Nauka debuggowania

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
SAP_Consulting
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Nauka debuggowania

Post autor: SAP_Consulting »

Cześć, jestem konsultantem funkcjonalnym EWM, chciałbym nauczyć się debuggowania, nie mówię o zaawansowanym poziomie, ale tak, żebym chociaż mniej więcej wiedział o co chodzi, takie podstawy podstaw, myślę, że już znam.
Czy ktoś mógłby polecić mi jakieś materiały, nie mam tu na myśli PDF-ów po 1000 stron, bo nie mam aż tyle czasu , żeby nad tym tylko siedzieć :lol:

Ewentualnie czy ktoś byłby zainteresowany lub zna kogoś kto byłby zainteresowany pokazaniem tego 'na żywym organizmie' i nauczenie mnie w praktyce?
Tak, żebym mógł kilka razy sam coś przedebuggować i poczuć o co tam chodzi? Oczywiście odpłatnie.
Albo nieodpłatnie, jeśli jest tu jakiś dobry Samarytanin, haha :lol:

Dzięki bardzo za jakiekolwiek wskazówki i pozdrawiam.
dominik.tylczynski
Has thanked: 2074 times
Been thanked: 1550 times

Re: Nauka debuggowania

Post autor: dominik.tylczynski »

Żeby debugować musisz rozumieć kod ABAP. Samo programowanie w ABAP nie jest konieczne, choć na pewno pomaga. Minimum to umiejętność czytania kodu ABAP ze zrozumieniem. Tutaj znajdziesz opis języka ABAP ABAP: Programming (BC-ABA). Przejrzyj przynajmniej sekcje:
  • Overview
  • Fundamental Language Elements
  • Modularization Techniques
Podczas debugowania warto mieć pod ręką ABAP keyword documentation.

Powinieneś też mieć pojęcie o możliwościach i narzędziach dostępnych w Standard ABAP Debugger. Classic ABAP Debugger jest już praktycznie nieużywany.

Przejrzyj kurs Basics of Debugging in SAP ABAP (Absolutely for beginners).

Myślę, że to Ci pozwoli rozpocząć zabawę z debuggerem.