Mam skład zarządzanu HU-WM i chcę zrobić ruchy pomiędzy rodzajami zapasów w MIGO.
Otrzymuje komunikat:
Dane do generowania dostawy niekompletne (Odbiorca)
Jakich danych mi brakuje? I przede wszystkim dlaczego system chce zrobić dostawę wew. skoro to przeksięgowanie w obrębie tego samego składu?
Nie powinno utworzyć się tylko TR i TO?
Dane do generowania dostawy niekompletne (Odbiorca)
-
- Has thanked: 2042 times
- Been thanked: 1537 times
Re: Dane do generowania dostawy niekompletne (Odbiorca)
W MIGO nie możesz bezpośrednio podać HUs, dla których chcesz zaksięgować ruch materiałowy. To możesz podać w VLMOVE. Dlatego wszelkie ruchy w składach z HUM księgowane w MIGO najpierw tworzą dostawę. Następnie do tej dostawy przypisujesz HUs, czyli pakujesz dostawę. Jeśli skład z HUM jest dodatkowo zarządzany w WM, to do dostawy tworzysz zlecenia przeniesienia, potwierdzasz je, a pakowanie następuje automatycznie podczas potwierdzenia zlecenia przeniesienia. Zobacz SAP Help: Handling Units in Inventory Management oraz Handling Units in the Warehouse
Do utworzenia dostawy jest niezbędny nr odbiorcy. Jest on przypisany w konfiguracji: Logistics - General -> Handling Unit Management -> Basics -> Materials Management -> Inventory Management -> HU Requirement for Storage Locations and Default Values for Deliveries na poziomie składu z HUM.
Do utworzenia dostawy jest niezbędny nr odbiorcy. Jest on przypisany w konfiguracji: Logistics - General -> Handling Unit Management -> Basics -> Materials Management -> Inventory Management -> HU Requirement for Storage Locations and Default Values for Deliveries na poziomie składu z HUM.
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 12 times
Rozumiem, gdzieś czytałem opis procesu gdzie wynikało z niego że powstaje dokument/TR i TO tylko. Ale może faktycznie był to skład bez HU i dlatego tak to wyglądało… w składzie zarządzanym HU HU=SU więc pomyślałem że ma to sens i jest możliwe aby w TO wskazać SU
-
Uzupełniłem klienta (odbiorcę) i nadal ten sam problem. Czego jeszcze może brakować?
-
- Has thanked: 2042 times
- Been thanked: 1537 times
W podanej wcześniej konfiguracji jest również zdefiniowany dział sprzedaży, kanał dystrybucji oraz dziedzina. Sprawdź czy odbiorca jest na pewno utworzony dla tego działu sprzedaży, kanału dystrybucji i dziedziny.
Dane do tworzenia dostawy można ustalać przy pomocy rozszerzenia MB_DELIVERY_PARTNER_BADI. To też możesz sprawdzić. Może masz tam zaimplementowaną jakąś niestandardową logikę.
Zawsze też możesz postawić break-point na tym komunikacie i sprawdzić gdzie oraz dlaczego jest generowany.
Dane do tworzenia dostawy można ustalać przy pomocy rozszerzenia MB_DELIVERY_PARTNER_BADI. To też możesz sprawdzić. Może masz tam zaimplementowaną jakąś niestandardową logikę.
Zawsze też możesz postawić break-point na tym komunikacie i sprawdzić gdzie oraz dlaczego jest generowany.
-
Odbiorca nie był poprawny. Inny niż ustalony w konfiguracji dla zakładu stąd problem. Teraz przeszło.