Dostawy wpadające na Q

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Piotrek01
Posty: 22
Rejestracja: wt lut 06, 2024 9:46 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Dostawy wpadające na Q

Post autor: Piotrek01 »

Cześć,
Czy wiecie gdzie może tkwić problem w sytuacji gdy przyjmuje dostawę i wpada ona na quality “Q”
Wszystkie dostawy danego rodzaju komponentu mają ustawione ze do kontroli ma wpadać pięć pierwszych dostaw po czy każda następna traktowana jest jako zgodna i powinna być bez Q na Stock category
Tymczasem od x czasu wszystko leci na kontrol
Jest jakieś rozwiązanie tego problemu?
Oczywiście da się to odblokować ale tak nie powinno być
Dotyczy to tylko części komponentów danego rodzaju (np komponentów mechanicznych) choć zwał jak zwał.
Jeśli spotkaliście się z czymś takim lub znacie rozwiązanie to proszę dajcie info
Z góry Wam dziekuje
Piotrek01
Posty: 22
Rejestracja: wt lut 06, 2024 9:46 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Dostawy wpadające na Q

Post autor: Piotrek01 »

Macie może jakieś pomysły? Bo mi to strasznie życie utrudnia :D
Piotrek01
Posty: 22
Rejestracja: wt lut 06, 2024 9:46 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Dostawy wpadające na Q

Post autor: Piotrek01 »

załączam zrzut
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek01
Posty: 22
Rejestracja: wt lut 06, 2024 9:46 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Dostawy wpadające na Q

Post autor: Piotrek01 »

Cisza na morzu :)
Chyba tylko ja mam taki problem

A może Pan Dominik coś by podpowiedział, na pewno już się z tym spotkał xd

Każda sugestia mile widziana
Dziękuję
urbi
Posty: 47
Rejestracja: sob lip 30, 2022 1:40 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 17 times

Re: Dostawy wpadające na Q

Post autor: urbi »

Cześć,

Gdzie ustawiliście sprawdzenie, że do kontroli ma wpadać 5 dostaw?
Przyjmujecie materiał na magazyn, następnie pięć pierwszych dostaw wpada do Quality a reszta idzie na stock?
Czy inspekcja dla tych 5ciu pierwszych jest w trakcie?

Daj znać jak wygląda proces to może coś pomożemy.
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Dostawy wpadające na Q

Post autor: dominik.tylczynski »

Moim zdaniem to jest kwestia w module QM a nie w WM.
W QM można dynamicznie modyfikować zakres kontroli w zależności od dotychczasowych wyników kontroli - Dynamic Modification of the Inspection Scope

Tę modyfikację robi Dynamic Modification Rule - przykładowo w taki sposób:
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM

SAP Help: Dynamic Modification Rule pisze:You can store a dynamic modification rule in one of the following places:
  • In the inspection plan at the header level
  • In the inspection plan at the characteristic level
  • In the inspection setup of the material master record at the inspection type level
Przypuszczam, że w Twojej konfiguracji dynamiczna reguła modyfikacji powinna zostać podana w danych podstawowych materiału:
20240620_154045.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek01
Posty: 22
Rejestracja: wt lut 06, 2024 9:46 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Dostawy wpadające na Q

Post autor: Piotrek01 »

Cześć,
Dziękuję za podpowiedzi, działa jak należy ☺️
Problem tkwił w insp setup w jednej z list rozwijalnych

Piotrek
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Dostawy wpadające na Q

Post autor: dominik.tylczynski »

Piotrek01 pisze: sob cze 22, 2024 11:22 pm Problem tkwił w insp setup w jednej z list rozwijalnych
W której konkretnie?
Piotrek01
Posty: 22
Rejestracja: wt lut 06, 2024 9:46 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Dostawy wpadające na Q

Post autor: Piotrek01 »

W liście Control insLot
Miałem ustawioną opcję drugą od góry a powinna być pierwsza od góry.
Przepraszam ale teraz nie mam jak zrobić screena. Jeśli chcecie mogę dodać jutro

Początek w liście jest taki sam dla trzech opcji i stąd ta pomyłka. 🤦🏻‍♂️
Tak czy siak pomoc bardzo mnie naprowadziła i troszkę do tego testów/kombinacji i oto jest 😁
Dziękuję