Replenishment LP21 / LB10

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Piotrek01
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Replenishment LP21 / LB10

Post autor: Piotrek01 »

Cześć,
Korzystam u siebie z replenismentu i zastanawiam się nad możliwością powiadamiania mailem w momencie napotkania błędu przy generowaniu TO w LB10
Najczęstszą przyczyną to brak dostępnych SU
Czytałem że można dodać w SPRO odbiorcę maili (było to jakiś czas temu)
Logistics Execution -> Warehouse Management -> Activities-> Transfer -> Define Replenishment Control for Storage Type
Niestety gdy próbuje dodać nr usera to wywala błąd a gdy chcę dodać adres mail to ograniczają mnie ilość znaków
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to uruchomić i jeśli mój trop jest dobry to czy wystarczy tylko tutaj dodać czy gdzieś jeszcze coś popstrykać ☺️

I temat powiązany - wiem że da się ustawić auto generowanie TO dla replenishmentu natychmiast po pobraniu komponentu z danego binu w celu jego ponownego uzupełnienia do max ilości. Czy to działa dla stałych binow?
Jeśli tak to czy również mogę poprosić o pomoc?

Z góry dziękuję za wsparcie i rady

Piotrek
urbi
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Re: Replenishment LP21 / LB10

Post autor: urbi »

Hej,

spróbuj z SAP Business Workplace.
Utwórz nową listę dystrybucyjną dla adresów e-mail, następnie listę podłącz do background job'a, który tworzy TO, ale wtedy dostaniesz listę wszystkich TO.

Ogólnie jesteś w dobrym miejscu, jaki masz błąd przy przypisywaniu użytkownika?
I temat powiązany - wiem że da się ustawić auto generowanie TO dla replenishmentu natychmiast po pobraniu komponentu z danego binu w celu jego ponownego uzupełnienia do max ilości. Czy to działa dla stałych binow?
Czy jak ustawimy w MM02 -> warehouse management 2 -> minimum bin qty '1' i np. replenishment qty '10'?
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
dominik.tylczynski
Has thanked: 2016 times
Been thanked: 1521 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Piotrek01 pisze: pt lis 08, 2024 2:22 am I temat powiązany - wiem że da się ustawić auto generowanie TO dla replenishmentu natychmiast po pobraniu komponentu z danego binu w celu jego ponownego uzupełnienia do max ilości. Czy to działa dla stałych binow?
Jeśli tak to czy również mogę poprosić o pomoc?
Uzupełnianie możesz ustawić natychmiast po pobraniu lub okresowo przy pomocy job'a. To działa albo na poziomie stałych binów, albo na poziomie całego typu magazynu.
Piotrek01
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Piotrek01 »

urbi pisze: pt lis 08, 2024 11:49 am Hej,

spróbuj z SAP Business Workplace.
Utwórz nową listę dystrybucyjną dla adresów e-mail, następnie listę podłącz do background job'a, który tworzy TO, ale wtedy dostaniesz listę wszystkich TO.

Ogólnie jesteś w dobrym miejscu, jaki masz błąd przy przypisywaniu użytkownika?
Czy jak ustawimy w MM02 -> warehouse management 2 -> minimum bin qty '1' i np. replenishment qty '10'?
Hej,
Odnosząc się do work place to nie muszę mieć listy użytkowników bo mógłbym to zrobić przez reguły w Outlook i to jest dla mnie prostsze rozwiązanie bo nie wiem gdzie taką listę miałbym zrobić w WP ale bardziej bym chciał żeby w tym mailu były nr komponentów których JOB nie wygenerował np z powodu ich braku a nie same nr TO bo wtedy musiałbym sprawdzać co to za TO itd a tak to mam gotową listę do wklejenia do SAP żeby sprawdzić masowo kompo.
Jest taka opcja? ☺️

A temat z generowaniem natychmiast TO po pobraniu komponentu to możecie dać więcej info? ☺️
Co musiałbym zmienić w MM02 i w SPRO?

Dziękuję
Piotrek
urbi
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Post autor: urbi »

Piotrek01 pisze: sob lis 09, 2024 12:06 am Odnosząc się do work place to nie muszę mieć listy użytkowników bo mógłbym to zrobić przez reguły w Outlook i to jest dla mnie prostsze rozwiązanie bo nie wiem gdzie taką listę miałbym zrobić w WP ale bardziej bym chciał żeby w tym mailu były nr komponentów których JOB nie wygenerował np z powodu ich braku a nie same nr TO bo wtedy musiałbym sprawdzać co to za TO itd a tak to mam gotową listę do wklejenia do SAP żeby sprawdzić masowo kompo.
Jest taka opcja? ☺️
Dziękuję
Piotrek
Jak generujesz TO z TR?
Jeżeli poprzez RLAUTA10 to w JOBie, który działa dodajesz listę dystrybucyjną dla danych adresów e-mail.

Zerknij tutaj:viewtopic.php?p=39013#p39013
urbi pisze: pt lis 08, 2024 2:14 pm WM-Movement type 319 -> ustawiasz tam background processing - Automatic TO -> następnie tworzysz background job, który będzie procesował Ci RLAUTA10 dla tego indicator'a, który ustawiłeś dla 319.
Ustaw sobie listę dystrybucyjną w SAP Business Workplace i podepnij do background job'a.

W momencie, w którym system znajdzie błąd to wyśle informacje na maila do użytkowników dla jakich TR'ów jest błąd i jakiego rodzaju.
Piotrek01 pisze: sob lis 09, 2024 12:06 am A temat z generowaniem natychmiast TO po pobraniu komponentu to możecie dać więcej info? ☺️
Co musiałbym zmienić w MM02 i w SPRO?

Jeżeli chcesz tworzyć replenishment dla stałych binów, użyj LP21, prawdopodobnie o to Ci chodzi.
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM