Zmiana ceny na zamówieniu

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
jukim
Posty: 1
Rejestracja: czw kwie 13, 2023 4:20 pm

Zmiana ceny na zamówieniu

Post autor: jukim »

Cześć

Mam zmienić cenę na zamówieniu. Która transakcja będzie lepsza ME29N czy ME22N?

Zmieniam tylko cenę i zapisuję? Czy jeszcze coś trzeba kliknąć?
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Zmiana ceny na zamówieniu

Post autor: dominik.tylczynski »

ME22N - zmieniasz i zapisujesz. Tylko po co zmieniasz? Ewentualną zmianę ceny powinien zrobić kupiec, ten kto utworzył zamówienie.
max301
Posty: 103
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 39 times
Been thanked: 21 times

Re: Zmiana ceny na zamówieniu

Post autor: max301 »

Ja dodatkowo zalecam u siebie przed zapisem usunięcie "żółtego" komunikaty, który tworzy się podczas zmiany.
Mam taki nawyk od czasu jak kilka lat temu ktoś używają ME9F wypuścił mi wszystkie wiszące żółte komunikaty do dostawców.

Większość zamówień była wtedy zrealizowana (ogarnięty dostawca zobaczy na takim zamówieniu, że pozycja jest kompletnie dostarczona) jednak jakaś część nie była więc wolałem powiadomić tych dostawców że wysyłka była tylko z powodu zmiany i aby nie realizowali drugi raz tego.
Pozdrawiam
Elas Pinkman
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Zmiana ceny na zamówieniu

Post autor: dominik.tylczynski »

max301 pisze: śr kwie 19, 2023 3:51 pm Ja dodatkowo zalecam u siebie przed zapisem usunięcie "żółtego" komunikaty, który tworzy się podczas zmiany.
Mam taki nawyk od czasu jak kilka lat temu ktoś używają ME9F wypuścił mi wszystkie wiszące żółte komunikaty do dostawców.
Konieczność ręcznego usuwania tych komunikatów świadczy o niepoprawnej konfiguracji ustalania informacji wyjściowych w zamówieniach. Jeśli zmiana ceny w zamówieniu nie jest istotna dla dostawcy i nie powinna być mu komunikowana komunikatem, to taki komunikat nie powinien być w ogóle ustalany. To jest do skonfigurowania w standardzie.
max301
Posty: 103
Rejestracja: czw wrz 24, 2015 9:35 am
Has thanked: 39 times
Been thanked: 21 times

Re: Zmiana ceny na zamówieniu

Post autor: max301 »

Nie wiedziałem.
Tylko czasami korzystam z tego i wpuszczam zmianę zamówienie korzystając z ME9F więc tutaj przyajmniej tych kilku przypadkach ten żółty się przydaje.

Gorzej że przy edycji tworzą się żółte komunikaty do wszystkich typów dokumentów.
Czyli jeżeli w zamówieniu mam opróz zamówienia wygenrowany monit o braku potwierdzenia to mam wtedy dwa żółte komunikaty, jeden do zamówenia a drugi do monitu.
Pozdrawiam
Elas Pinkman