Cześć
Mam "mały" problem z odblokowaniem materiału
Opiszę kocopoły, które "udało mi się zrobić
Dwie różne dostawy przyjęte na tym samy materiale (np materiał X=6szt, materiał X=1szt)
Do nich nadane dw różne nr inspection lot (z automatu po przyjęciu) np dla 6 szt = ins lot 11111, dla 1 szt = ins lot 22222
Te dostawy przeniosłem w jedno miejsce w SAP np A-01-01
Niestety nr inspekcji w tym momencie się "połączyły" i pozostał tylko jeden z nich (22222) który widnieje już przy dostawie na 7szt czyli te połączone dwie
Uruchamiając QE51N nie widać nr ins lot który pozostał (czyli jedne z pierwotnych, np 22222) - tego drugiego (11111) w ogóle nie ma
Nie potrafię odblokować takiej dostawy z Q.
Ktoś to jakoś robi ale.. niestety po zwolnieniu dostawa zawisa na U-ZONE i znika nr GR (GR jest mi niezbędny do tworzenia jednostek skł które robimy apką w FIORI)
Czy nie jest zalecane żeby łączyć dwie różne dostawy przed zwolnieniem z Q lub czy można i da się to jakoś wyprostować?
Jeśli potrebujecie dodatkowych wyjaśnień lub opisów to chętnie to zrobię
Ktoś może pomóc? Pewnie ktoś już był w takiej sytuacji robiąc ją nawet nieświadomie
Z góry dziękuję
Piotrek
Połączone dwa Inspection Lot
-
- Has thanked: 1981 times
- Been thanked: 1496 times
Re: Połączone dwa Inspection Lot
Sytuacja jest poniekąd opisana w nocie 389492 - Warehouse Management(WM)/Quality Management(QM) interface
Samo połączenie kwantów w WM nie ma żadnego wpływu na to czy inspection lot jest widoczny w QM czy nie. Natomiast kiedy w QM zostanie podjęta decyzja użycia i zapas zostanie zwolniony z kontroli jakości, to w U-ZONE powstaną 2 kwanty:
Generalnie nie powinieneś rozmieszczać dostaw z różnymi inspection lots w tę samą lokalizację, a najlepiej rozmieszczać dopiero po kontroli jakości.
Obie dostawy przesunąłeś na jedną lokalizację przed ich zwolnieniem z kontroli jakości. Zgodnie z notą, kwanty obu dostaw zostały połączone i został tylko jeden numer inspection lot w tym kwancie.The inspection lot is saved in the quant, however it does not divide the stock, and no new quant is generated when the attributes in the quant are the same for different inspection lots. This causes the inspection lot information for an inspection stock to disappear if quants are merged. You must ensure that quants are not merged by setting Customizing appropriately.
Samo połączenie kwantów w WM nie ma żadnego wpływu na to czy inspection lot jest widoczny w QM czy nie. Natomiast kiedy w QM zostanie podjęta decyzja użycia i zapas zostanie zwolniony z kontroli jakości, to w U-ZONE powstaną 2 kwanty:
- dodatni z zapasem NW
- ujemny z zapasem KJ
Generalnie nie powinieneś rozmieszczać dostaw z różnymi inspection lots w tę samą lokalizację, a najlepiej rozmieszczać dopiero po kontroli jakości.