Graphical Warehouse Layout (GWL)

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Robert_EWM
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Graphical Warehouse Layout (GWL)

Post autor: Robert_EWM »

Cześć

Mamy może na forum znawców tematu GWL? Chciałbym poznać opinię o użyteczności tego rozwiązania. Biznes zażyczył sobie pełnej namierzalności materiału w magazynie, przebiegu procesu itd. Jednym z rozwiązań miałaby byc konfiguracja pod GWL, ja natomiast nie znam tematu, a Internet nie wiele mi mówi
dominik.tylczynski
Has thanked: 2085 times
Been thanked: 1552 times

Re: Graphical Warehouse Layout (GWL)

Post autor: dominik.tylczynski »

Robert_EWM pisze: czw maja 08, 2025 3:32 pmBiznes zażyczył sobie pełnej namierzalności materiału w magazynie, przebiegu procesu itd.
Co to znaczy w szczegółach i w praktyce? Co i jak biznes chce namierzać?
Robert_EWM

Biznes działający w sektorze automotive chciałby wizualnie kontrolować POSC/LOSC
wojtas7
Has thanked: 72 times
Been thanked: 342 times

Post autor: wojtas7 »

Ale GWL to po prostu layout magazynu jest, gdzie zaznaczasz odległości między regałami itp, potem bodajże można z tego skorzystać w resource management np że wózkowy jedzie dłuższą drogą albo wracając pobiera paletę kolejną. Tak sądzę. Jeszcze ewentualnie graficznie widzieć zajętość miejsca?

Tam się raczej nic nie oblicza żeby móc śledzić procesy POSC/LOSC?

https://community.sap.com/t5/supply-cha ... p/13563950
Robert_EWM

Dzięki @wojtas7 za odpowiedź. Tak też sądziłem że to po prostu będzie ładnie odwzorowany layout magazynu(o ile oczywiście ktoś się postara z wymiarowaniem). A może ktoś zna jakiś dobry sposób aby najlepiej graficznie śledzić procesu POSC/LOSC?
wojtas7
Has thanked: 72 times
Been thanked: 342 times

Post autor: wojtas7 »

Ale jakie masz wyobrażenie, żeby graficznie śledzić procesy POSC/LOSC? Efektem działających POSC/LOSC są po prostu odpowiednio tworzone zlecenia/zadania magazynowe, zależnie od master daty czy poustawianych procesów, czy kolejność wybierania miejsc magazynowych itp.

W jaki sposób chciałbyś to graficznie rysować? Jakieś grubsze strzałki między regałami bo takiego procesu więcej niż innego?

Można rysować wykresy w EGF, to jest obok GWL, ale tam dane wejściowe trzeba wiedzieć co które co znaczą no i co chce się osiągnąć.

Może są jakieś analityczne rozwiązania, BW w EWM tez niby ma kostki, ale jeszcze nie widziałem żeby ktoś tego używał.