Dostałem na pierwszy rzut oka proste pytanie od klienta, na które nie umiem odpowiedzieć, bo brakuje mi wiedzy PP.
Jaka jest najlepsza praktyka dla starych BOM'ów i wersji produkcyjnych - takich, które się zdezaktualizowały, zmieniły na tyle, że nowe BOM'y zostały utworzone na ich miejsce. Jak najlepiej je traktować - czy usuwać (Mark for deletion), zaznaczać jako "nieaktywne" (obsolete), zmienić im datę ważności? Jaka jest best practises?
Dzięki,
Marcin.
Zamykanie nieużywanych BOM'ów
-
- Has thanked: 1991 times
- Been thanked: 1501 times
Re: Zamykanie nieużywanych BOM'ów
Moim zdaniem każdy z tych kroków tj. mark for deletion, obsolete, validity date ma swoje zastosowanie i miejsce w cyklu życia BOMu:
- Najpierw w miejsce istniejącego BOMu wchodzi nowy BOM. Taka zmiana jest zwykle planowana z wyprzedzeniem i nowy BOM jest ważny od jakiejś daty. Zatem stary BOM dostaje datę ważności do daty, od której ważny jest nowy BOM - 1 dzień
- Następnie, kiedy produkcja już korzysta z nowego BOM, stary BOM można oznaczyć jako obsolete, żeby nikt go już więcej nie używał.
- Finalnie stary BOM jest oznaczany do usunięcia (mark for deletion), archiwizowany i usuwany z systemu - SAP Help Archiving PP-BOMs (PP-BD-BOM)
Dzięki Dominik!
To w sumie bardzo logiczna procedura. Jest tylko jeden haczyk - nie można tak po prostu zmienić daty "valid to" dla starego BOMu. Pole jest wyszarzone. Poczytałem trochę o sposobie zmiany tej daty i to nie jest taka zupełnie prosta sprawa. Można zmienić tę datę (valid from też) tylko za pomocą Change number. Czyli najpierw trzeba taki numer zmiany (nie wiem jak po polsku) utworzyć w CC01 i przypisać obiekt jaki chcemy zmienić np. BOM. Ważne, żeby utworzyć ten numer z określoną datą - dziś lub w przyszłości. Następnie w CS02 (ciekawe jak to będzie w Fiori) użyć tego numer w celu zmiany.
Potestowałem trochę i jeśli zmieni się coś na pozycji albo nagłówku, np tekst, "valid to" nie ulega zmianie, jednynie valid from. Natomiast usunięcie całej pozycji lub oznaczenie całegho alternatywnego BOMU do usunięcia (mark for deletion), ustawia valid to na datę z change number. Czyli wychodzi na to, że dla całego BOMu można zmienić tę datę tylko usuwając go (mark for deletion) za pomocą numeru zmiany.
Wtedy procedura byłaby (parafrazując Twoje słowa Dominik):
1. Najpierw w miejsce istniejącego BOMu wchodzi nowy BOM. Taka zmiana jest zwykle planowana z wyprzedzeniem i nowy BOM jest ważny od jakiejś daty.
2. Następnie, kiedy produkcja już korzysta z nowego BOM, stary BOM można oznaczyć jako obsolete, żeby nikt go już więcej nie używał. stary BOM dostaje datę ważności do daty, od której ważny jest nowy BOM - 1 dzień. W tym celu stary BOM jest oznaczany do usunięcia (mark for deletion) za pomocą change number.
3. Finalnie stary BOM jest archiwizowany i usuwany z systemu.
Mam nadzieję, że dobrze zinterpretowałem wyniki mojego testu. Czy zgodzisz się ze mną?
Bardzo dziękuję za pomoc!!!
Pozdrawiam,
Marcin
To w sumie bardzo logiczna procedura. Jest tylko jeden haczyk - nie można tak po prostu zmienić daty "valid to" dla starego BOMu. Pole jest wyszarzone. Poczytałem trochę o sposobie zmiany tej daty i to nie jest taka zupełnie prosta sprawa. Można zmienić tę datę (valid from też) tylko za pomocą Change number. Czyli najpierw trzeba taki numer zmiany (nie wiem jak po polsku) utworzyć w CC01 i przypisać obiekt jaki chcemy zmienić np. BOM. Ważne, żeby utworzyć ten numer z określoną datą - dziś lub w przyszłości. Następnie w CS02 (ciekawe jak to będzie w Fiori) użyć tego numer w celu zmiany.
Potestowałem trochę i jeśli zmieni się coś na pozycji albo nagłówku, np tekst, "valid to" nie ulega zmianie, jednynie valid from. Natomiast usunięcie całej pozycji lub oznaczenie całegho alternatywnego BOMU do usunięcia (mark for deletion), ustawia valid to na datę z change number. Czyli wychodzi na to, że dla całego BOMu można zmienić tę datę tylko usuwając go (mark for deletion) za pomocą numeru zmiany.
1. Najpierw w miejsce istniejącego BOMu wchodzi nowy BOM. Taka zmiana jest zwykle planowana z wyprzedzeniem i nowy BOM jest ważny od jakiejś daty.
2. Następnie, kiedy produkcja już korzysta z nowego BOM, stary BOM można oznaczyć jako obsolete, żeby nikt go już więcej nie używał. stary BOM dostaje datę ważności do daty, od której ważny jest nowy BOM - 1 dzień. W tym celu stary BOM jest oznaczany do usunięcia (mark for deletion) za pomocą change number.
Mam nadzieję, że dobrze zinterpretowałem wyniki mojego testu. Czy zgodzisz się ze mną?
Pozdrawiam,
Marcin
Właściwie punt 2 można wykonać wcześniej bo ten deletion mark ustawiany za pomocą change number jest zdaje się planowany na tę datę "valid to" właśnie. Czyli stary BOM jest cały czas ważny aż do tej daty, bo wtedy dostawnie naprawdę mark doe deletion. Tak to rozumiem...
-
Deletion flag/mark ustawiałbym tylko dla BOMów, które mają być wkrótce zarchiwizowane i usunięte z systemu.Yeti pisze: ↑śr sie 21, 2024 11:26 pm Właściwie punt 2 można wykonać wcześniej bo ten deletion mark ustawiany za pomocą change number jest zdaje się planowany na tę datę "valid to" właśnie. Czyli stary BOM jest cały czas ważny aż do tej daty, bo wtedy dostawnie naprawdę mark doe deletion. Tak to rozumiem...
-
Zgadzam się jak najbardziejYeti pisze: ↑śr sie 21, 2024 11:22 pm Dzięki Dominik!
Pozdrawiam,
Marcin
W pierwszej odpowiedzi zbyt mocno uprościłem temat dat ważności. Faktycznie jeśli chcesz zmieniać daty ważności to należy wykorzystywać dokumenty zmian (change numbers). Jest to opisane w SAP Help:
- zmiany bez dokumentów zmian - Changes Without History
- zmiany z dokumentami zmian - History Requirement for BOMs