Magazyn zdefiniowany jako paletowy P - konfiguracja dla typów miejsc/jednostek i ilości sekcji jest.
Mam typ jednostki, który wchodzi w jedno całe miejsce i zajmuje kawałek kolejnego.
Jak rozwiązać taki problem? Można zdefiniować w standardzie layout magazynu, żeby określić które lokalizacje są obok siebie?
I na tej podstawie blokować miejsce obok (tylko to już raczej poza standardem, w jakimś exicie?) Jakiś pomysł jak rozwiązać taki problem przy jak najmniejszej ilości zmian programistycznych?
Magazyn Paletowy - paleta na dwa miejsca
-
- Has thanked: 2042 times
- Been thanked: 1537 times
Re: Magazyn Paletowy - paleta na dwa miejsca
Strategia typu P dzieli dynamicznie miejsce składowania na sekcje:

Jeśli dany typ jednostki składowania zajmuje jedną sekcję i kawałek kolejnej, to tak naprawdę zajmuje obie sekcje, bo do tej częściowo zajętej sekcji nic już więcej nie wstawisz. Dlatego chcesz blokować tę sekcję, czego bez rozszerzenia nie zrobisz.
Moim zdaniem rozwiązaniem jest odpowiednie skonfigurowanie podziału miejsca składowania wg typów jednostek składowania - jeśli jednostka zajmuje sekcję i trochę kolejnej, to w konfiguracji podziału zdefiniuj, że zajmuje obie sekcje.

Jeśli dany typ jednostki składowania zajmuje jedną sekcję i kawałek kolejnej, to tak naprawdę zajmuje obie sekcje, bo do tej częściowo zajętej sekcji nic już więcej nie wstawisz. Dlatego chcesz blokować tę sekcję, czego bez rozszerzenia nie zrobisz.
Moim zdaniem rozwiązaniem jest odpowiednie skonfigurowanie podziału miejsca składowania wg typów jednostek składowania - jeśli jednostka zajmuje sekcję i trochę kolejnej, to w konfiguracji podziału zdefiniuj, że zajmuje obie sekcje.
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 12 times
Problem jest taki, że jednostka ta zajmuje całe miejsce (wszystkie sekcje) i jeszcze kolejne. Czyli na przykład:
Magazyn Typ Miejsca Typ JS Sekcje
001 01 P1 1
001 01 P2 2
001 01 P7 ?
P7 zajmuje całe miejsce w typie 01 i jeszcze kolejne miejsce obok.
Chyba trzeba by było przeorganizować magazyn i z tych dwóch miejsc zrobić jedno (inny typ miejsca) i dać tam 1 P7 i więcej innych JS. Tylko że takie jednostki mogą być składowane w całym magazynie więc zmienić trzeba by prawie wszystkie a tego nie chcemy (oklejanie magazynu itd.)
Magazyn Typ Miejsca Typ JS Sekcje
001 01 P1 1
001 01 P2 2
001 01 P7 ?
P7 zajmuje całe miejsce w typie 01 i jeszcze kolejne miejsce obok.
Chyba trzeba by było przeorganizować magazyn i z tych dwóch miejsc zrobić jedno (inny typ miejsca) i dać tam 1 P7 i więcej innych JS. Tylko że takie jednostki mogą być składowane w całym magazynie więc zmienić trzeba by prawie wszystkie a tego nie chcemy (oklejanie magazynu itd.)
-
Tak należałoby to zrobić przy pomocy standardowej konfiguracji. Jeśli tego chcesz uniknąć to pozostaje blokowanie sąsiedniej lokalizacji podczas tworzenia zlecenia przeniesienia rozszerzeniem MWMTO001. To może być jednak bardziej skomplikowane, bo musiałbyś też zmodyfikować standardową strategię, aby nie rozmieszczać do danej lokalizacji, jeśli sąsiednia jest pusta - paleta się nie zmieści, ale standardowa strategia P tego nie uwzględni.sapuser028 pisze: ↑czw sty 16, 2025 3:28 pm P7 zajmuje całe miejsce w typie 01 i jeszcze kolejne miejsce obok.
Miałem podobny problem gdzie paleta zajmował półtorej miejsca, rozwiązałem go w następujący sposób:
Dla 3 miejscowych regałów zablokowałem środkowe miejsce składowania.
Przypisałem dla indeksów które są składowane na takich nośnikach sekcję magazynową i utworzyłem sekcję magazynową do której zostały przypisane 2 skrajne miejsca.
Rozwiązało to problem rozmieszczenie w miejsce w które towar się nie mieścił ale minusem jest to że w sekcji cały czas sa puste miejsca.
Dla 3 miejscowych regałów zablokowałem środkowe miejsce składowania.
Przypisałem dla indeksów które są składowane na takich nośnikach sekcję magazynową i utworzyłem sekcję magazynową do której zostały przypisane 2 skrajne miejsca.
Rozwiązało to problem rozmieszczenie w miejsce w które towar się nie mieścił ale minusem jest to że w sekcji cały czas sa puste miejsca.
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 12 times
Jest to również jakiś pomysł. Myśleliśmy też o założeniu co drugiego miejsca w systemie dla jednego z regałów i tam ponieważ mamy paletówkę ustalić ile jakich palet wchodzi.
Chociaż przeklejenie magazynu wydaje się najrozsądniejsze. Rozważamy właśnie wszystkie za i przeciw
Chociaż przeklejenie magazynu wydaje się najrozsądniejsze. Rozważamy właśnie wszystkie za i przeciw

-
To jest radykalne rozwiązanie, ale najlepiej wykorzysta strategię P.sapuser028 pisze: ↑pn sty 20, 2025 1:06 pm Chociaż przeklejenie magazynu wydaje się najrozsądniejsze. Rozważamy właśnie wszystkie za i przeciw![]()