Zakresy numerów dla SSCC HU

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
sapuser028
Has thanked: 17 times
Been thanked: 15 times

Zakresy numerów dla SSCC HU

Post autor: sapuser028 »

Mamy taką sytuację, powiem na przykładzie i obawiam się czy zakresy SSCC w SAP nam się nie "nałożą", nie wiem jak SAP tego pilnuje.

Nadajemy w Z transakcji numery SSCC podczas drukowania etykiet. Nasz aktualny status w zakresie wew. to 470657090. Potem zakładamy takie HU z takim numerem jako H czyli numeracja zewnętrzna. Bo inaczej SAP wyrzuca błąd.

Równocześnie na tym samym zakresie zakładamy nowe HU wew. w HU02 lub dostawie i tam status tego samego zakresu to 470000740.

Moja obawa jest taka, że jak zakres wew. w konfiguracji dojdzie do tych, które były zakladane w Z transakcji jako zewnetrzne to nam się zdublują HU (może nie możliwe, bo SAP na to pewnie nie pozwoli i też różnica jest spora?)

Ale nadal coś mi nie pasuje, wydaje mi się, że Z transakcja powinna korzystać dokładnie z tego samego zakresu z konfiguracji i po wydruku przerzucać status? Średnio rozumiem jak to działa.
dominik.tylczynski
Has thanked: 2064 times
Been thanked: 1549 times

Re: Zakresy numerów dla SSCC HU

Post autor: dominik.tylczynski »

SAP pilnuje nakładania się zakresów numeracji - nie można zdefiniować nakładających się zakresów numeracji, obojętnie wewnętrznych czy zewnętrznych, dla tego samego obiektu zakresu numeracji.

Ponadto drukowanie etykiet dla pustych HU zrobiłbym poprzez ich tworzenie w HU02 z wewnętrznym zakresem numeracji. To znacznie uprości zarządzanie zakresami. Mam wrażenie, że dyskutowaliśmy już ten temat.