Replenishment / kanban

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Piotrek01
Posty: 19
Rejestracja: wt lut 06, 2024 9:46 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Replenishment / kanban

Post autor: Piotrek01 »

Dzień dobry Panie Dominiku
To znowu ja 😁

Kolejny problem z którym się zmagam:
Mam dwa różne storage type
ST1 i ST2
W ST1 przechowuje wszystkie komponenty jakimi dysponuje a w ST2 przechowuje część z tych komponentów jako nazwijmy to "łatwy dostęp"
Replenishment sprawdza stan danego komponentu przypisanego na stałe do ST2 (storage bin oraz ilości zapisane w MM02 w zakładce Warehouse men. 2)
Co 30 min i jeśli stan zmniejsza się poniżej minimalnego (zapisanego w MM02) to generuje TO na uzupełnienie. Zrobiłem na to JOBa który to obsługuje.
Dodam że oba Storage type obsługuje storage unit
Problem jednak w tym że jeśli w typie ST1 nie ma dostępnego komponentu a raczej ze nie mam żadnej jednostki składowania na danym komponencie to system zachowuje się tak. Przykład:
Komponent XYZ
W MM02 przypisany do miejsca A 01 02
Ilość max to 10
Ilość min to 4
Każda jednostka skl ma w sobie ilość 1
Czyli powinno być max 10 SU w danym miejscu
Zapas spada poniżej 4 x SU
JOB wykrywa że ilość jest za mała w tym miejscu i próbuje to miejsce uzupełnić do maxa
Niestety nie ma skąd zabrać bo w ST1 nie ma nic więc generuje "jakby fikcyjne" TO z ST2 miejsce A 01 02 do ST2 miejsce A 01 02 tyle razy póki nie wykryje że uzupełnił do 10 x SU
Job kręci dwie transakcje
Najpierw LP21 a później LB10

To bardzo uciążliwe i moim zdaniem błędne ponieważ nie wyjmując komponentu z miejsca muszę do w nim potwierdzić (pobranie i dostarczenie, ponieważ mam włączone two steps)
Czy jest coś w konfiguracji storage type lub strategii pobrania lub rozmieszczenia lub w MM02 co może rozwiązać ten problem
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie ☺️
Jeśli potrzebuje Pan screenów lub dodatkowych danych to na pewno takie załączę
dominik.tylczynski
Posty: 8384
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1951 times
Been thanked: 1482 times

Re: Replenishment / kanban

Post autor: dominik.tylczynski »

Moim zdaniem masz nieprawidłowo zdefiniowaną strategię wyszukiwania typu magazynu (storage type). Podczas normalny pobrań system idzie najpierw do ST1 potem do ST2.
W przypadku ruchu na uzupełnienie ST2, system powinien pobierać tylko z ST1. Jeśli przejdziesz tutaj do ST2, to dostaniesz właśnie takie "fikcyjne" TO.

Strategię wyszukiwania typu magazynu (SPRO Logistics Execution -> Warehouse Management -> Strategies -> Activate Storage Type Search -> Determine search sequence) możesz uzależnić od ruchu WM:
20240523_135944.png

Referencję ruchu WM przypisujesz do samego ruchu WM w SPRO Logistics Execution -> Warehouse Management -> Activities -> Transfers -> Define Movement Types:
20240523_140132.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek01
Posty: 19
Rejestracja: wt lut 06, 2024 9:46 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Replenishment / kanban

Post autor: Piotrek01 »

U Pana jest replenishment for production a u mnie .. of storage type
Czy coś może być nie tak w tych ustawieniach?
Czy ktoś z obecnych miał może podobny problem i może również podpowiedzieć? ☺️
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dominik.tylczynski
Posty: 8384
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1951 times
Been thanked: 1482 times

Re: Replenishment / kanban

Post autor: dominik.tylczynski »

Wydaje mi się, że masz prawie wszystko. Uzupełnienie jest robione ruchem WM. Do ruchu jest przypisana referencja wyszukiwania typu magazynu 39.
Teraz pozostaje sprawdzić ustawienia strategii wyszukiwania typu magazynu dla tej referencji. W tej strategii powinien być wskazany tylko typ magazynu ST1, bo to z niego chcesz pobierać zapas podczas uzupełniania.
Wcześniej podałem ścieżkę do konfiguracji strategii. Sprawdź też ustawienia w access optimization:
20240524_160332.png

Bardzo możliwe, że wyszukiwanie wg referencji ruchu jest tam wyłączone.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.