Cześć,
Jeden z naszych składów, który był składem MM teraz ma zostać włączony do WM.
Gotowa jest cała konfiguracja (struktura WM), zostało przypisanie i rozmieszczenie zapasu.
Pytanie: mogę włączyć skład do magazynu kiedy jest tam zapas? Czy lepiej wyrzucić na moment na jakiś poboczny skład, przypisać WM i wtedy przeksięgować?
I dodatkowo pytanie (to już bardziej z ciekawości): jeśli chcielibyśmy aby skład był obowiązkowo zarządzany HU to jak wtedy wygląda włączenie HU jeśli mam tam zapas? Muszę przeksięgować wszystko na skład partnerski i tam spakowac?
Przypisanie składu MM do WM z zapasem
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Re: Przypisanie składu MM do WM z zapasem
Wyksięgowanie zapasu, przypisanie składu do WM i ponowne wksięgowanie zapasu to jest poprawna procedura.sapuser028 pisze: ↑czw lis 14, 2024 10:24 am Pytanie: mogę włączyć skład do magazynu kiedy jest tam zapas? Czy lepiej wyrzucić na moment na jakiś poboczny skład, przypisać WM i wtedy przeksięgować?
Można też pójść lekko na skróty i przypisać skład MM z zapasem do WM. Naturalnie będziesz miał wtedy rozjazd między zapasami w MM (to co jest na składzie) a zapasami WM (zapas zerowy)
Następnie rozmieszczasz zapas do fizycznych lokalizacji transakcją LT01. Możesz to zautomatyzować przy pomocy LSMW. Powstaną wtedy ujemne kwanty w tymczasowym typie magazynu, bo zlecenia przeniesienia w WM nie zmieniają sumarycznych poziomów zapasów. Sumaryczny poziom zapasu w WM będzie nadal zero.
Następnie wycinasz ujemne kwanty bezpośrednio z tablicy LQUA.
Na koniec warto porównać zapasy MM i WM transakcją LX23.
To jest nieco ryzykowna procedura, bo musisz zaintegrować bezpośrednio w zawartość tablicy LQUA. Na pewno SAP by jej nie zalecił. Robiłem tak jednak kilka razy. Zawsze działało i zaoszczędziło sporo czasu.
Tak właśnie powinieneś zrobić.sapuser028 pisze: ↑czw lis 14, 2024 10:24 amI dodatkowo pytanie (to już bardziej z ciekawości): jeśli chcielibyśmy aby skład był obowiązkowo zarządzany HU to jak wtedy wygląda włączenie HU jeśli mam tam zapas? Muszę przeksięgować wszystko na skład partnerski i tam spakowac?
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Re: Przypisanie składu MM do WM z zapasem
Dziękuje, wybiorę chyba zatem tę dłuższą ale bezpieczniejszą opcję