Jest możliwość zablokowania księgowania dostawy zanim wszystkie HU będą miały status załadowane? Teraz można księgować jak tylko są na 916.
Zrobiłem statusy użytkownika, początkowy i drugi załadowany. Ale nadal mogę księgować te w statusie początkowym.
Gdzieś jest dodatkowa konfiguracja dla statusów użytkownika, aby połączyć je z księgowaniem?
Blokada księgowania przed załadunkiem
-
- Has thanked: 2064 times
- Been thanked: 1549 times
Re: Blokada księgowania przed załadunkiem
Z jakiej konfiguracji zrobiłeś statusy użytkownika? Podaj proszę ścieżkę w SPRO.sapuser028 pisze: ↑wt lut 11, 2025 3:45 pm Zrobiłem statusy użytkownika, początkowy i drugi załadowany.
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 15 times
Rozwiązałem swój problem. Stworzyłem dwa statusy użytkownika na HU. W konfiguracji jest opcja zarządzania każdym statusem (na co ma wpływ), jest to trochę "ukryte" ale znalazłem.
Tam zdefiniowałem, że HU ze statusem 01 mają zablokowaną możliwość księgowania GI.
Poprosiłem naszego programistę, aby dodał zmianę statusu na 02 w naszej terminalowej transakcji do załadunku i działa
Tam zdefiniowałem, że HU ze statusem 01 mają zablokowaną możliwość księgowania GI.
Poprosiłem naszego programistę, aby dodał zmianę statusu na 02 w naszej terminalowej transakcji do załadunku i działa

-
-
Tak, do tej pory w transakcji do załadunku zmieniany był tylko status systemowy ale to nadal pozwalało księgować dostawę nawet jeśli HU nie zostały przeskanowane w tej transakcji.
Teraz skonfigurowałem statusy użytkownika dla HU, przypisałem je do rodzaju opakowań i ustawiłem, że HU w statusie 01 nie można księgować wydania.
Teraz skonfigurowałem statusy użytkownika dla HU, przypisałem je do rodzaju opakowań i ustawiłem, że HU w statusie 01 nie można księgować wydania.
-
Blokadę księgowania można by również zrobić przy pomocy standardowego statusu. W transakcji BS22 można zdefiniować jakie akcje są dozwolone dla określonych statusów systemowych. Tyle, że byłaby to modyfikacja standardu.
-
Nie wiedziałem o tej transakcji!
Ale chyba i tak dobrze się stało, bo to ustawienia globalne dla statusów systemowych HU? A my chcemy to zablokować tylko w naszym zakładzie.
Ale chyba i tak dobrze się stało, bo to ustawienia globalne dla statusów systemowych HU? A my chcemy to zablokować tylko w naszym zakładzie.
-
Istotnie jest to globalna konfiguracja statusów. Natomiast może warto pomyśleć o ujednoliceniu procesów - czy w innych zakładach księgują wydanie przed załadunkiem