Materiały zlecenia

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
acdwas
Posty: 23
Rejestracja: sob sty 18, 2020 8:38 pm

Materiały zlecenia

Post autor: acdwas »

Witam,
Mam taki przypadek w pracy
Planiści planują zlecenia. Zlecenia się zatwierdzają i tu jest OK, ale jest problem gdy na magazynie jest dostępny materiał w ilości 1 szt. i tyle jest w zleceniu ale np.: jest on uszkodzony, brak. Zlecenie wtedy nie może zejść i jest przestój bo najczęściej dowiadujemy się o tym w monecie kompletacji materiałów na produkcję.

Materiał może mieć jedną nazwę ale dużo wymiarów.

Czy jest jakaś transakcja która nam pokarze że jest dostępna tylko 1 szt. lub tyle ile potrzebne do zlecenia. To byłby sygnał żeby sprawdzić jakość/ilość przed produkcją?

Myślałem o czymś takim jak COOIS i wrzucanie zleceń, filtrowanie po krytycznym materiale. Później MB52 wyciągnięcie ilości i porównanie w excel jeśli jest tyle materiału co w zleceniu to trzeba go sprawdzić jakościowo/ilościowo.

Z góry dzięki za pomoc.
KamilS
Posty: 9
Rejestracja: pn paź 29, 2018 10:12 pm
Lokalizacja: Podkarpackie
Been thanked: 1 time

Re: Materiały zlecenia

Post autor: KamilS »

W ramach standardu to md04 pokazuje aktualną sytuację jeżeli chodzi o zapasy. Jeżeli do takich sytuacji dochodzi często to trzeba się przyglądnąć całemu procesowi. Na wejściu nie ma inspekcji przez kontrolę jakości?
acdwas
Posty: 23
Rejestracja: sob sty 18, 2020 8:38 pm

Re: Materiały zlecenia

Post autor: acdwas »

Kontrola jest na wejściu. Tu raczej chodzi o materiały które są rzadko rotujące.
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Materiały zlecenia

Post autor: dominik.tylczynski »

Jeśli chcesz raportować materiały wolnorotujące, które chciałbyś dodatkowo skontrolować, to skorzystaj z transakcji MC46.

Jeśli te wolnorotujące komponenty są zarządzane w partiach i chciałbyś je regularnie kontrolować, to możesz skorzystać z Recurring Inspections for Batch Materials
mrcb
Posty: 269
Rejestracja: czw maja 31, 2007 10:17 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 113 times

Re: Materiały zlecenia

Post autor: mrcb »

Wspomniana wcześniej przez KamilS transakcja MD04 w trybie raportowania zbiorczego wydaje się być niezłym pomysłem.
Z jednej strony widać zapas na magazynie, z drugiej widać na ile dni zapasu wystarczy (zakres pokrycia).
Pozostaje tylko kwestia odpowiedniego przefiltrowania danych (np. wg ilości zapasu) i ich interpretacja.
Obrabianie listy na dynpro jest umiarkowanie wygodne, ale drukując listę przełączasz się w tryb ALV, gdzie dostępne są mechanizmy filtrowania, sortowania, itd.

pozdr.m.
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Materiały zlecenia

Post autor: dominik.tylczynski »

Można próbować doraźnie sobie radzić przy pomocy MD04. Tylko warto pamiętać, że MD04 nie pokazuje dostępności zapasu zgodnie z logiką ATP.
Moim zdaniem problem jest tutaj bardziej procesowy niż systemowy - komponenty wolnorotujące, które mają niewielkie stany w magazynie, z jakichś powodów się psują czy starzeją i wymagają ponownej kontroli jakości. Natomiast ten proces nie jest zaimplementowany w systemie i nikt nim nie zarządza. Dlatego okazuje się dopiero podczas startu produkcji, że jakiś komponent jest niby dostępny systemowo, ale faktycznie jest uszkodzony.

Podszedłbym do tematu dwu krokowo - na szybko skorzystałbym z MD04 lub z MC46 do wyłapania tych wolnorotujących materiałów, które trzeba ponownie skontrolować, a docelowo zaimplementował bym porządny proces kontroli jakości nierotów.
wojtas7
Posty: 1086
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 324 times

Re: Materiały zlecenia

Post autor: wojtas7 »

mrcb pisze: wt lip 09, 2024 3:39 pm Obrabianie listy na dynpro jest umiarkowanie wygodne, ale drukując listę przełączasz się w tryb ALV, gdzie dostępne są mechanizmy filtrowania, sortowania, itd.

pozdr.m.
Możesz też ustawić layout że w miejscu alv będzię się excel pokazywał.