CALL TRANSACTION
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 2 times
CALL TRANSACTION
Cześć. Buduję module pool, w którym będzie wyświetlana ALV - używam klasy CL_GUI_ALV_GRID. Zrobiony jest hotspot - po kliknięciu w VBLNR przerzuca nas do t-code FBL1N na konto vendora i company code. Ale ja chcę, żeby po klinięciu w VBLNR przerzucało mnie to 'all items' (czyli musi być wybrany ten radiobutton), wrzucało mnie na konto vendora, company code i dodatkowo, żeby zrobił się sorting po wybranym VBLNR - czyli numerze clearing/payment document. Podpowie ktoś jak mogę to zrobić?
Tak działa np. t-code BNK_MONIP - po kliknięciu w numer payment documentu wrzuca nas od razu do FBL1N i pokazuje tylko dokumenty z danego payment document.
Tak działa np. t-code BNK_MONIP - po kliknięciu w numer payment documentu wrzuca nas od razu do FBL1N i pokazuje tylko dokumenty z danego payment document.
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 331 times
Re: CALL TRANSACTION
Raczej nagraj w shdb mapę batch input i daj call transaction z ta mapą.
Pytanie do kolegi co ma dać submit?
Pytanie do kolegi co ma dać submit?
FBL1N to program typu 1, za pomocą SUBMIT i USING można wypełnić dowolnie kryteria selekcji i go wykonać.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
OK, racja Chociaż w call transaction też można ekranem selekcji podsterować, wypełnić wartości przez ID pól, no i tu problem jest tak opisany że po ekranie selekcji trzeba jeszcze coś klikać, sortować - typowo pod batch inputa..
-
Nagranie zrobione i utworzono do niego program Z-owy. Jak teraz mogę wrzucić parametry z mojego hospota - czyli company code, vendor code, all items date (jako sy-datum) oraz potem sortowanie po konkretnym payment doc number przy wywołaniu CALL TRANSACTION (nazwa mojego programu z nagraniem)?
Może jakiś przykład?
Jak się z nagrania zrobi program to się nie da Trzeba zrobić funkcję. Nadal twierdzę, że w tym przypadku słusznym rozwiązaniem jest SUBMIT, za chwilę napiszę kompletny kod, tylko do jakiegoś systemu się zaloguję.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Kod: Zaznacz cały
SUBMIT rfitemap
WITH kd_bukrs = '...' " Company code
WITH kd_lifnr = '...' " Vendor
WITH pa_vari = '...' " Variant
WITH x_aisel = abap_true " All items
AND RETURN.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
Wydaje mi się, że wariant z sortowaniem może się nie udać - ALV wyświetla listę payment documentów z REGUP, hotspot ustawiony jest wlasnie na kolumnę payment doc - chcę, żeby po kliknieciu w poszczegolny numer przenosiło mnie do wybranego clearingu. Nie widzę, żeby to się dało zrobić wariantem - czy się mylę?
Teraz to już nie rozumiem, albo wyświetlanie listy dokumentów albo konkretnego dokumentu - to dwie, zupełnie różne rzeczy.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
ja rozumiem że tu jest wymaganie większe niż tylko SUBMIT i wypełnienie ekranu selekcji. W wymaganiu jest - zaznaczyć coś, kliknąć w środku. Dlatego mapa batch inputowa...
A koncept programu to bym tak zrobił:
- jak piszesz że po kliknięciu w hot spota VBLNR przerzuca cię do "all items", wrzuca na konto vendora, company code i sortuje. Więc mniemam że hot spot click juz masz oprogramowany, to jest po prostu FORM, w ktorym musisz sobie odpalic np swoja metode jakas statyczna w zetowej klasie, czy napisac swoj modul funkcyjny, albo wprost tam kolejnego FORMa se zrobic w programie ALV, gdzie przekleisz sobie kod z SHDB, ktory uzupelnia tak naprawde tabelke wewnetrzna z mapa batchinputowa, i w miejscach gdzie w mapie podawales prawdziwe dane, daj te swoje zmienne (mniemam ze konto vendora, czy company code czy co tam masz), i odpalaj CALL TRANSACTION using tą mapę batchinputowa.
W efekcie po kliknieciu w hot spot odpali ci sie ta transakcja i powinno zadziac to co se nagrales w mapie bartchinput.
no chyba ze zle skumalem o co ci chodzi.
A koncept programu to bym tak zrobił:
- jak piszesz że po kliknięciu w hot spota VBLNR przerzuca cię do "all items", wrzuca na konto vendora, company code i sortuje. Więc mniemam że hot spot click juz masz oprogramowany, to jest po prostu FORM, w ktorym musisz sobie odpalic np swoja metode jakas statyczna w zetowej klasie, czy napisac swoj modul funkcyjny, albo wprost tam kolejnego FORMa se zrobic w programie ALV, gdzie przekleisz sobie kod z SHDB, ktory uzupelnia tak naprawde tabelke wewnetrzna z mapa batchinputowa, i w miejscach gdzie w mapie podawales prawdziwe dane, daj te swoje zmienne (mniemam ze konto vendora, czy company code czy co tam masz), i odpalaj CALL TRANSACTION using tą mapę batchinputowa.
W efekcie po kliknieciu w hot spot odpali ci sie ta transakcja i powinno zadziac to co se nagrales w mapie bartchinput.
no chyba ze zle skumalem o co ci chodzi.
Chyba wreszcie załapałem, tu wcale nie jest potrzebne żadne FBL1N tylko od razu transakcja do wyświetlania konkretnego dokumentu FI, na przykład FB03.
W takim razie CALL TRANSACTION (bo to rzeczywiście transakcja, w przeciwieństwie do FBL1N), ale wystarczy proste:
W takim razie CALL TRANSACTION (bo to rzeczywiście transakcja, w przeciwieństwie do FBL1N), ale wystarczy proste:
Kod: Zaznacz cały
SET PARAMETER ID:
'BLN' FIELD ..., " Document number
'BUK' FIELD ..., " Company Code
'GJR' FIELD .... " Fiscal Year
CALL TRANSACTION 'FB03' WITH AUTHORITY-CHECK AND SKIP FIRST SCREEN.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
A ja pociągnę temat i zapytam Cię - jak chcesz w środku transakcji posortować tabelkę czy coś tam zaznaczyć? Bez mapy batch input?ZETKA pisze: ↑wt maja 14, 2024 7:10 pm Chyba wreszcie załapałem, tu wcale nie jest potrzebne żadne FBL1N tylko od razu transakcja do wyświetlania konkretnego dokumentu FI, na przykład FB03.
W takim razie CALL TRANSACTION (bo to rzeczywiście transakcja, w przeciwieństwie do FBL1N), ale wystarczy proste:Kod: Zaznacz cały
SET PARAMETER ID: 'BLN' FIELD ..., " Document number 'BUK' FIELD ..., " Company Code 'GJR' FIELD .... " Fiscal Year CALL TRANSACTION 'FB03' WITH AUTHORITY-CHECK AND SKIP FIRST SCREEN.
Tam nie ma nic do sortowania.A ja pociągnę temat i zapytam Cię - jak chcesz w środku transakcji posortować tabelkę czy coś tam zaznaczyć? Bez mapy batch input?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
Serio, zastanawia mnie Twój sposób myślenia. AUtor tego wątka ma zapotrzebowanie:
a Ty to negujesz?żeby zrobił się sorting po wybranym VBLNR