Zastępstwa, czyli czas pracy + HRUS_D2

W tym miejscu możesz zadawać pytania oraz dyskutować na temat modułów kadrowo płacowych SAP.
emil
Has thanked: 29 times
Been thanked: 45 times

Zastępstwa, czyli czas pracy + HRUS_D2

Post autor: emil »

Jak tu by opisać mój problem...

Muszę dostać się do informacji na temat oczekujących wniosków dot. nieobecności.
W normalnych warunkach lecę po tabelach PTREQ_ATTABSDATA sprawdzając szczegóły wniosków. Dla interesujących mnie wpisów, sięgam w oparciu o identyfikatory do tabeli PTREQ_ACTOR by sprawdzić status wniosku, a także do PTREQ_ACTOR by zerknąć, kto aktualnie ma wniosek u siebie do obsłużenia.

Tyle z teorii.

W praktyce korzystamy z mechanizmu zastępstw, opierając się o tabelę HRUS_D2 (plus jakieś klienckie dodatki do obsługi wniosków, które nie wpływają na sam mechanizm zastępstw).

Problem polega na tym, że gdy mamy aktywne zastępstwo w hrus_d2, to standardowy raport wniosków o nieobecność (RPTARQDBVIEW) pokazuje jedynie pierwotnego aktora (czyli przełożonego), do którego trafia wniosek. Nie uwzględnia zastępstwa. Tabela ptreq_actor też zawiera informacje jedynie o aktorze wynikającym z relacji wnioskujący-przełożony.

Zastanawiam się, w jaki sposób rozpoznaje zalogowanego na portalu Usera jako zastępcę? Grzebanie w standardzie portalowym jest ostatnią rzeczą, którą chciałbym robić.

Na pewno rozwiązanie nie jest na tyle proste, by sprawdzić, czy zalogowany user ma wpis jako zastępca na dany okres w hrus_d2, bo standard działa w taki sposób, że wnioski zarejestrowane przed ustawieniem zastępstwa, nie są w ramach zastępstwa widoczne.

Czy ktoś z Was już mierzył się z tym problemem?
Jakieś sugestie?
K602
Has thanked: 74 times
Been thanked: 95 times

Re: Zastępstwa, czyli czas pracy + HRUS_D2

Post autor: K602 »

Z samej tabeli HRUS_D2 może być to problematyczne, bo te wpisy znikają. Wiele lat temu zrobiłem rozszerzenie, które w momencie tworzenia zastępstwa, tworzy wpis w osobnej tabeli (kopia struktury HRUS_D2)... potem to można raportować, łącznie ze stanowiskami, bo tak to zapisuję.

Zmian nie robisz po stronie portalu, ale po stronie back-end...
SAP ABAP Certified Developer
emil

K602 pisze: wt mar 04, 2025 11:42 am Zmian nie robisz po stronie portalu, ale po stronie back-end...
Dokładnie. Użyłem zbyt ogólnego stwierdzenia ;) oczywiście zastanawiam się, jak backend rozpoznaje, czy ktoś jest zastępcą, czy nie (w odniesieniu do tabel ptreq*).
K602

Nie bardzo rozumiem problem. Pole rep_name to zastępca, a us_name to zastępowany... jeśli zrobisz to tak, jak ja, to nie potrzebujesz tabeli PTREQ :)

Podpowiem: Include: LRHW2F04, FORM: insert_hrus_d2
emil

O, wiem, jak uprościć pytanie! (dwa dni nad tym dumałem)

W hrus_d2 jest zastępstwo, a w RPTARQDBVIEW nie widać, że kolejnym aktorem jest zastępca :P

Kolejny problem:
1) Pracownik 1 marca składa wniosek urlopowy.
2) Przełożony NIE podejmuje żadnej akcji związanej z wnioskiem.
3) 2go marca Przełożony daje zastępstwo na Zastępującego. Zastępstwo jest od 1 marca do 10 marca.
4) Zastępujący nie widzi wniosku Pracownika. A niby zastępstwo "ogarnia" swoim zasięgiem 1 marca.

Prościej nie potrafię :/
K602

Niestety nie rozumiem, jaki jest problem...
emil

Taki, że zastępca nie widzi wniosku na 1 marca, chociaż od tego dnia ma zastępstwo.
Dodatkowo standardowy raport (RPTARQDBVIEW) nie widzi zastępcy, tylko aktora pierwotnego.
K602

W takim razie podpowiedziałem, jak można to raportować, wcześniej zapisując dane 'z boku'...