment doc - chcę, żeby po kliknieciu w poszczegolny numer przenosiło mnie do wybranego clearingu. Nie widzę, żeby to się dało zrobić wariantem - czy się mylę?
ZETKA
Posty: 82
Rejestracja: czw lis 04, 2010 10:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 81 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: ZETKA »

Teraz to już nie rozumiem, albo wyświetlanie listy dokumentów albo konkretnego dokumentu - to dwie, zupełnie różne rzeczy.
Pozdrawiam,
Krzysiek
wojtas7
Posty: 1071
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 318 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: wojtas7 »

ja rozumiem że tu jest wymaganie większe niż tylko SUBMIT i wypełnienie ekranu selekcji. W wymaganiu jest - zaznaczyć coś, kliknąć w środku. Dlatego mapa batch inputowa...

A koncept programu to bym tak zrobił:

- jak piszesz że po kliknięciu w hot spota VBLNR przerzuca cię do "all items", wrzuca na konto vendora, company code i sortuje. Więc mniemam że hot spot click juz masz oprogramowany, to jest po prostu FORM, w ktorym musisz sobie odpalic np swoja metode jakas statyczna w zetowej klasie, czy napisac swoj modul funkcyjny, albo wprost tam kolejnego FORMa se zrobic w programie ALV, gdzie przekleisz sobie kod z SHDB, ktory uzupelnia tak naprawde tabelke wewnetrzna z mapa batchinputowa, i w miejscach gdzie w mapie podawales prawdziwe dane, daj te swoje zmienne (mniemam ze konto vendora, czy company code czy co tam masz), i odpalaj CALL TRANSACTION using tą mapę batchinputowa.

W efekcie po kliknieciu w hot spot odpali ci sie ta transakcja i powinno zadziac to co se nagrales w mapie bartchinput.

no chyba ze zle skumalem o co ci chodzi.
ZETKA
Posty: 82
Rejestracja: czw lis 04, 2010 10:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 81 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: ZETKA »

Chyba wreszcie załapałem, tu wcale nie jest potrzebne żadne FBL1N tylko od razu transakcja do wyświetlania konkretnego dokumentu FI, na przykład FB03.
W takim razie CALL TRANSACTION (bo to rzeczywiście transakcja, w przeciwieństwie do FBL1N), ale wystarczy proste:

Kod: Zaznacz cały

SET PARAMETER ID: 
	'BLN' FIELD ..., " Document number
 	'BUK' FIELD ..., " Company Code
 	'GJR' FIELD .... " Fiscal Year
CALL TRANSACTION 'FB03' WITH AUTHORITY-CHECK AND SKIP FIRST SCREEN.
Pozdrawiam,
Krzysiek
wojtas7
Posty: 1071
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 318 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: wojtas7 »

ZETKA pisze: wt maja 14, 2024 7:10 pm Chyba wreszcie załapałem, tu wcale nie jest potrzebne żadne FBL1N tylko od razu transakcja do wyświetlania konkretnego dokumentu FI, na przykład FB03.
W takim razie CALL TRANSACTION (bo to rzeczywiście transakcja, w przeciwieństwie do FBL1N), ale wystarczy proste:

Kod: Zaznacz cały

SET PARAMETER ID: 
	'BLN' FIELD ..., " Document number
 	'BUK' FIELD ..., " Company Code
 	'GJR' FIELD .... " Fiscal Year
CALL TRANSACTION 'FB03' WITH AUTHORITY-CHECK AND SKIP FIRST SCREEN.
A ja pociągnę temat i zapytam Cię - jak chcesz w środku transakcji posortować tabelkę czy coś tam zaznaczyć? Bez mapy batch input?
ZETKA
Posty: 82
Rejestracja: czw lis 04, 2010 10:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 81 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: ZETKA »

A ja pociągnę temat i zapytam Cię - jak chcesz w środku transakcji posortować tabelkę czy coś tam zaznaczyć? Bez mapy batch input?
Tam nie ma nic do sortowania.
Pozdrawiam,
Krzysiek
wojtas7
Posty: 1071
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 318 times

Re: CALL TRANSACTION

Post autor: wojtas7 »

ZETKA pisze: śr maja 15, 2024 1:57 pm
A ja pociągnę temat i zapytam Cię - jak chcesz w środku transakcji posortować tabelkę czy coś tam zaznaczyć? Bez mapy batch input?
Tam nie ma nic do sortowania.
Serio, zastanawia mnie Twój sposób myślenia. AUtor tego wątka ma zapotrzebowanie:
żeby zrobił się sorting po wybranym VBLNR
a Ty to negujesz?