Mam wymaganie aby wysłać powiadomienie mailowe kiedy dostawa przychodząca z zewnątrz dotrze fizycznie do magazynu.
Można wyprowadzić output z dostawy ale oprzeć się na jakimś innym momencie niż zapisanie/utworzenie dostawy? (dostawa będzie utworzona w EWM wcześniej niż faktycznie dotrze). Jakiś status/zdarzenie dla którego można wyprowadzić informację?
EWM Powiadomienie o dostawie
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 331 times
Re: EWM Powiadomienie o dostawie
Tak sądzę że większość dostaw do EWM przechodzi wcześniej niż fizycznie materiał trafia do magazynu.
W EWM nie ma czegoś takiego jak output w ERP, można automatycznie podpiąć pod różne zdarzenia dostaw generowanie akcji PPF, są różne standardowe no i można robić też swoje, chociaż jak wszystko w EWM jest tak z 3x trudniejsze niż w ERP
Przede wszystkim bym najpierw się zastanowił, co w systemie fizycznie się dzieje w momencie kiedy ten komunikat ma się wygenerować? Jest GR księgowany? Jakiś pierwszy HU jest tworzony, a może pierwsze zadania magazynowe są tworzone?
W EWM nie ma czegoś takiego jak output w ERP, można automatycznie podpiąć pod różne zdarzenia dostaw generowanie akcji PPF, są różne standardowe no i można robić też swoje, chociaż jak wszystko w EWM jest tak z 3x trudniejsze niż w ERP
Przede wszystkim bym najpierw się zastanowił, co w systemie fizycznie się dzieje w momencie kiedy ten komunikat ma się wygenerować? Jest GR księgowany? Jakiś pierwszy HU jest tworzony, a może pierwsze zadania magazynowe są tworzone?
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Zgadzam się w przedmówcą Zdecyduj najpierw po jakim fizycznym zdarzeniu związanym z dostawą np. przyjazd dostawy, rozładunek, rozmieszczenie chcesz wysyłać powiadomienie, następnie zobacz jak to zdarzenie jest rejestrowane w systemie.
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Czytałem faktycznie o PPF, ale myślałem że działa to podobnie jak informacje wyjściowe - czyli w miarę łatwo
Myślę, że GR będzie dobrym momentem, przejrzę zatem standardowe możliwości. Dzięki za odpowiedź
Myślę, że GR będzie dobrym momentem, przejrzę zatem standardowe możliwości. Dzięki za odpowiedź
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 331 times
W standardzie widziałem raczej akcje PPF do generowania komunikatów do ERPa, robienie zadań magazynowych np. do rozmieszczenia, albo do różnych wydruków, maila zapewne by trzeba doprogramować sądze? Transakcja do warunków akcji PPF pod dostawy to /SCWM/DLVPPFC.
-
Na ogólnym poziomie PPF działa bardzo podobnie jak output determination - jest tworzony/zmieniany dokument i ta zmiana wyzwala jakąś akcję. Tą akcją może być wydruk, wysłanie emaila, start workflow, albo jakieś dalsze procesowanie dokumentów. Założenia i funkcjonalność jest podobna. Natomiast konfiguracja i implementacja jest zupełnie inna. Zastanawiam się po co SAP wprowadził PPF zamiast output determination - moim zdaniem jest to zamiana czegoś działającego na coś nowego.
Nie wiem czy faktycznie wysyłanie powiadomienia po zaksięgowaniu GR jest dobrym pomysłem. Początkowo pisałeś, że chcesz wysyłać powiadomienie kiedy dostawa fizycznie dotrze do magazynu. GR jest księgowane już po rozładunku dostawy - czyli później niż faktycznie dotarcie dostawy do magazynu. Jeślibyś opisał dokładniej do kogo i po co chcesz wysyłać, wtedy będzie można by zweryfikować czy GR to dobry moment.
Jeśli faktycznie chcesz wysyłać powiadomienie po GR, to możesz je obsługiwać w ERP zamiast w EWM, bo GR jest replikowane do ERP. Wtedy możesz wykorzystać output determination w dokumentach materiałowych i powiadomienie przy pomocy standardowej informacji wyjściowej MLGR:
2013580 - Email notification for MLFH and MLGR is not sent- SAP ERP & SAP S/4HANA
2417254 - MLGR : GR Message, Technical Fields appear incorrectly - SAP ERP & SAP S/4HANA
Nie wiem czy faktycznie wysyłanie powiadomienia po zaksięgowaniu GR jest dobrym pomysłem. Początkowo pisałeś, że chcesz wysyłać powiadomienie kiedy dostawa fizycznie dotrze do magazynu. GR jest księgowane już po rozładunku dostawy - czyli później niż faktycznie dotarcie dostawy do magazynu. Jeślibyś opisał dokładniej do kogo i po co chcesz wysyłać, wtedy będzie można by zweryfikować czy GR to dobry moment.
Jeśli faktycznie chcesz wysyłać powiadomienie po GR, to możesz je obsługiwać w ERP zamiast w EWM, bo GR jest replikowane do ERP. Wtedy możesz wykorzystać output determination w dokumentach materiałowych i powiadomienie przy pomocy standardowej informacji wyjściowej MLGR:
Jeśli pójdziesz w tym kierunku to zobacz noty:SAP Help Results of a Goods Receipt Posting pisze:Sending a Mail Message to Purchasing
If the GR message indicator has been set in the purchase order, the buyer automatically receives a message informing him of the delivery.
2013580 - Email notification for MLFH and MLGR is not sent- SAP ERP & SAP S/4HANA
2417254 - MLGR : GR Message, Technical Fields appear incorrectly - SAP ERP & SAP S/4HANA
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Nie przemyślałem tego, że można faktycznie nadal skorzystać z funkcjonalności po stronie ERP i wydaje się to bardzo dobry pomysł.
Cel jest taki, że często dział sprzedaży czeka na jakieś materiały aby zrealizować zlecenie klienta. Chcą dostawać powiadomienia kiedy rozpocznie się przyjęcie dostawy żeby wiedzieć, że w najbliższym czasie stan zapasów będzie wystarczający aby je zrealizować. Nie wiem czy GR to idealny moment ale wydaje się być wystarczający, bo właśnie wtedy zapas pojawia się w systemie.
Cel jest taki, że często dział sprzedaży czeka na jakieś materiały aby zrealizować zlecenie klienta. Chcą dostawać powiadomienia kiedy rozpocznie się przyjęcie dostawy żeby wiedzieć, że w najbliższym czasie stan zapasów będzie wystarczający aby je zrealizować. Nie wiem czy GR to idealny moment ale wydaje się być wystarczający, bo właśnie wtedy zapas pojawia się w systemie.
-
Skoro chcesz powiadamiać o przyjęciu brakujących materiałów (sprzedaż czeka na te materiały) to moim zdaniem w standardzie masz gotowe rozwiązanie w formie Missing Parts Check i informacji wyjściowej MLFH.
Konfigurację robisz w transakcji OMBC, ścieżka konfiguracji: Materials Management -> Inventory Management and Physical Inventory -> Goods Receipt -> Set Missing Parts Check
Zobacz też notę 426648 - Missing part mail checklist for goods movements
Konfigurację robisz w transakcji OMBC, ścieżka konfiguracji: Materials Management -> Inventory Management and Physical Inventory -> Goods Receipt -> Set Missing Parts Check
Zobacz też notę 426648 - Missing part mail checklist for goods movements