Brak polskich znaków SAP GUI

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
kzar
Posty: 42
Rejestracja: pt lip 17, 2020 1:07 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 16 times

Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: kzar »

Cześć,

ostatnio aktualizowany był na systemie GUI do wersji 8.00 i nie ma polskich znaków np. w malarzu ekranów. Spatch'owaliśmy do ostatniej wersji (patch 8) i nie pomogło, próbowałem manipulować ustawienia czcionki / kodowania, nic to nie dało. Pomoże ktoś?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
yacol
Posty: 567
Rejestracja: śr kwie 04, 2007 4:32 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 10 times
Been thanked: 170 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: yacol »

Czy Windows ma zainstalowany język PL?
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl
kzar
Posty: 42
Rejestracja: pt lip 17, 2020 1:07 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 16 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: kzar »

Nie, jest wersja angielska
yacol
Posty: 567
Rejestracja: śr kwie 04, 2007 4:32 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 10 times
Been thanked: 170 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: yacol »

Zobacz czy zainstalowanie języka polskiego w Windows nie załatwi sprawy.
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl
K602
Posty: 143
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 70 times
Been thanked: 91 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: K602 »

kzar pisze: wt lip 09, 2024 8:35 am Nie, jest wersja angielska
No to w mojej ocenie to jest przyczyna...
SAP ABAP Certified Developer
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: dominik.tylczynski »

A może nie warto się tym specjalnie przejmować - polskie znaki powinny być widoczne w tekstowym screen painter.
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: dominik.tylczynski »

Albo jeszcze inne podejście - zaimplementuj ekrany normalnie po angielsku i potem je przetłumacz na PL.
kzar
Posty: 42
Rejestracja: pt lip 17, 2020 1:07 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 16 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: kzar »

Zmiana ustawień regionalnych w Windows pomogła. Niestety to nie była kwestia tylko braku polskich znaków w narzędziach technicznych, ale po ponownej aktywacji ekranu i przeniesieniu dalej, ekran nie zawierał polskich znaków.
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: dominik.tylczynski »

kzar pisze: śr lip 10, 2024 8:55 am Zmiana ustawień regionalnych w Windows pomogła
Czyli udało się rozwiązać problem? Jakie dokładnie ustawienia zmieniłeś w Windows?
yacol
Posty: 567
Rejestracja: śr kwie 04, 2007 4:32 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 10 times
Been thanked: 170 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: yacol »

kzar pisze: śr lip 10, 2024 8:55 am Zmiana ustawień regionalnych w Windows pomogła. Niestety to nie była kwestia tylko braku polskich znaków w narzędziach technicznych, ale po ponownej aktywacji ekranu i przeniesieniu dalej, ekran nie zawierał polskich znaków.
Dlatego napisałem o instalacji języka PL w Windows. Domyślnie SAPGUI używa windowsowych czcionek GDI więc na niepolskich instalacjach systemu operacyjnego brakuje glifów dla polskich diakrytyków. I faktycznie nie jest to tylko problem w narzędziach technicznych ale np. mogą się pojawiać znaki # zamiast polskich diakrytyków w menu SAP użytkownika w opisach transakcji lub np. w Ulubionych.
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl
kzar
Posty: 42
Rejestracja: pt lip 17, 2020 1:07 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 16 times

Re: Brak polskich znaków SAP GUI

Post autor: kzar »

Hej, dzięki ogromne za pomoc i podpowiedzi. Okazuje się, że po pierwszej poprawce nie wszystko było ok. Trzeba było jeszcze wyłączyć kodowanie UTF-8 w ustawieniach regionalnych.
Załączam zrzut ekranu, gdzie zaznaczyłem co trzeba ustawić i mniej więcej gdzie - trochę słabo widać, bo robiłem zrzut ekranu admina, który to zmieniał (ja nie mam uprawnień).

Ogólnie to trzeba wejść najpierw w ustawienia języka, następnie "Administracyjne ustawienia języka", potem "Zmień ustawienia regionalne systemu" i tam zaznaczyć "Polski" i odznaczyć kodowanie UTF-8.

Zapewne wszystko gra, gdy system jest zainstalowany w języku polskim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.