Brakujący typ klasy 022 w tabeli TCLA

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
marcus
Has thanked: 210 times
Been thanked: 119 times

Brakujący typ klasy 022 w tabeli TCLA

Post autor: marcus »

Cześć Wszystkim,

Jesteśmy w trakcie implementacji batch-management dla nowego magazynu w EWM (zdecentralizowana w S4). Cała konfiguracja jest już zrobiona tylko pojawił się problem konwersji batch-level z materiału na zakład.
System ECC zarządza partią na poziomie zakładu a EWM na poziomie produktu. Ustawiłem już w EWM poziom zarządzania partiami jak potrzeba i jestem na etapie w którym muszę uruchomić konwersję (OMCT). Podczas konwersji pojawia się komunikat informujący o brakującym "class type 022" w tabeli TCLA. Faktycznie sprawdziłem że w EWM tabela TCLA zawiera tylko 10 wpisów ( i nie ma tam typu klasy 022).

Próbowałem dodać nowy typ klasy w customizacji: SPRO->Cross-Application Components->Classification System->Classes->Maintain Object Types and Class Types. Jednak wtedy otrzymuje komunikat:
In batch table MCHA, the settings for class types and additional objects for a class type can only be changed by SAP.
Znalazłem że wszelkie modyfikacje powinny być wykonane tylko przez SAP.

W jaki sposób można zrobić upload takiej konfiguracji do SAP EWM? Ktoś z Was spotkał się już z takim przypadkiem?

Pozdrawiam
Marek
dominik.tylczynski
Has thanked: 2064 times
Been thanked: 1549 times

Re: Brakujący typ klasy 022 w tabeli TCLA

Post autor: dominik.tylczynski »

Standardowe ustawienia w TCLA dla typu klasy 022 wyglądają następująco:
20250303_142730.jpg

To jest standardowa konfiguracja SAP i powinna być w każdym systemie. Możesz spróbować ją dodać ręcznie do TCLA.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
marcus

Cześć Dominik,

Dziękuje ;) już próbowałem w ten sposób.
2025-03-03_14h45_55.png
Po stronie ERPa (ECC) te dane istnieją normalnie, tych wpisów brakuje w EWM w S4HANA (typu klasy 022 i nawet tabeli MCHA).
Scenariusz ma być taki że partie tworzone są po stronie EWM (nie ERP) i po utworzeniu parti w dostawie przychodzącej idzie komunikat do ERP z partią, jak na razie komunikaty zatrzymuja się z błędęm że system docelowy jest "plant-level" a źródłowy "material-level".
Aby zmienić w EWM na plant-level potrzebuję zrobić konwersję i tam otrzymuje komunikat o braku wpisu 022 w tabeli TCLA.

Spróbuje się skontaktować z kimś kto stawiał ten system, czasami myśle że dostaliśmy go po promocji z secondhandu :)
dominik.tylczynski

Próbowałeś przez standardową ścieżkę konfiguracji. Sugeruję natomiast dodanie brakującego wpisu bezpośrednio do tabeli TLCA.
karlin
Been thanked: 2 times

Post autor: karlin »

Hej Marek,

przechodzimy włąsnie podobną konwersję na ERP S/4 z 023 -> 022 ( z konwersją zapasu batch na poziomie IM, na EWM nie mamy zapasu batchowego na szczęście).
Na szczęście bez EWM-ki, jestem ciekaw jak zrobiliście migrację w OMCT, bo my mieliśmy już zapas na partiach i nie dało się tego osiągnąć w standardzie.

U nas po osiągnięciu zmiany levelu w tabeli: TCUCH. ( nie do końca w standardowy sposób)
Puściliśmy raport batch level -> conversion z OMCT ( RM07CHDX).
Z TCLA nie mieliśmy problemów.
Jestem ciekaw czy mieliście zapas batch, czy to było tylko przełączenie bez zapasu.

