SUBMIT bez wyświetlania komunikatu w trybie dialogowym

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
kzar
Has thanked: 14 times
Been thanked: 17 times

SUBMIT bez wyświetlania komunikatu w trybie dialogowym

Post autor: kzar »

Cześć,

W pewnym raporcie robię SUBMIT do innego raportu, ale pokazuje mi się komunikat ostrzegawczy w trybie dialogowym, otwiera się ekran selekcji tego raportu i muszę potwierdzić komunikat enterem. Komunikat w raporcie jest oprogramowany w zdarzeniu "AT SELECTION SCREEN", czyli pojawia się po kliknięciu uruchomienia raportu z ekranu selekcji. Chciałbym tego uniknąć, aby działanie było całkowicie w tle. Próbowałem uruchamiać raport poprzez JOB, dodając "VIA JOB lv_job AND RETURN", nie pomogło, podobnie z "EXPORTING TO MEMORY LIST AND RETURN".

Czy da się to jakoś obejść? Nie chciałbym grzebać w tym raporcie, który uruchamiam, bo jest to standardowy raport.

Przeszukałem też w sieci, poniżej jest podobny temat i nikt nie wskazał rozwiązania:
https://community.sap.com/t5/applicatio ... -p/2636443
Pozdrawiam, Kamil
dominik.tylczynski
Has thanked: 2074 times
Been thanked: 1550 times

Re: SUBMIT bez wyświetlania komunikatu w trybie dialogowym

Post autor: dominik.tylczynski »

Nie sądzę, aby przez opcje SUBMIT można było zmienić sposób przetwarzania ekranu selekcji wywoływanego programu i ominąć AT SELECTION SCREEN.
Trzeba by raczej zmodyfikować wywoływany raport.
kzar
Has thanked: 14 times
Been thanked: 17 times

Post autor: kzar »

dominik.tylczynski pisze: pn mar 24, 2025 3:43 pm Nie sądzę, aby przez opcje SUBMIT można było zmienić sposób przetwarzania ekranu selekcji wywoływanego programu i ominąć AT SELECTION SCREEN.
Trzeba by raczej zmodyfikować wywoływany raport.
Nie udało mi się tego obejść, ale na szczęście kod w AT SELECTION SCREEN był wywoływany poprzez FORM, więc ostatecznie zrobiłem enhancement w programie, który uruchamiam
K602
Has thanked: 74 times
Been thanked: 95 times

Post autor: K602 »

Jest taka możliwość dla ALV. Robiłem takie zadanie dla jednego klienta, bo chodziło o wywołanie tego samego raportu, dla różnego zakresu dat i potem złożenie wyników w tym samym raporcie tak, aby dla użytkownika było to transparentne. Ja to zestawiłem z CALL TRANSACTION...

Sprawdź taką metodę:

Kod: Zaznacz cały

cl_salv_bs_runtime_info=>set(
            EXPORTING
              display  = abap_false
              metadata = abap_false
              data     = abap_true
*              structure      = structure
*              structure_line = structure_line
          ).
Ważne! Przywrócić wyświetlanie: display = abap_true
SAP ABAP Certified Developer