AA - Wyliczanie wartości przychodu bieżącego/starego na poziomie środka trwałego

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
FattyRatty
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

AA - Wyliczanie wartości przychodu bieżącego/starego na poziomie środka trwałego

Post autor: FattyRatty »

Cześć

Mam pytanie z AA, raczej trudne :)

Amortyzacja środka trwałego jest robiona kluczem manualnym MANU. Wyliczenie pochodzi spoza SAP, ponieważ nie jest możliwe do skalkulowania systemowo. Specyfika jednej z grup ŚT.

Żeby wprowadzić wyliczoną kwotę do AA, w transakcji ABMA mamy do wyboru operacje:
600 Ręczna amortyzacja zwykła-stary stan
610 Ręczna amortyzacja zwykła-przychód bież.
Wybrana operacja i kwota muszą pasować do przychodu znajdującego się w kartotece, inaczej dostajemy błąd: "Wybierz rodzaj operacji pasujący do istniejąc. wartości aktywów trwałych. Nr komunikatu AA590"

Teraz przykład; sytuacja wartości początkowej na kartotece:
Data Kwota Operacja z opisem
31.01.2024 31.789,72 331 Przeksięgowanie zwiększ. stary stan środ. inwest
31.01.2024 3.563,40 336 Księgowanie bież. przych. dla środ. inwest
31.01.2024 304,40- 336 Księgowanie bież. przych. dla środ. inwest
31.01.2024 1.325,00 336 Księgowanie bież. przych. dla środ. inwest

Operacje sumują się do:
31.789,72 -> stary stan
4.584,00 -> bieżący przychód

Biznes wyliczył, że na ten ŚT trzeba wrzucić 32.000 amortyzacji manualnej. Żeby to zrobić trzeba wprowadzić DWIE operacje:
600 - 31.789,72
610 - 210,28 (różnica do 32.000)

Biznes nie ma do zrobienia jednego ŚT tylko setki. Będziemy robić jakieś usprawnienie, choćby nagranie LSMW na transakcji ABMA, ale ten podział kwoty nam to utrudnia, ponieważ potrzeba najpierw sprawdzić wyliczone kwoty w stosunku do wartości początkowej żeby przekazać odpowiednie kody operacji.

Teraz moje pytania:
1) Czy jest jakikolwiek raport, który pokaże, że na danym ŚT mamy wartość bieżącą/początkową XXX, na którą składa się YYY starego przychodu, ZZZ bieżącego?
2) Czy jest moduł funkcyjny czy coś podobnego, co zwróci nam takie wartości?
3) Czy jest jakiś sposób, żeby obejść potrzebę dzielenia na stary/bieżący przy amortyzacji? Zwykła amortyzacja z klucza nie robi żadnego podziału, więc nie wiem dlaczego manualna wymaga czegoś takiego.

Będę wdzięczna za sugestie jak ogarnąć ten problem.
jakdz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 18 times

Re: AA - Wyliczanie wartości przychodu bieżącego/starego na poziomie środka trwałego

Post autor: jakdz »

Cześć

Ja bym zaproponował rozwiązanie z noty
https://me.sap.com/notes/3382219/E

A następnie spróbować wrzucić 32k 600 lub 610

Pozdrawiam
Jakub
FattyRatty
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: AA - Wyliczanie wartości przychodu bieżącego/starego na poziomie środka trwałego

Post autor: FattyRatty »

Dzięki! Umożliwenie wartości ujemnych powoduje, że można wrzucić dowolną kwotę na dowolnym kodzie. Pewnie będą efekty uboczne, ale jeszcze nie wiem jakie.