pozdrawiam
Karol
dominik.tylczynski

Warunki przejścia zarządzania partią na poziom zakładu są opisane w nocie 1963000 - OMCE: Message No. CZ308 'This type of conversion is not yet implemented' when converting to plant level
Nota 1963000 - OMCE: Message No. CZ308 'This type of conversion is not yet implemented' when converting to plant level pisze:
  1. There is no batch class of class type 023. ->Table KLAH-KLART = 023
  2. There is no classified object of class type 023. -> Table KSSK-KLART = 023 and MAFID = O
  3. There is no batch-managed material that is defined at material level. -> Table MARA-XCHPF = initial
  4. There is no batch in table MCH1.
Natomiast nota 41715 - Resetting the batch level to plant level daje raport, którym można taką konwersję zrobić mimo niespełnienia powyższych warunków. Jeśli chcesz iść tą drogą, to pamiętaj też o nocie 1474776 - Data is not converted during conversion to plant level
marcus

karlin pisze: śr mar 05, 2025 11:56 am Hej Marek,

przechodzimy włąsnie podobną konwersję na ERP S/4 z 023 -> 022 ( z konwersją zapasu batch na poziomie IM, na EWM nie mamy zapasu batchowego na szczęście).
Na szczęście bez EWM-ki, jestem ciekaw jak zrobiliście migrację w OMCT, bo my mieliśmy już zapas na partiach i nie dało się tego osiągnąć w standardzie.

U nas po osiągnięciu zmiany levelu w tabeli: TCUCH. ( nie do końca w standardowy sposób)
Puściliśmy raport batch level -> conversion z OMCT ( RM07CHDX).
Z TCLA nie mieliśmy problemów.
Jestem ciekaw czy mieliście zapas batch, czy to było tylko przełączenie bez zapasu.

pozdrawiam
Karol
Cześć Karol,

Na razie ustawiam proces wejścia towaru w taki sposób, że partia jest wprowadzana po stronie EWM na etapie tworzenia dostawy przychodzącej w aplikacji FIORI. To jest wdrożenie całkowicie nowego magazynu, który wcześniej był zarządzany przez WM. Po stronie ERP partia zarządzana jest na poziomie zakładu i tam nie potrzeba żadnych konwersji, jedynie trzeba zapewnić aby po stronie EWM był ten sam poziom zarzadzania partią bo powoduje to problemy:
* nie da się nawet wysłać IDOC ZEWMATMAS z polem MARC-XCHPF. Pomimo że pole jest wypełnione w IDocu to EWM wyświetla komunikat "field is not ready for input". Udało mi się to naprawić poprzez ręczne manipulacje w tabeli TCUCH.
* Wysyłka komunikatu SMQ o utworzonej partii po stronie EWM jest wstrzymana przez błąd wskazujący że ERP zarządza partią na poziomie zakładu.
* tak samo jest w przypadku komunikacji w drugą stronę

Trzeba uruchomić konwersję w OMCT (po stronie EWM) ale jest niemożliwa z powodu brakujących standardowych wpisów w customizacji (w ERP jest 90 typów klas a w EWM zaledwie 10). System chce wykonać konwersję ale brakuje klas w tabelach.
marcus

dominik.tylczynski pisze: pn mar 03, 2025 3:08 pm Próbowałeś przez standardową ścieżkę konfiguracji. Sugeruję natomiast dodanie brakującego wpisu bezpośrednio do tabeli TLCA.
Też o tym myślałem, ale prawie zostałem zamordowany :mrgreen:
Utworzyłem już ręcznie wpis w TCLT żeby dodać tabelę MCHA i już miałem dodać wpis do TCLA ale szybko wybili mi to z głowy :)
marcus

dominik.tylczynski pisze: śr mar 05, 2025 12:09 pm Warunki przejścia zarządzania partią na poziom zakładu są opisane w nocie 1963000 - OMCE: Message No. CZ308 'This type of conversion is not yet implemented' when converting to plant level
Nota 1963000 - OMCE: Message No. CZ308 'This type of conversion is not yet implemented' when converting to plant level pisze:
  1. There is no batch class of class type 023. ->Table KLAH-KLART = 023
  2. There is no classified object of class type 023. -> Table KSSK-KLART = 023 and MAFID = O
  3. There is no batch-managed material that is defined at material level. -> Table MARA-XCHPF = initial
  4. There is no batch in table MCH1.
Natomiast nota 41715 - Resetting the batch level to plant level daje raport, którym można taką konwersję zrobić mimo niespełnienia powyższych warunków. Jeśli chcesz iść tą drogą, to pamiętaj też o nocie 1474776 - Data is not converted during conversion to plant level
Dziękuje :) Wszystie warunki są spełnione.
Nie ma żadnej klasy w systemie.
Nie ma żadnego zapasu.
Nie ma żadnego materiału na polem MARA-XCHPF.
Wszystko poczyściłem przed konwersją. Jedynym problemem były brakujace klasy. Podczas konwersji system czyta tabelę TCLA i szuka typu klasy 022:
2025-03-05_12h51_12.png
2025-03-05_12h53_06.png
Przetrzepałem też wszystkie BC-sety i nic :)
Temat poleciał do obsługujących nas Externali, pracują już nad tym jak przywrócić/wgrać standardowe wpisy.
dominik.tylczynski

