Hej,
Czy mamy tu experta od ASN?
Podczas przyjęcia materiału który jest z ASNem muszę przyjąć ilość która widnieje w ASN (nawet jeśli dostawca np przyśle mniej)
Hmm. Tzn muszę.. nie muszę i nie robię tego tylko osoba odpowiedzialna zmniejsza ASN i wtedy robimy przyjęcie.
Ale do brzegu - czy jeśli chciałbym podzielić dostawę na np palety czyli ilość komponentu to 20k = 10k na palecie x2 to nie mogę tego zrobić bo system wymusza przyjęcie 20k jednorazowo a po przyjęciu ASN jest zamknięty.
Jest może jakiś ptaszek do zaznaczenia w MM02 w którejś z zakładek żeby tak się nie działo? Lub inne pomysły?
Dziękuję
Możliwe opcje księgowania przyjęcia do dostawy przychodzącej / ASN są opisane w nocie 199703 - Goods receipt for inbound delivery using MB0A, MIGO, VL32. Zwykle przyjęcia są księgowane transakcją VL32N, gdzie nie można księgować częściowych przyjęć.
Pytasz o podział jednej dostawy na kilka palet - generalnie moduł MM nie zarządza paletami, tylko całościowym zapasem na poziomie storage location. Zarządzanie paletami odbywa się module LE-WM lub EWM. Wtedy jest możliwe księgowanie częściowych przyjęć.
Częściowo rozumiem ale pracuje na WMce więc nie powinno być problemu a jest
Gdy nie ma ASNa to przyjmując dostawę np w migo mogę jedną DNke np na 10k szt podzielić na 10 przyjęć po 1k sztuk i wygenerować oczywiście 10 różnych GRów
WM księguje przyjęcie do dostawy ilości potwierdzonej w zleceniu przeniesienia
pkt. 3 i 4 powtarzasz tyle razy ile masz zleceń przeniesienia
Natomiast nie rozumiem po co chcesz robić częściowe przyjęcia, skoro korzystasz z WM. Nawet jeśli zaksięgujesz przyjęcie całej ilości dostawy, to ilość przyjętą możesz podzielić w WM na poszczególne palety i rozmieszczać je osobno do oddzielnych lokalizacji magazynowych.
Tak, mogę dzielić ale wtedy każda paleta ma ten sam nr przyjęcia GR i jeśli ulokuje je w lokacje np 1,2,3,4,5 to gdy ktoś ma ustawienie źle sortowanie w sap (wyświetlanie) np w LS24 to może pobrać paletę z miejsca 4 a sap zacznie pobierać ilości z miejsca 1 i powstają niezgodności. Tworząc SU muszę wskazać dostawę ale nie lokacje więc sap kieruje się np data i godzina ulokowania a magazynier nie koniecznie (wiem że to błąd magazyniera) ale właśnie dlatego chce zmniejszyć możliwość pomyłki przyjmując każdą pal osobno.
Piotrek
Przynam, że nie do końca rozumiem Twoje wyzwanie, ale coś mi się wydaje, że masz problem w procesie. To system LE-WM na podstawie strategii pobrania powinien określać źródłową lokalizację i ewentualnie źródłową storage unit. LE-WM tworzy wtedy zlecenie przeniesienia. Magazynier ma tylko wziąć to zlecenie w formie wydruku lub na skanerze i je zrealizować, a realizację wprowadzić do systemu w formie potwierdzenia zlecenia przeniesienia. Sortowanie w LS24 takie czy inne nie ma tutaj żadnego znaczenia.