Techniczny typ pozycji
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 16 times
Techniczny typ pozycji
Cześć,
Mam pytanie. Gdzie na typie pozycji jest zdefiniowane czy pozycja jest zwykłą pozycją na dostawie (numerowana 010, 020) lub pozycją techniczną czyli 9***. Kiedy tworzę nowy typ pozycji mogę to gdzieś zdefiniować?
Mam pytanie. Gdzie na typie pozycji jest zdefiniowane czy pozycja jest zwykłą pozycją na dostawie (numerowana 010, 020) lub pozycją techniczną czyli 9***. Kiedy tworzę nowy typ pozycji mogę to gdzieś zdefiniować?
-
- Has thanked: 2074 times
- Been thanked: 1550 times
Re: Techniczny typ pozycji
Inkrementacja numerowania pozycji jest definiowana w konfiguracji rodzaju dostawy - SPRO: Logistics Execution -> Shipping -> Deliveries -> Define Delivery Types (transakcja 0VLK):
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Czyli to definiuję na całej dostawie.
Chodzi o to, że chcę dodać palety ręcznie do dostawy jako dodatkową pozycję i wszystko się udało, ale dodają się jako pozycje o normalnej numeracji, nie "techniczne"
Chodzi o to, że chcę dodać palety ręcznie do dostawy jako dodatkową pozycję i wszystko się udało, ale dodają się jako pozycje o normalnej numeracji, nie "techniczne"
-
W czym to przeszkadza?sapuser028 pisze: ↑czw kwie 10, 2025 9:58 am Czyli to definiuję na całej dostawie.
-
Są widoczne w transakcji terminalowej do przyjęć (z transakcja, która czyta pozycje 010, 020 ale technicznych już nie). W takim razie pewnie trzeba w transakcji ten konkretny typ pozycji wykluczyć, bo to pozycje nie istotne dla rozmieszczania/pobrania.
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 336 times
A czy czasem "techniczne" pozycje, o których piszesz, to nie są po prostu pozycje splitowe po partiach przykładowo? Jak komisjonujesz to wtedy ilość przechodzi na te podpozycje? Pokaż screena z taką dostawą z pozycjami, jest plusik z boku, czyli tap ozycja 9xxxx to nie jest podpozycja głównej?
-
Nie wiem dokładnie o jakiej transakcji mówisz. Natomiast zdecydowanie lepiej wykluczać po typie pozycji, albo po istotności do pobrania/rozmieszczania niż po numerze pozycji.sapuser028 pisze: ↑czw kwie 10, 2025 10:49 amW takim razie pewnie trzeba w transakcji ten konkretny typ pozycji wykluczyć, bo to pozycje nie istotne dla rozmieszczania/pobrania.
-
Dokładnie, wykluczyliśmy typem pozycji.
Ale... jest jeszcze jeden problem z księgowaniem dostawy przychodzącej. Komunikat:
Sterowanie aktualizacją rodzaju ruchu nie jest poprawne (wpis 101 X X _ L)
Problem w tym, że w konfiguracji dla ruchu 101 takiego wpisu nie ma a dokument SAP doradza aby go nie dodawać (nawet nie widzę takiej opcji).
Jak w takim razie zaksięgować przyjęcie tych opakowań? Jest jakiś ruch dedykowany do przypięcia do tego typu pozycji?
Ale... jest jeszcze jeden problem z księgowaniem dostawy przychodzącej. Komunikat:
Sterowanie aktualizacją rodzaju ruchu nie jest poprawne (wpis 101 X X _ L)
Problem w tym, że w konfiguracji dla ruchu 101 takiego wpisu nie ma a dokument SAP doradza aby go nie dodawać (nawet nie widzę takiej opcji).
Jak w takim razie zaksięgować przyjęcie tych opakowań? Jest jakiś ruch dedykowany do przypięcia do tego typu pozycji?
-
Moim zdaniem masz skonfigurowany niepoprawny ruch materiałowy dla pozycji przyjęcia opakowań. Te pozycje są generowane w dostawie przychodzącej na podstawie jednostek obsługi (handling units). Nie ma ich na samym zamówieniu. Natomiast ruch 101 to jest przyjęcie w referencji do zamówienia.
W standardzie wykorzystywany jest ruch 501:
Naturalnie możesz mieć innych typ pozycji dla opakowań.
W standardzie wykorzystywany jest ruch 501:
Naturalnie możesz mieć innych typ pozycji dla opakowań.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.