marcus pisze: śr mar 05, 2025 12:55 pm Temat poleciał do obsługujących nas Externali, pracują już nad tym jak przywrócić/wgrać standardowe wpisy.
Externale zrobią po prostu to za co chcieli Ciebie zamordować, czyli dodadzą ręcznie brakujący wpis do TCLA. No chyba, że się boją, wtedy napiszą do supportu SAP, a support im odpisze, żeby jednak ten wpis dodali.
marcus

dominik.tylczynski pisze: śr mar 05, 2025 12:59 pm
marcus pisze: śr mar 05, 2025 12:55 pm Temat poleciał do obsługujących nas Externali, pracują już nad tym jak przywrócić/wgrać standardowe wpisy.
Externale zrobią po prostu to za co chcieli Ciebie zamordować, czyli dodadzą ręcznie brakujący wpis do TCLA. No chyba, że się boją, wtedy napiszą do supportu SAP, a support im odpisze, żeby jednak ten wpis dodali.
A ja pozostanę żywy :mrgreen:
karlin

Dzięki za podpowiedź, nota 41715 nie jest relevant dla S/4, ale może to przeoczenie SAP ( mało kto robi konwersję w tym kierunku na S/4, bo SAP wdrożył większą elastyczność w S/4 jak chodzi o partie i firmy raczej przechodzą na material level - 023)
ZCHTCUCH - po prostu robi update na TCUCH, czyli to co my zrobiliśmy również.

Jeśli macie jakieś pomysły co może pójść nie tak z "plant level" w przyszłości, jakieś twarde argumenty co może złego nas spotkać, to chętnie posłucham.
Niestety jesteśmy zmuszeni do "plant level" z powodów systemów legacy ( decentral EWM )
System będzie miał:
- Embedded EWM ( część materiałów / plantów batch managed )
- decentral EWM ( batch managed)
- systemy magazynowe zewnętrzna ( częściowo batch managed)

pozdrawiam
Karol
dominik.tylczynski

Moim zdaniem naturalnym poziomem zarządzania partiami jest poziom materiału, a nie zakładu. Tutaj fizyczny obiekt, partia, czyli jednorodna część zapasu, jest jednoznacznie identyfikowana przez numer materiału i numer partii. W rzeczywistości też tak jest. Cechy partii np. data produkcji, data ważności, producent nie zmieniają się podczas jej przenoszenia między zakładami. Tak jest w rzeczywistości i w systemie.

Jeśli masz zarządzanie partiami na poziomie zakładu, to systemowo ten sam numer partii, ten sam numer materiału, ale w różnych zakładach to są różne obiekty, z różnymi cechami. To nie odpowiada rzeczywistości.
karlin

dominik.tylczynski pisze: śr mar 05, 2025 3:43 pm Moim zdaniem naturalnym poziomem zarządzania partiami jest poziom materiału, a nie zakładu. Tutaj fizyczny obiekt, partia, czyli jednorodna część zapasu, jest jednoznacznie identyfikowana przez numer materiału i numer partii. W rzeczywistości też tak jest. Cechy partii np. data produkcji, data ważności, producent nie zmieniają się podczas jej przenoszenia między zakładami. Tak jest w rzeczywistości i w systemie.

Jeśli masz zarządzanie partiami na poziomie zakładu, to systemowo ten sam numer partii, ten sam numer materiału, ale w różnych zakładach to są różne obiekty, z różnymi cechami. To nie odpowiada rzeczywistości.
Dziękuję Dominiku.
Na SAP Cloud jest już tylko material level, więc nie ma dylematów.
Przy plant level na pewno będziemy musieli oprogramować proces STO - aby cechy partii przenieść do drugiego zakładu. ( są exity i noty na to).
I jak na razie to jest największy minus.
Są też plusy plant level: mamy takie cechy partii które nie są fizyczne np. numer dokumentu celnego w kraju importującym i plant level jest bardziej odpowiedni do tego celu.
dominik.tylczynski

karlin pisze: śr mar 05, 2025 4:15 pm Są też plusy plant level: mamy takie cechy partii które nie są fizyczne np. numer dokumentu celnego w kraju importującym i plant level jest bardziej odpowiedni do tego celu.
Czy numer dokumentu celnego nie jest raczej cechą dokumentu zakupu a nie partii? Co jeśli ta sama partia jest importowana kilkukrotnie?