Cześć,
Czy da się usunąć raz utworzony nr materiału lub nr opakowania.?
Kiedyś słyszałem że nie ale to troszkę podejrzane a niestety mam na swoim magazynie kilka fejkowych nr
Mowa o sap WM
Z góry dziękuję za pomoc
Piotrek
Usunięcie nr materiału / opakowania
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Re: Usunięcie nr materiału / opakowania
Można usunąć, choć nie jest to proste - SAP Help Archiving Material Master Records (LO-MD-MM)
Materiały możesz oznaczyć do usunięcia w transakcji MM06, np. na poziomie nr magazynu. Natomiast usunięte materiały nadal istnieją w systemie i mogą być widoczne np. w raportach WM.
Materiały możesz oznaczyć do usunięcia w transakcji MM06, np. na poziomie nr magazynu. Natomiast usunięte materiały nadal istnieją w systemie i mogą być widoczne np. w raportach WM.
Pytanie, czy kilka fejkowych numerów jest warte zachodu? Ja zawsze markuję je jako 'do usunięcia' i tyle.
Przynajmniej osoba, która będzie chciała kiedyś użyć tego numeru nie będzie mogła z powodu błędu 'Material marked for deletion'.
Jeżeli zajdzie potrzeba ponownego użycia, to można ściągnąć blokadę i śmiga.
Przynajmniej osoba, która będzie chciała kiedyś użyć tego numeru nie będzie mogła z powodu błędu 'Material marked for deletion'.
Jeżeli zajdzie potrzeba ponownego użycia, to można ściągnąć blokadę i śmiga.
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Dla kilku materiałów pewnie nie ma sensu bawić się w archiwizację. Natomiast z doświadczenia wiem, że temat archiwizacji jest często zaniedbywany, albo całkowicie pomijany. Stare, nikomu już niepotrzebne dokumenty nie są archiwizowane i usuwane z systemu. Baza danych puchnie, system działa coraz wolniej - same problemy.
Moim zdaniem archiwizacja powinna być integralną częścią każdego wdrożenie. Archiwizacja i usunięcie dokumentu powinny być po prostu ostatnim etapem cyklu życia dokumentu.