Usunięcie nr materiału / opakowania

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Piotrek01
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Usunięcie nr materiału / opakowania

Post autor: Piotrek01 »

Cześć,
Czy da się usunąć raz utworzony nr materiału lub nr opakowania.?
Kiedyś słyszałem że nie ale to troszkę podejrzane :) a niestety mam na swoim magazynie kilka fejkowych nr
Mowa o sap WM

Z góry dziękuję za pomoc
Piotrek
dominik.tylczynski
Has thanked: 2016 times
Been thanked: 1521 times

Re: Usunięcie nr materiału / opakowania

Post autor: dominik.tylczynski »

Można usunąć, choć nie jest to proste - SAP Help Archiving Material Master Records (LO-MD-MM)

Materiały możesz oznaczyć do usunięcia w transakcji MM06, np. na poziomie nr magazynu. Natomiast usunięte materiały nadal istnieją w systemie i mogą być widoczne np. w raportach WM.
urbi
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Post autor: urbi »

Pytanie, czy kilka fejkowych numerów jest warte zachodu? Ja zawsze markuję je jako 'do usunięcia' i tyle.

Przynajmniej osoba, która będzie chciała kiedyś użyć tego numeru nie będzie mogła z powodu błędu 'Material marked for deletion'.
Jeżeli zajdzie potrzeba ponownego użycia, to można ściągnąć blokadę i śmiga.
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
dominik.tylczynski
Has thanked: 2016 times
Been thanked: 1521 times

Post autor: dominik.tylczynski »

urbi pisze: wt lis 12, 2024 10:14 am Pytanie, czy kilka fejkowych numerów jest warte zachodu?
Dla kilku materiałów pewnie nie ma sensu bawić się w archiwizację. Natomiast z doświadczenia wiem, że temat archiwizacji jest często zaniedbywany, albo całkowicie pomijany. Stare, nikomu już niepotrzebne dokumenty nie są archiwizowane i usuwane z systemu. Baza danych puchnie, system działa coraz wolniej - same problemy.
Moim zdaniem archiwizacja powinna być integralną częścią każdego wdrożenie. Archiwizacja i usunięcie dokumentu powinny być po prostu ostatnim etapem cyklu życia dokumentu.