Adobe Forms i obrazek w tle

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
wojtas7
Has thanked: 72 times
Been thanked: 331 times

Adobe Forms i obrazek w tle

Post autor: wojtas7 »

Hej,

temat jest taki, żeby na wydrukach z Adobe Forms, z systemu innego niż produkcyjny, w tle drukował się duży tekst TEST, żeby każdy mógł łatwo odróżnić i nie pomylić z prawdziwymi wydrukami z produkcji ;-)

Pomysł, żeby to zrobić dla każdego formularza w warstwie samego serwera wydruków, aby nie musieć programować każdego formularza osobno, upadł, nie znalazłem takiej metody nigdzie.

Więc pozostaje mi każdy formularz osobno zmodyfikować, dodać obrazek i warunek (SY-SYSID <> 'XXYY' gdzie XXYY to SysId produkcji).
Na formularzach wszystko jest zorganizowane w strukturce drzewiastej i są zgrupowane w Teilformular. Jak daję obrazek, to wstawia oczywiście do konkretnego Teilformulara, a chciałbym żeby obrazek pływał w tle (dałem oczywiście odesłanie na background), więc chciałbym żeby ten obrazek był niezaleznie od organizacji Teilformulara i zajął dużą część formularza.

Da się tak zrobić? Czy może trzeba kombinować coś z kolejnymi stronami i jakoś je nakładać? Problem jest taki że wydruki zajmują całą stronę doszczętnie i nie ma za bardzo miejsca na wstawienie jeszcze tekstu TEST, żeby był widoczny też.

Dzięki
dominik.tylczynski
Has thanked: 2016 times
Been thanked: 1521 times

Re: Adobe Forms i obrazek w tle

Post autor: dominik.tylczynski »

Zobacz czy nota 3309787 - How to create a Watermark in Adobe LiveCycle Designer. i artykuł w niej wskazany coś pomogą.
wojtas7

Dzięki, to wiem, temat się komplikuje jak pojawiają się Teilformulary, w tych przykładach tego nie ma a po prostu obrazek odesłany w tło i z tym nie ma problemu.
DenzelWaszyngton
Has thanked: 21 times
Been thanked: 14 times

Post autor: DenzelWaszyngton »

Cześć. A jak sobie wyobrażasz ten proces? Po odczycie xmla musiałoby nastąpić jakieś wstrzyknięcie kodu dla każdego master page. Jakiś fragment XML. Tak? Takie rozwiązanie byłoby ciekawe pod kątem developera, ale zupełnie niejawne.
U nas jest to rozwiazne jako obrazek w backgroundzie na każdym master page, i tylko zmienna sysid steruje czy obrazek ma być widoczny czy nie.
wojtas7

No ja właśnie nie mogłem sobie coś poradzić z obrazkiem w backgroundzie żeby pływał w tle i nie powodował rozjazdu całego formularza.