Rozdzielenie transportów

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
sapuser028
Has thanked: 17 times
Been thanked: 17 times

Rozdzielenie transportów

Post autor: sapuser028 »

Cześć, działam na systemie dev i testowym. Zrobiłem transport z konfiguracją - jeden.
Tearaz chciałbym wgrać tylko część, bo druga część powinna zostać wgrana dopiero później.

Czy można rozdzielić zadania na dwa transporty? Jest opcja przesuń obiekt w SE10 ale nie chciałbym nic zepsuć. Może ktoś ma link do dokumentu/ma instrukcję jak to robić?
dominik.tylczynski
Has thanked: 2085 times
Been thanked: 1552 times

Re: Rozdzielenie transportów

Post autor: dominik.tylczynski »

W SE09 czy SE10 jest opcja Utilities -> Reorganize -> Reassign Task, którą możesz przesunąć zadanie/task z jednego transportu/change request to innego. Tak możesz zrobić jeśli konfigurację już masz podzieloną w transporcie na poszczególne taski.
W przeciwnym razie musisz po prostu ręcznie przenieść obiekty z transportu do transportu.
sapuser028

Niestety wszystko jest w jednym tasku.
Ale rozumiem że wystarczy kliknąć na konkretny obiekt -> przenieś obiekt i wyskakuje okno z terget task gdzie mogę wpisac numer docelowego zadania.
dominik.tylczynski

Tak, możesz tym przyciskiem przenieść obiekty konfiguracji do innego transportu:
20250509_092943.jpg

Tyle, że to przeniesienie cały obiekt, wszystkie jego wartości. Przykładowo jeśli zdefiniujesz 10 grup materiałowych i zapiszesz do transportu, to powyższa opcja przeniesienie wszystkie 10 grup do innego transportu. Jeśli chciałbyś przenieść tylko część tych grup, to musisz już ręcznie się bawić wartościami kluczy w obiekcie konfiguracji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
sapuser028

Rozumiem, na szczęście chcę przenieść całe obiekty a nie konkretne wartości wiec powinno być łatwiej :) dziekuje
wojtas7
Has thanked: 72 times
Been thanked: 342 times

Post autor: wojtas7 »

Szczerze, najlepiej za pierwszym razem jak ktoś doświadczony poprowadzi Cię za rękę. Jeszcze nie widziałem żeby ktoś sam zaczął transporty ogarniać ;-) A mozna narobić sobie kłopotów.
dominik.tylczynski

wojtas7 pisze: sob maja 10, 2025 6:52 pm Szczerze, najlepiej za pierwszym razem jak ktoś doświadczony poprowadzi Cię za rękę. Jeszcze nie widziałem żeby ktoś sam zaczął transporty ogarniać ;-) A mozna narobić sobie kłopotów.
W istocie tak jest. Jednak jeśli się załapie co i jak to transporty stają się proste. Komplikacja wynika raczej z ilości transportowanych obiektów i ewentualnej współpracy w zespole.