Ścieżka / strategia prowadzenia inwentaryzacji WM

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
czaja
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Ścieżka / strategia prowadzenia inwentaryzacji WM

Post autor: czaja »

Cześć

Proszę o informację, czy można w dość prosty sposób zmieniać ścieżkę / strategie prowadzenia inwentaryzacji (nie wiem które określenie będzie prawidłowe) po lokalizacjach.
W tej chwili otwierając inwentaryzację dla zakresu lokalizacji, uruchamiają ja na skanerze, sap prowadzi mnie w takiej kolejnosci:
puste miejsca składowania - miejsca zajęte przez 1 paletę - miejsca zajęte przez 2 palety - miejsca zajęte przez 3 palety, itd.
Chcielibyśmy zmienić powyższa strategię na prowadzenie po pionach lokalizacji regałów.
Jakie są możliwości?

Z góry dziękuję za porady.
Piotrek
dominik.tylczynski
Has thanked: 1991 times
Been thanked: 1501 times

Re: Ścieżka / strategia prowadzenia inwentaryzacji WM

Post autor: dominik.tylczynski »

Jakiej transakcji skanerowej używasz do spisu z natury, standardowej LM50?
W jaki sposób, jaką transakcją tworzysz dokumenty inwentaryzacyjne?

Jako doraźne rozwiązanie proponuję skorzystanie z transakcji LM51 - SAP Help Performing a User-Selected Inventory Count.
W tej transakcji użytkownik może zliczać lokalizacje w dowolnej sekwencji.
czaja

dominik.tylczynski pisze: śr paź 02, 2024 10:24 am Jakiej transakcji skanerowej używasz do spisu z natury, standardowej LM50?
W jaki sposób, jaką transakcją tworzysz dokumenty inwentaryzacyjne?

Jako doraźne rozwiązanie proponuję skorzystanie z transakcji LM51 - SAP Help Performing a User-Selected Inventory Count.
W tej transakcji użytkownik może zliczać lokalizacje w dowolnej sekwencji.
Jaka to transakcja na terminalu to nie wiem. Opisana jest jako inwentaryzacja systemowa.

Inwentaryzacje tworzymy transakcją LX16, i przypisuje my ją do konkretnego użytkownika.
dominik.tylczynski
Has thanked: 1991 times
Been thanked: 1501 times

Post autor: dominik.tylczynski »

czaja pisze: śr paź 02, 2024 11:43 am Jaka to transakcja na terminalu to nie wiem. Opisana jest jako inwentaryzacja systemowa.
Zatem najpewniej jest to transakcja LM50 - SAP Help Performing a System-Guided Inventory Count

czaja pisze: śr paź 02, 2024 11:43 amInwentaryzacje tworzymy transakcją LX16, i przypisujemy ją do konkretnego użytkownika.
Spróbuj posortować lokalizacje w liście LX16 przed utworzeniem dokumentu inwentaryzacyjnego.
gregor
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: gregor »

Witam,

Posortowanie na pewno rozwiąże problem, mierzyłem się z tym problemem jakiś czas temu....
czaja

Dominik Tylczyński
Gregor

Dzięki wielkie. O to mi chodziło. Dziś udało mi się to przetestować. 🍺🍺🍺