Korekty VAT art. 89a i 89b wg Best Practices SAP

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
FattyRatty
Has thanked: 1 time
Been thanked: 15 times

Korekty VAT art. 89a i 89b wg Best Practices SAP

Post autor: FattyRatty »

Cześć

W best practices dla public i private SAP dostarcza komplet kodów podatku dla PL podpisanych jako korekty VAT należnego i naliczonego z tytułu art. 89a i 89b. W jaki sposób powinno się korzystać z tych kodów, żeby prawidłowo działał rejestr i JPK?
Wg mojej wiedzy, przeksięgowanie powinno obejmować tylko kwotę VAT - nie rusza się rozrachunku na dostawcy/odbiorcy. Jeśli na księgowaniu nie ma pozycji kontrahenta, to będą puste pola z danymi i NIP w rejestrze VAT i JPK. Z drugiej strony, dodanie pozycji kontrahenta wygeneruje niepotrzebne obroty, nawet jeśli zrobimy te pozycje na +/-. Dodatkowo, w aplikacjach Fiori (na public cloud) nie ma już możliwości księgowania typu FB01 i nie ma żadnej aplikacji (oprócz dobrze ukrytego FBR2), w której da się na jednym księgowaniu podać pozycję dostawcy na plus i minus.

Także moje pytanie - czy ktoś wie jaki SAP miał zamysł na księgowanie tych korekt z kodami VAT, które dostarcza w standardzie?
RKISIEL
Has thanked: 443 times
Been thanked: 280 times

Re: Korekty VAT art. 89a i 89b wg Best Practices SAP

Post autor: RKISIEL »

Cześć,
Z punktu widzenia księgowego to masz rację - przeksięgowanie kwoty VAT wystarczy.
Ale dla zarządzania informacją i sprawozdawczości to już nie wystarczy.
Dla sprawozdawczości zdarzeń związanych z art. 89a ust 4. samo przeksięgowanie (np. tcode FB41) kwoty VAT nie wystarczy - musisz też mieć kwotę podstawy naliczania.
W JPK_V7* (VDEK) wymagane są dla tych pozycji wartości (kolumny K_*) dla podstawy i VAT. Dodatkowo musi byś wypełnione pole KOREKTAPODSTAWYOPODT.
Poza tym wymagane są dane kontrahenta więc dla zdarzenia tę informację musisz pobrać na jakiejś podstawie.
Dodatkowo w VDEK potrzebujesz wprowadzić dla tych zdarzeń informację o terminie płatności lub dacie zapłaty.
Dlatego stosujemy zapisy +/- dla kontrahenta, zwiększenie obrotów jest niewielką ceną za komfort zarządzania informacją i sprawozdawczością.
Rafał Kisiel
FattyRatty

Cześć

Zajmuję się konfigurowaniem JPK w SAP odkąd jest ten obowiązek, ale przed erą best practices trzeba było sobie samemu obmyśleć rozwiązanie na takie korekty no i mogliśmy w ABAP dorobić logikę pobierającą dane, których brakuje.

Teraz SAP dostarcza "Best practices" z kodami podatku odnoszącymi się wprost do tego tematu, ale bez opisu jak to ma niby działać. A na public cloud nie ma możliwości wpłynięcia na mapowanie danych w JPK. Jestem pewna, że rozwiązanie od SAP polega na księgowaniu pełnych dokumentów tylko z innymi kodami, co wygeneruje te dodatkowe obroty. Szukam jakiejś instrukcji albo potwierdzenia tej teorii. Bo być może jest do tego tematu przygotowane jakieś bardziej zaawansowane rozwiązanie, o którym nie wiem?
RKISIEL

FattyRatty pisze: pt lip 05, 2024 10:13 am Zajmuję się konfigurowaniem JPK w SAP odkąd jest ten obowiązek
Zajmuję się tworzeniem rozwiązań dla JPK w SAP odkąd jest ten obowiązek i omijam rozwiązania SAP jako spóźnione i mało wydajne.
Stąd moja propozycja, która omija rafy 90 stronicowej instrukcji SAP jak stworzyć procę.
Rafał Kisiel
RKISIEL

Cześć,
Dodatkowo: dla korekty faktury (w module SD) zmienić musisz kod podatku bez zmiany wartości kwoty podatku (i należności) więc dokument korekty nie zawiera danych o kontrahencie tylko +/- wartości podstawy naliczania VAT i kwoty VAT. Docelowo wartość należności pochodząca z faktury nie zmienia się więc w dokumencie księgowym nie będzie informacji o kontrahencie - wymagana w VDEK (JPK_V7+).
W naszym (autorskim) rozwiązaniu pobieram do VDEK tę informację z dokumentu pierwotnego a rozwiązanie SAP jak sobie z tym radzi?
Ja nie znalazłem w nim pożądanego działania ale może coś pominąłem :o
Rafał Kisiel
FattyRatty

No właśnie nie wiadomo czy standard SAP w jakikolwiek sposób to wspiera - są tylko odpowiednio nazwane kody podatku. Próbowałam się dowiedzieć na forum Public Cloud, no bo tam procesy mają być gotowe do użycia, ale nie dostałam odpowiedzi. Jeśli trafi mi się klient na Public, to będę się dowiadywać przez ticket.