Numery SSCC w SAP
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 8 times
Numery SSCC w SAP
Hej,
Robię konfigurację dotyczącą SSCC w SAP, przypisałem zakresy numerów dla zakładu/składu i mam kilka pytań.
1. Format kodu SSCC wygląda mniej więcej tak:
X+<GLN>+<ZLE_SCC1>+<CD>
Tylko skąd bierze się pierwsza cyfra w kodzie? Gdzie w konfiguracji mogę ją zdefiniować? (chciałbym dla poszczególnych zakładów/składów mieć inną cyfrę z przodu.
2. Zewnętrzny zakres numerów. Chcemy przejmować numery SSCC z zewnątrz. Z tego co rozumiem muszę zdefiniować zakresy numerów z chceckboxem "zakres zewnętrzny". Tylko jaki powinien być ten zakres abym mógł przyjmować różne SSCC od dostawców i przede wszystkim, kiedy próbuję dodać jakiś zakres zewnętrzny, który pokrywa się z moim wewnętrznym otrzymuję komunikat błędu.
Robię konfigurację dotyczącą SSCC w SAP, przypisałem zakresy numerów dla zakładu/składu i mam kilka pytań.
1. Format kodu SSCC wygląda mniej więcej tak:
X+<GLN>+<ZLE_SCC1>+<CD>
Tylko skąd bierze się pierwsza cyfra w kodzie? Gdzie w konfiguracji mogę ją zdefiniować? (chciałbym dla poszczególnych zakładów/składów mieć inną cyfrę z przodu.
2. Zewnętrzny zakres numerów. Chcemy przejmować numery SSCC z zewnątrz. Z tego co rozumiem muszę zdefiniować zakresy numerów z chceckboxem "zakres zewnętrzny". Tylko jaki powinien być ten zakres abym mógł przyjmować różne SSCC od dostawców i przede wszystkim, kiedy próbuję dodać jakiś zakres zewnętrzny, który pokrywa się z moim wewnętrznym otrzymuję komunikat błędu.
-
- Has thanked: 2023 times
- Been thanked: 1530 times
Re: Numery SSCC w SAP
Ad 1. Pierwsza cyfra numeru SSCC wynika z konfiguracji rodzaju materiału opakowaniowego:
Ad 2. Nie musisz definiować zewnętrznego zakresu numeracji dla SSCC nadawanych przez dostawców. Nie ma możliwości, abyś w swoim systemie zdefiniował wszystkie zakresy numeracji, które mogą wykorzystywać dostawcy. Numery SSCC są globalnie unikalne dzięki GLN. Dlatego jest pewność, że nie wystąpią konflikty między numerami nadawanymi przez różnych dostawców.
W nagłówku HU, tablica VEKP, jest pole EXIDA. Dla numerów SSCC nadanych przez dostawcę to pole przyjmuje wartość H:
Ad 2. Nie musisz definiować zewnętrznego zakresu numeracji dla SSCC nadawanych przez dostawców. Nie ma możliwości, abyś w swoim systemie zdefiniował wszystkie zakresy numeracji, które mogą wykorzystywać dostawcy. Numery SSCC są globalnie unikalne dzięki GLN. Dlatego jest pewność, że nie wystąpią konflikty między numerami nadawanymi przez różnych dostawców.
W nagłówku HU, tablica VEKP, jest pole EXIDA. Dla numerów SSCC nadanych przez dostawcę to pole przyjmuje wartość H:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Dziękuję za szybką odpowiedź! Udało się.
Wydawało mi się to dość nielogiczne, aby podawać zakres dla SSCC dostawców ale w SAP wszystko jest możliwe
Wydawało mi się to dość nielogiczne, aby podawać zakres dla SSCC dostawców ale w SAP wszystko jest możliwe
-
Chyba za szybko się pochwaliłem.
Cyfry z przodu ogarnięte, zrobiłem różne typy materiałów opakowaniowych i w zależności od składu wybieram inny materiał opakowaniowy.
Dla zewnętrznych HU zrobiłem podobnie, ale podczas tworzenia HU automatycznie nadal podpowiada się typ identyfikacji C i nie można go zmienić...
On wynika również z ustawień na rodzaju opakowania?
Cyfry z przodu ogarnięte, zrobiłem różne typy materiałów opakowaniowych i w zależności od składu wybieram inny materiał opakowaniowy.
Dla zewnętrznych HU zrobiłem podobnie, ale podczas tworzenia HU automatycznie nadal podpowiada się typ identyfikacji C i nie można go zmienić...
On wynika również z ustawień na rodzaju opakowania?
-
-
Tak właśnie robię, w dostawie w widoku pakowania podaję SSCC i materiał opakowaniowy i mam komunikat:
Zewnętrzny przedział zakresu numerów musi zostać opracowany
Nr komunikatu LE_SHP_BF_EAN128035
Jeśli podam sam SSCC bez materiału opakowaniowego:
Żądane Handling Unit nie zostały znalezione
Jeśli podam sam SSCC bez materiału opakowaniowego:
-
Męczę się z tematem i upewniam się tylko, że rodzaj opakowania HU jest zdefiniowany źle.
Pod F1 dla pola exida jest taka informacja:
If automatic assignment of a Serial Shipping Container Code (SSCC) is set in Customizing for the packaging material's packaging material type, the value is "C".
