Chciałabym rozpocząć studia podyplomowe SAP. Mam 15 letnie doświadczenie jako administrator CO, MM i częściowo PM. Mam do wyboru dwie uczelnie. Może ktoś kończył i podpowie co z doświadczenia jest lepsze dla osoby która chce rozpocząć pracę po tej drugiej stronie, jako konsultant
1. Akademia Leona Koźmińskiego Warszawa
2. Akademia Górniczo-Hutnicza Kraków.
Zakres poniżej:
ALK
Praktyczne zastosowanie SAP ERP
Zajęcia Integracyjne
Moduł 1
Jak zostać konsultantem SAP - spotkanie z rekruterem
Moduł 2
Wprowadzenie do systemu SAP
1. Zintegrowane systemy informatyczne
2. System SAP – główne funkcjonalności, wprowadzenie do systemu
Moduł 3
Gospodarka materiałowa (MM)
1. Zarządzanie materiałami w przedsiębiorstwie
2. Zarządzanie danymi zakupowymi
3. Definiowanie dostawców i klientów. Walidacja dostawców
4. Inwentaryzacja
5. Przyjęcia towarów
6. Proces zakupu materiałów
Moduł 4
Planowanie i kontrolowanie produkcji (PP)
1. Wielopoziomowe struktury materiałowe
2. Definiowanie marszrut i centrów pracy
3. Planowanie procesu produkcyjnego
4. Raportowanie z produkcji
5. Zapotrzebowania materiałowe
6. Różne typy produkcji
Moduł 5
Sprzedaż i dystrybucja (SD)
1. Plany sprzedażowe
2. Wysyłka towarów
3. Wystawianie dokumentów sprzedażowych
4. Strategie cenowe, promocje i obniżki
5. Zarządzanie sprzedażą i wysyłką. Integracja modułu sprzedaży z procesem produkcyjnym
Moduł 6
Kontrola jakości (QM)
1. Charakterystyki i plany kontroli
2. Proces kontroli jakości w zakupach, produkcji i sprzedaży
3. Automatyzacja procesów
Moduł 7
Zarządzanie magazynem (WM)
1. Zarządzanie magazynem. Łączenie IM z WM
2. Proces kontroli jakości na magazynie
Moduł 8
Finanse przedsiębiorstwa (FICO)
1. Rachunkowość
2. Controlling
Moduł 9
Testy integracyjne
1. Zdefiniowanie pełnego procesu od zamówienia sprzedaży po wysyłkę produktu gotowego
Moduł 10
Zagadnienia administracyjne i programistyczne dotyczące SAP
1. Ustawienia konfiguracyjne
2. Business workflow
3. Uprawnienia i zagadnienia programistyczne ABAP
AGH
.
1.Wprowadzenie do systemów chmurowych ERP (SAP FIORI, SaaS, PaaS)
2.Problematyka zarządzania projektami w systemach ERP (moduł SAP PS – S/4HANA)
3. Problematyka rachunkowości w systemach ERP (moduł SAP FI – S/4HANA)
4. Problematyka gospodarki materiałowej w systemach ERP (moduł SAP MM – S/4HANA)
5. Problematyka produkcji w systemach ERP (moduł SAP PP – S/4HANA)
6. Problematyka sprzedaży i dystrybucji w systemach ERP (moduł SAP SD – S/4HANA)
7. Problematyka gospodarki magazynowej w systemach ERP (moduł SAP EWM – S/4HANA)
1. Problematyka gospodarki remontowej i utrzymania ruchu w systemach ERP (moduł SAP PM – S/4HANA)
2. Problematyka kontroli jakości w systemach ERP (moduł SAP QM – S/4HANA)
3. Problematyka zarządzania zasobami ludzkimi w systemach ERP (moduł SAP HCM – S/4HANA)
4. Problematyka kontrolingu w systemach ERP (moduł SAP CO – S/4HANA)
5. Zagadnienia administracyjne i programistyczne dotyczące systemów ERP – architektura S/4HANA
6. Testy integracyjne – integracja modułowa
7. Bezpieczeństwo w Internecie
8. Seminarium dyplomowe
9. Praca dyplomowa
studia podyplomowe SAP
-
- Been thanked: 2 times
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 330 times
Re: studia podyplomowe SAP
Doświadczenie i wiedzę zdobywa się w 99% na projektach, także jedyna droga to zacząć pracę normalną.
-
- Been thanked: 2 times
Czesc
Ukonczyłem takie studia w tym roku na WSB Merito.
Jestem Key Userem i interesuję się rozwojem w SAP od kilku lat. Czytam blogi, książki i klikam czasami coś w systemie dla siebie.
Na pewno pokazały mi część procesów biznesowych w modułach, z którymi za bardzo nie miałem doświadczenia, poznałem trochę osób, porozmawiałem z Konsultantami. Dostałem dyplom i wrzuciłem na LinkedIn. No i dostęp do SAPa - to na plus, bo nie trzeba kombinować z IDES.
I wydaje mi się, że to tyle. Jeśli masz już takie doświadczenie w SAP to raczej nic nowego nie wyciągniesz - no chyba, że np. moduł EWM, którego nie masz w firmie... co najwyżej uporządkujesz wiedzę ze 12k/rok. Co innego dla osoby co się za bardzo SAPem nie interesowała albo kompletnie nic nie umiała.
Moja propozycja to podzielić 12k na liczbę zjazdów i wrzucenie tej kasy za solidnie przepracowany tydzień lub weekend z SAP - tyle ile byś siedziała na uczelni. Po roku jedziesz na wymarzone wakacje i zdobyłaś skilla z SAPa
Gdybym miał wybrać jeszcze raz te studia... to na pewno bym wybrał... wakacje i dużą skarbonke
Ukonczyłem takie studia w tym roku na WSB Merito.
Jestem Key Userem i interesuję się rozwojem w SAP od kilku lat. Czytam blogi, książki i klikam czasami coś w systemie dla siebie.
Na pewno pokazały mi część procesów biznesowych w modułach, z którymi za bardzo nie miałem doświadczenia, poznałem trochę osób, porozmawiałem z Konsultantami. Dostałem dyplom i wrzuciłem na LinkedIn. No i dostęp do SAPa - to na plus, bo nie trzeba kombinować z IDES.
I wydaje mi się, że to tyle. Jeśli masz już takie doświadczenie w SAP to raczej nic nowego nie wyciągniesz - no chyba, że np. moduł EWM, którego nie masz w firmie... co najwyżej uporządkujesz wiedzę ze 12k/rok. Co innego dla osoby co się za bardzo SAPem nie interesowała albo kompletnie nic nie umiała.
Moja propozycja to podzielić 12k na liczbę zjazdów i wrzucenie tej kasy za solidnie przepracowany tydzień lub weekend z SAP - tyle ile byś siedziała na uczelni. Po roku jedziesz na wymarzone wakacje i zdobyłaś skilla z SAPa
Gdybym miał wybrać jeszcze raz te studia... to na pewno bym wybrał... wakacje i dużą skarbonke
Ogólnie, to taki jeden proces np. sprzedaż, to na otwartym szkoleniu w SAP, 5 dni, to 10k PLN netto, więc na wakacje już nie starczyNervi pisze: ↑śr sie 14, 2024 1:39 pm Moja propozycja to podzielić 12k na liczbę zjazdów i wrzucenie tej kasy za solidnie przepracowany tydzień lub weekend z SAP - tyle ile byś siedziała na uczelni. Po roku jedziesz na wymarzone wakacje i zdobyłaś skilla z SAPa
SAP ABAP Certified Developer
-
- Has thanked: 1996 times
- Been thanked: 1503 times