Cześć wszystkim! Szukam nowej pracy jako Junior SAP Consultant.
Od kilku miesięcy wysyłam CV i listy motywacyjne na stanowiska juniorskie, ale niestety nie otrzymałem żadnego odzewu. Chciałbym Was prosić o pomoc i komentarz, czy z moim dotychczasowym doświadczeniem jest sens dalej próbować? Może po prostu pukam do drzwi, które nigdy się nie otworzą?
Krótko o moim doświadczeniu:
Jestem specjalistą ds. zamówień z ponad 9-letnim doświadczeniem w różnych branżach i organizacjach, nastawionym na osiąganie rezultatów. Biegle zarządzam pełnym procesem zamówień (P2P), relacjami z dostawcami, wewnętrznymi interesariuszami oraz operacjami w systemie SAP (MM).
Od 4 lat jestem SAP end userem, zajmując się m.in. zamówieniami, zarządzaniem materiałami, danymi podstawowymi oraz procesowaniem faktur. Posiadam doświadczenie w obsłudze ticketów w ServiceNow, rozwiązywaniu problemów technicznych i koordynacji współpracy pomiędzy kilkoma zespołami, np. Procurement, Master Data, IT + Line of Business. Przeprowadzałem testy akceptacji użytkownika (UAT) oraz pomagałem w tworzeniu dokumentacji procesowej. Proaktywnie podejmuję inicjatywy w celu ulepszania istniejących procesów i optymalizacji pracy. Prowadzę kompleksowe szkolenia w zakresie procesów zamówień w SAP, wspierając efektywność operacyjną organizacji. W przeszłości współprowadziłem startup IT, co dało mi praktyczne umiejętności w zakresie rozwiązywania problemów technicznych, które teraz wykorzystuję również w procesach zakupowych.
PS. Myślałem dodatkowo o certyfikacji “SAP S/4HANA Sourcing and Procurement” lub “SAP Certified Associate”, ale po przeczytaniu wielu tematów na forum już wiem, że „suchy” certyfikat może niewiele pomóc. Poza tym, jeśli się nie mylę, to taki dostęp nie jest obecnie możliwy do zakupu indywidualnego w Polsce.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i komentarze
Junior SAP (MM) Consultant
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Re: Junior SAP (MM) Consultant
Moim zdaniem masz bardzo fajne doświadczenie na konsultanta juniora, pod warunkiem, że potrafisz je dobrze opowiedzieć i sprzedać. Skupiałbym się pokazaniu, że wiesz i rozumiesz jak standardowe funkcjonalności SAP są wykorzystywane w realnych procesach biznesowych, w jaki sposób SAP integruje działy firmy np. zaopatrzenie, logistykę i księgowość. Czystej wody konsultanci często znają bardzo dobrze funkcjonalność SAP, ale nie wiedzą dlaczego SAP działa tak a nie inaczej. Tłumaczą klientowi, że tak trzeba klikać, trzeba te wszystkie liczne operacje przeprowadzać w systemie, ale nie rozumieją, że SAP ma odzwierciedlać realne procesy w firmie.
Jeśli chcesz pogłębiać znajomość systemu to polecam IDES - Internet Demonstration and Evaluation System, czyli system demo SAP. To jest już bardzo leciwy produkt, ale nadal moim zdaniem najlepszy materiał do nauki standardowych, zintegrowanych procesów. Dostęp do systemu demo można wykupić online - Google sap ides online access.
Certyfikat możesz zrobić, jeśli masz za dużo czasu i pieniędzy - nie zaszkodzi, ale też dużo nie pomoże. Ot, trochę jak prawo jazdy z chipsów
Jeśli chcesz pogłębiać znajomość systemu to polecam IDES - Internet Demonstration and Evaluation System, czyli system demo SAP. To jest już bardzo leciwy produkt, ale nadal moim zdaniem najlepszy materiał do nauki standardowych, zintegrowanych procesów. Dostęp do systemu demo można wykupić online - Google sap ides online access.
Certyfikat możesz zrobić, jeśli masz za dużo czasu i pieniędzy - nie zaszkodzi, ale też dużo nie pomoże. Ot, trochę jak prawo jazdy z chipsów
-
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 331 times
To może coś z tym CV i listem motywacyjnym (naprawdę masz list motywacyjny?) jest nie tak i to trzeba doszlifować? Spełniasz wszystkie wymagania z ogłoszenia i nie masz odzewu? Dziwne.
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Bardzo cenna uwaga