I tak dzieje się u mnie, to pole automatycznie wypełnia się jako 'C' mimo że próbowałem wielu kombinacji na ustawieniach rodzaju opakowania...
Problem polega na tym, że nie wiem już co mogę mieć tam ustawione źle.
Pod F1 dla pola exida jest taka informacja:
If automatic assignment of a Serial Shipping Container Code (SSCC) is set in Customizing for the packaging material's packaging material type, the value is "C".
I tak dzieje się u mnie, to pole automatycznie wypełnia się jako 'C' mimo że próbowałem wielu kombinacji na ustawieniach rodzaju opakowania...
Problem polega na tym, że nie wiem już co mogę mieć tam ustawione źle.
-
W poniższej konfiguracji zdefiniuj jakikolwiek zewnętrzny zakres numeracji dla zakładu/składu lub nr magazynu: Przetestowałem takie ustawienie i mogłem utworzyć HU z zewnętrznym numerem SSCC, takim jakby od dostawcy, podczas pakowania dostawy przychodzącej i dostałem EXIDA = H.sapuser028 pisze: ↑czw gru 19, 2024 2:49 pm Tak właśnie robię, w dostawie w widoku pakowania podaję SSCC i materiał opakowaniowy i mam komunikat:
Numer materiału opakowaniowego podać musisz.sapuser028 pisze: ↑czw gru 19, 2024 2:49 pmJeśli podam sam SSCC bez materiału opakowaniowego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie SSCC.
Przejmowanie SSCC od dostawców w dostawie przychodzącej działa bez zarzutu.
Natomiast podczas przyjęcia z produkcji wygląda to tak, że najpierw pobieramy z konfiguracji numer SSCC (konfiguracja dla zakładu/składu) i drukujemy etykietę, a dopiero potem w innej transakcji robimy 101 dla wyrobu gotowego i wtedy chcemy zrobić HU02 aby zapakować HU (z SSCC z etykiety wydrukowanej wcześniej).
I tutaj pomimo utworzonego zakresu zew. podczas próby założenia HU jest komunikat:
"Zewnętrzny przedział zakresu numerów musi zostać opracowany"
Przejmowanie SSCC od dostawców w dostawie przychodzącej działa bez zarzutu.
Natomiast podczas przyjęcia z produkcji wygląda to tak, że najpierw pobieramy z konfiguracji numer SSCC (konfiguracja dla zakładu/składu) i drukujemy etykietę, a dopiero potem w innej transakcji robimy 101 dla wyrobu gotowego i wtedy chcemy zrobić HU02 aby zapakować HU (z SSCC z etykiety wydrukowanej wcześniej).
I tutaj pomimo utworzonego zakresu zew. podczas próby założenia HU jest komunikat:
"Zewnętrzny przedział zakresu numerów musi zostać opracowany"
-
Robiłem kiedyś podobny proces - najpierw były drukowane takie wstępne etykiety z nr SSCC, które potem były wykorzystywane do kompletacji. Najpierw tworzyliśmy puste HUs w HU02; etykiety były drukowane z tych pustych HUs. Potem kompletacja była robiona już do tych istniejących HUs.
Moim zdaniem można wykorzystać to samo podejście. Tylko nie wiem, jak u Ciebie są drukowane etykiety. Piszesz, że pobieracie numer SSCC z konfiguracji. Pytanie czy jednocześnie tworzycie pusty HU?
Moim zdaniem można wykorzystać to samo podejście. Tylko nie wiem, jak u Ciebie są drukowane etykiety. Piszesz, że pobieracie numer SSCC z konfiguracji. Pytanie czy jednocześnie tworzycie pusty HU?
-
Na ten moment nie tworzymy HU, tylko pobieramy numer i drukujemy ale najwyraźniej będzie trzeba właśnie tak zrobić. Założyć puste HU i potem dopiero zapakować do niego materiał.
Chociaż ciekaw jestem czy to znowu jakiś brak w konfiguracji, że nie można założyć takiego HU.
Chociaż ciekaw jestem czy to znowu jakiś brak w konfiguracji, że nie można założyć takiego HU.
-
Przypuszczalnie mógłbyś pozostać przy obecnym procesie drukowania etykiet. Masz tutaj jednak pewną sprzeczność, którą trzeba by sprytnie rozwiązać. Kiedy pobierasz z konfiguracji nowy numer SSCC, to z jakiego zakresu numeracji go pobierasz? Przypuszczalnie z wewnętrznego. Następnie chcesz ten numer użyć do pakowania i utworzyć HU z tym numerem. Numer SSCC z etykiety musi się wstrzelić w zewnętrzny zakres numeracji. To jest właśnie ta sprzeczność.
Kolejna trudność, to fakt, że masz nadany numer SSCC i wydrukowaną etykietę z tym numerem, ale w systemie nie masz HU z tym numerem.
Moim zdaniem proces z tworzeniem pustych HUs i drukowaniem etykiet dla tych HUs, jest bardziej naturalny i prostszy w implementacji.
Kolejna trudność, to fakt, że masz nadany numer SSCC i wydrukowaną etykietę z tym numerem, ale w systemie nie masz HU z tym numerem.
Moim zdaniem proces z tworzeniem pustych HUs i drukowaniem etykiet dla tych HUs, jest bardziej naturalny i prostszy w implementacji.