Bordero

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
zwdzsk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Bordero

Post autor: zwdzsk »

Hej,

jak mogę do dokumentów wysyłkowych zrobić bordero?
W jaką transakcje powinienem wejść?
dominik.tylczynski
Has thanked: 1981 times
Been thanked: 1496 times

Re: Bordero

Post autor: dominik.tylczynski »

To zależy od tego w jaki sposób obsługujesz wysyłki w SAP.
  • Jeśli korzystasz tylko z dostaw wychodzących, to bordero będzie wydrukiem/komunikatem z dostawy wychodzącej. Wydruki z dostaw możesz przetwarzać w transakcji VL71.
  • Jeśli korzystasz z LE-TRA i dostawy łączysz w shipmenty, to bordero powinno być wydrukiem/komunikatem z shipmentu - transakcja VT70.
  • Jeśli korzystasz z TM, to wysyłki są zleceniami frachtowymi (freight orders), a bordero będzie wydrukiem/komunikatem ze zlecenia frachtowego. TM jest obsługiwany głównie przez aplikacje Fiori, a wydruki są implementowane przy pomocy akcji PPF. Te akcje można zbiorczo przetwarzać w transakcji SPPFP.
Zdaję sobie sprawę, że to nie jest wyczerpująca odpowiedź. Trudno jednak dać taką, nie znając szczegółów Twojego systemu.
zwdzsk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: zwdzsk »

Może dla ułatwienia mamy system WMS,

1) wydanie towaru odbywa się na z200le_tracp
2) zaznaczymy listy załadunkowe i generuj się shpiment
3) korzystamy z vt02n zaznaczamy MRP i Odprawę wpisujemy w przetarg kwotę i naciskamy dyskietkę.

Tak wygląda proces wydania towaru z magazynu i dlatego procesu chciałbym zrobić bordero tylko nie wiem jak.
Czy masz może przykładową instrukcję, korzystałem z twoich transakcji wyżej jednak żadna z nich nie przepuszcza mnie dalej, bądź nie wiem, co mam tam wpisać.
dominik.tylczynski
Has thanked: 1981 times
Been thanked: 1496 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Skoro korzystasz z VT02N to znaczy, że wysyłki są zarządzane w LE-TRA. Zatem wydruk bordero powinien być robiony z shipmentu. Natomiast wg mojej wiedzy w standardzie LE-TRA nie ma wydruku bordero i należałoby go najpierw zaimplementować. Pytanie zatem czy w ogóle w Twoim systemie został przygotowany taki wydruk?