Dzień dobry,
Na wstępie zaznaczę że jestem "świerzakiem" i dopiero zaczynam przygodę z SAP
Mój problem dotyczy transakcji MIGO
Podczas Wydania Materiału A07 Dokumentem Materiałowym R02 chciałbym wybrać dokument PZ lecz nie mogę gdyż:
Moje pytanie brzmi: Czy istnieje inny dokument który mógłbym wybrać do tej czynności bo na razie zmuszony jestem robić to przez Inne R10 i dodawać każdą pozycję ręcznie przez wybór materiału.
Dodam że nie mogę tego robić przez Zamówienie R01.
Z góry dziękuję za pomoc.
Błąd MIGO067
-
-
- Has thanked: 2074 times
- Been thanked: 1550 times
Re: Błąd MIGO067
Opisz proszę dokładniej jaki proces chcesz zrealizować? Jakie wydanie chcesz zaksięgować w MIGO?
Piszesz, że chcesz zaksięgować wydanie na podstawie dokumentu materiałowego przyjęcia. Wg mojej wiedzy nie ma w SAP takiego procesu.
Piszesz, że chcesz zaksięgować wydanie na podstawie dokumentu materiałowego przyjęcia. Wg mojej wiedzy nie ma w SAP takiego procesu.
-
Proces wygląda tak:
Wydział w firmie zakupił towar, kwestura wprowadziła FV a wydział zamówienie do systemu.
Ja tworzę PZ, dokument wraca na wydział następnie do akceptacji.
Następnym krokiem jest wydanie towaru ruchem 221.
Przy jednej pozycji jeszcze jest OK ale przy kilkunastu jest to czasochłonne i szukam sposobu na szybsze wykonanie czynności.
Wydział w firmie zakupił towar, kwestura wprowadziła FV a wydział zamówienie do systemu.
Ja tworzę PZ, dokument wraca na wydział następnie do akceptacji.
Następnym krokiem jest wydanie towaru ruchem 221.
Przy jednej pozycji jeszcze jest OK ale przy kilkunastu jest to czasochłonne i szukam sposobu na szybsze wykonanie czynności.
-
Wg mojej wiedzy nie ma w SAP takiego procesu - wydania na projekt całego Pz, tak hurtem. Generalnie Pz, przyjęcie, nie przekłada się na wydanie na projekt. Możesz przecież kupić zbiorczo więcej materiałów, które są potrzebne do wielu projektów, albo część zostawić w magazynie, a część tylko wydać na projekt.
Moim zdaniem masz problem, bo proces nie jest poprawnie zintegrowany w systemie. Z tego co napisałeś rozumiem, że najpierw ktoś coś kupuje, potem wydział wprowadza zamówienie do systemu, a kwestura fakturę. Na jakiej zatem podstawie zostały zrealizowane zakupy, w jakim celu?
Taki prosty zintegrowany proces wyglądałby następująco:
Moim zdaniem masz problem, bo proces nie jest poprawnie zintegrowany w systemie. Z tego co napisałeś rozumiem, że najpierw ktoś coś kupuje, potem wydział wprowadza zamówienie do systemu, a kwestura fakturę. Na jakiej zatem podstawie zostały zrealizowane zakupy, w jakim celu?
Taki prosty zintegrowany proces wyglądałby następująco:
- Utworzenie rezerwacji wydania na projekt, ruchem 221, czyli zaplanowanie takiego wydania.
- Planowanie MRP widzi tę rezerwację, czyli zapotrzebowanie i planuje zakup.
- Zaopatrzenie tworzy zamówienie i realizuje zakup.
- Przyjęcie PZ.
- Wydanie na projekt w referencji do rezerwacji.
-
Dziękuję za odpowiedz
Niestety SAP jest w fazie wdrażania i rezerwacje są jeszcze "papierowe" więc pozostaje wprowadzanie materiałów pojedyńczo
90% faktur z wydziałów to zakupy jednorazowe (bez zapasu magazynowego) i w tym przypadku PZ = RW.
Mam nadzieję że z czasem to wszystko zacznie funkcjonować jak należy.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc.
Niestety SAP jest w fazie wdrażania i rezerwacje są jeszcze "papierowe" więc pozostaje wprowadzanie materiałów pojedyńczo
90% faktur z wydziałów to zakupy jednorazowe (bez zapasu magazynowego) i w tym przypadku PZ = RW.
Mam nadzieję że z czasem to wszystko zacznie funkcjonować jak należy.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc.
-
Skoro SAP jest jeszcze wdrażany to masz możliwość wpływu na to jak jest wdrażany i jak procesy będą zamodelowane w systemie. To jest właściwy moment, aby zapewnić sobie prawidłowe działanie systemu.
Jeśli 90% zakupów to zakupy jednorazowe, z bezpośrednim przeznaczeniem na projekt, które są od razu po przyjęciu wydawane na projekt, to sugeruję wykorzystanie zamówień z dekretacją na projekt - SAP Help Account Assignment.
W takim zamówieniu przeznaczenie zakupu, czyli w Twoim przypadku projekt są podane w szczegółach pozycji. Wtedy przyjęcie do zamówienia nie jest księgowane na zapas magazynowy, tylko od razu w koszty projektu i nie musisz już księgować wydania RW ruchem 221.
Jeśli 90% zakupów to zakupy jednorazowe, z bezpośrednim przeznaczeniem na projekt, które są od razu po przyjęciu wydawane na projekt, to sugeruję wykorzystanie zamówień z dekretacją na projekt - SAP Help Account Assignment.
W takim zamówieniu przeznaczenie zakupu, czyli w Twoim przypadku projekt są podane w szczegółach pozycji. Wtedy przyjęcie do zamówienia nie jest księgowane na zapas magazynowy, tylko od razu w koszty projektu i nie musisz już księgować wydania RW ruchem 221.