Certyfikaty FICO - roadmap

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
Kmilq

Certyfikaty FICO - roadmap

Post autor: Kmilq »

Cześć wszystkim!
W przyszłości chciałabym zostać konsultantem funkcjonalnym SAP FI, ewentualnie SAP FICO. Chciałabym utworzyć plan/roadmape uzyskiwania certyfikacji, by sukcesywnie je zdobywać.

Czy możecie zaproponować certyfikaty w obszarze FI. Najpopularniejsze/bardziej wartościowe by się przekwalifikować.
Z jakich materiałów się uczyć by zdać?
BTW, zauwazyłam że ostatnio wiele certyfikatów jest wygaszanych lub będzie wygaszane. ORientujecie się, skąd ten trend?

Myślałam o:
C_S4CFI_2408 - SAP Certified Associate - Implementation Consultant - SAP S/4HANA Cloud Public Edition, Financial Accounting
C_TS4FI_2023 - SAP Certified Associate - SAP S/4HANA Cloud Private Edition, Financial Accounting
P_S4FIN_2023 - SAP Certified Professional - SAP S/4HANA Cloud Private Edition, Financials for SAP ERP
C_S4FCF_2023 - SAP Certified Associate - SAP S/4HANA Cloud Private Edition, Central Finance

Mój backgroud: ostatnie kilka lat wspierałam wdrożenie S/4 / CFIN z punktu widzenia kontroli, przestrzegania globalnego templateu (poziom biznesowy i konfiguracji). Obecnie pełnie rolę bardziej managerską. Chciałabym iść w stronę bardziej techniczną.
FattyRatty
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Certyfikaty FICO - roadmap

Post autor: FattyRatty »

Pierwszy certyfikat pod klasyczne FI to raczej jeden z tych dwóch:
C_S4CFI_2408 - SAP Certified Associate - Implementation Consultant - SAP S/4HANA Cloud Public Edition, Financial Accounting
C_TS4FI_2023 - SAP Certified Associate - SAP S/4HANA Cloud Private Edition, Financial Accounting

Dotyczą dwóch różnych systemów - Public Cloud jest w PL w powijakach, ale dla nowych klientów jest to domyślna oferta, dopóki nie uzasadnią, że potrzebują wersji Private. Więc może się okazać, że takich projektów będzie w przyszłości dużo, szczególnie jeśli ta wersja zapewni w końcu obsługę brakujących procesów, bo na ten moment niewiele firm się nadaje na Publica. Za granicą wdrażają tego więcej.
Certyfikat z Private pokrywa umiejętności dotyczące wszystkich innych wersji SAP - więc S/4 w wersji private, on-prem i w dużej części też stare systemy ECC. Pewnie jakieś 95% firm na SAP ma takie wersje.

Jestem konsultantem FI, ale nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu - pewnie najpierw znalazłabym pracę jako junior consultant i wtedy pracodawca powiedziałby jaka certyfikacja jest potrzebna pod profil firmy i plany projektowe, jednocześnie płacąc za certyfikat i materiały do nauki. Jeśli robisz to na własną rękę, żeby zmienić stanowisko w ramach swojej firmy, to wtedy certyfikat z private będzie teoretycznie lepiej pasował. Rynkowo zaletą certyfikatu Public może być to, że mało kto go ma, ale i tak przy rekrutacji będą pytać o doświadczenie wdrożeniowe, a nie tylko certyfikat.

P_S4FIN_2023 - Professional wymaga kilkuletniego doświadczenia i chyba to sprawdzają.
C_S4FCF_2023 - Central finance to wciąż "niszowe" rozwiązanie, ale jeśli masz doświadczenie to możesz iść w tym kierunku.

SAP ma nowe podejście do certyfikatów, tzn. że uzyskane będą aktualne przez rok i potem trzeba je aktualizować.
RKISIEL
Has thanked: 439 times
Been thanked: 278 times

Post autor: RKISIEL »

Cześć,
Kiedyś po 5-8 latach pracy jako konsultant w SAP FI (od 2002 jako junior czy zadaniowy) myślałem o certyfikowaniu się ale z czasem mi przeszło.
Do 2014 roku zadawałem pytania na ForumSAP.PL (byłem juniorem/zadaniowym lub obejrzyj wątek viewtopic.php?t=6035) bo wiedzy brakowało :(
Od 2015/2016 roku w większości przypadków to odpowiadam w ForumSAP.pl lub publikuję rozwiązania - nie certyfikuję znajomości SAP w zakresie FI bo certyfikaty żyją krótko a większość z nas (długodystansowych w SAP) z dużą liczbą wątków/odpowiedzi ma tak dużą renomę w środowisku SAP, że kwity nie są potrzebne.
Gdybym chciał/mógł zatrudnić część z Was to po jakości Waszych publikacji miałbym gdzieś certyfikaty i tylko zastanawiałbym się czy stać mnie na Was :?:
Rafał Kisiel
dominik.tylczynski
Has thanked: 1991 times
Been thanked: 1501 times

Post autor: dominik.tylczynski »

RKISIEL pisze: pt wrz 27, 2024 12:01 am Cześć,
Kiedyś po 5-8 latach pracy jako konsultant w SAP FI (od 2002 jako junior czy zadaniowy) myślałem o certyfikowaniu się ale z czasem mi przeszło.
Do 2014 roku zadawałem pytania na ForumSAP.PL (byłem juniorem/zadaniowym lub obejrzyj wątek viewtopic.php?t=6035) bo wiedzy brakowało :(
Od 2015/2016 roku w większości przypadków to odpowiadam w ForumSAP.pl lub publikuję rozwiązania - nie certyfikuję znajomości SAP w zakresie FI bo certyfikaty żyją krótko a większość z nas (długodystansowych w SAP) z dużą liczbą wątków/odpowiedzi ma tak dużą renomę w środowisku SAP, że kwity nie są potrzebne.
Gdybym chciał/mógł zatrudnić część z Was to po jakości Waszych publikacji miałbym gdzieś certyfikaty i tylko zastanawiałbym się czy stać mnie na Was :?:
100% racji. Tylko, że niestety czasem klienci nie rozumieją tej prostej prawdy i wymagają certyfikatów, bo wierzą w ich magiczną moc.