Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
MajkaKM
Posty: 6
Rejestracja: pn kwie 24, 2023 8:58 am

Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: MajkaKM »

Dzień dobry,
Chciałabym zapytać, czy ktoś się spotkał z taką sytuacją, że po migracji SAP na bazę HANA (tylko zmiana bazy) występuje niezgodność danych między raportem KOB1 a raportem spod malarza raportów w bibliotece 6o1. Przed migracją dane były zgodne, a po migracji jest rozjazd. Taka sama sytuacja występuje u Klienta, który ma system S/4HANA - też jest rozjazd między raportami. I to bez różnicy, czy się do KOB1 wchodzi z transakcji, czy przez wklikiwanie się w raporcie spod malarza gdy KOB1 jest podpięte do grupy raportów. Nie znalazłam noty, która mogłaby to wyrównać. :(
Ktoś ma pomysł, gdzie może być przyczyna (różne tabele źródłowe raportów?) i jak poprawić tę sytuację czyli zniwelować różnice między raportami?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i pomoc.
Z góry dziękuję. :)
Majka
Dziadek
Posty: 130
Rejestracja: pn maja 16, 2016 12:19 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 71 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: Dziadek »

Może zbyt banalne, ale sprawdź czy masz takie same ustawienia w KOB1 na obu systemach. Miałem kiedys podobny rozjazd na zwykłym erpie i powodem było to:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MajkaKM
Posty: 6
Rejestracja: pn kwie 24, 2023 8:58 am

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: MajkaKM »

Hej,
to nie jest ten przypadek z domyślnym limitem pozycji. Pilnuję tego limitu w KOB1, a moje przypadki testowe mają max kilkadziesiąt pozycji. Badam zjawisko na poziomie poszczególnych zleceń CO z ograniczeniem do jednego okresu, więc tych pozycji pojedynczych jest niewiele.
Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że raport standardowy S_ALR_87012993 (Zlecenie: Rzecz./Plan/Odchyl.) też różni się od standardowego KOB1. Ta różnica jest identyczna jak między KOB1 a Report Painterem. A moim zdaniem przy założeniu, że wszystkie 3 mają te same parametry selekcji, to wszystkie te raporty powinny być zgodne. I tak było przed migracją bazy do Hany, a teraz jest rozjazd, :(
Ale wielkie dzięki za próbę pomocy. :)
Majka
dominik.tylczynski
Posty: 8293
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1906 times
Been thanked: 1470 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: dominik.tylczynski »

Jeśli jesteś przekonana, że problem wystąpił po migracji do HANA to najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie zgłoszenia do supportu SAP.
dominik.tylczynski
Posty: 8293
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1906 times
Been thanked: 1470 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: dominik.tylczynski »

MajkaKM
Posty: 6
Rejestracja: pn kwie 24, 2023 8:58 am

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: MajkaKM »

Dzień dobry, Panie Dominiku.
Dziękuję z odpowiedź, ale widziałam tę notę i dokładnie takie mam ustawienia w raporcie, uwzględniające wskaźniki obciążenia/odciążenia A, H i S. Bez "A" to mam multiplikację nieprawidłowej wartości :(
Majka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dominik.tylczynski
Posty: 8293
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1906 times
Been thanked: 1470 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: dominik.tylczynski »

Pozostaje chyba zatem tylko zgłoszenie do supportu SAP.
MajkaKM
Posty: 6
Rejestracja: pn kwie 24, 2023 8:58 am

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: MajkaKM »

Chyba tak będzie trzeba zrobić, choć, szczerze mówiąc, wolałabym tego uniknąć. :(
dominik.tylczynski
Posty: 8293
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1906 times
Been thanked: 1470 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: dominik.tylczynski »

MajkaKM pisze: wt kwie 25, 2023 3:36 pm Chyba tak będzie trzeba zrobić, choć, szczerze mówiąc, wolałabym tego uniknąć. :(
Dlaczego? Przecież za tę usługę się normalnie płaci. Skoro jest ewidentny błąd w raportach po migracji to SAP powinien ten błąd naprawić. Po to właśnie jest maintenance.
Dziadek
Posty: 130
Rejestracja: pn maja 16, 2016 12:19 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 71 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: Dziadek »

I ma rację, dla mnie to też zawsze ostateczność. Wiadomo jak będzie, na początek nie odpisze nikt kumaty, tylko automat zasypie ja notami, które nic nie dadzą, a niepotrzebnie straci na to sporo czasu.
Aż trudno uwierzyć, że taki rozjazd jest po migracji i być może jest to błąd.

Majka - ale rozumiem, że dobrze pokazuje KOB1, a źle report writer?
Ja zrobiłbym jeszcze dwa sprawdzenia:
1. Wykonaj raporty tylko na kosztach pierwotnych i porównaj z FI
2. Stwórz sobie sama nową bibliotekę od zera i potem raporty do niej, to by było głupie gdyby zadziałało, ale warto sprawdzić
MajkaKM
Posty: 6
Rejestracja: pn kwie 24, 2023 8:58 am

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: MajkaKM »

Nie było ingerencji w raporty po migracji do HANA DB. Przed migracją wszystkie 3 raporty były zgodne, a po migracji GRR3 oraz S_ALR_87012993 pokazują te same dane (inne niż przed migracją), a KOB1 daje wyniki jak przed migracją i to właśnie wyniki jak w KOB1 są oczekiwane przez klienta w raportach. Rozjazd jest na naprawdę duże kwoty.
ad 1) różnice są na pozycjach CO (operacje KOAO), zatem takie porównanie nie wnosi wiele - FI widzi tylko COINy.
ad 2) grzebałam w bibliotece 6o1 na różne sposoby, zrobiłam też Zetową, Efekt taki sam.

Ta standardowa transakcja S_ALR_87012993 to tak naprawdę też jest raport spod malarza. To jest raport 6000-001 z biblioteki 6o1. Dlatego wyniki tej transakcji i raportu klienta spod malarza dają te same wyniki. A KOB1 to program. Ewidentnie jest różnica pomiędzy pobieraniem i prezentowaniem danych pod malarzem a tym programem pod KOB1.
Po migracji coś się zmieniło w pobieraniu danych czy coś i nie wiem, gdzie tego szukać. :((
dominik.tylczynski
Posty: 8293
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1906 times
Been thanked: 1470 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: dominik.tylczynski »

Dziadek pisze: śr kwie 26, 2023 9:56 am I ma rację, dla mnie to też zawsze ostateczność.
Zgadzam się, że często support to droga przez mękę, ale trzeba umieć grać w tę grę i warto to robić, bo przecież za to się suto płaci.[/quote]
W tym przypadku otworzyłbym zgłoszenie o priorytecie very high, bo procesy na systemie produktywnym nie działają, lub przynajmniej z priorytetem high. Na priorytet very high SAP odpowiada prawie od razu. Ćwiczyłem to wielokrotnie.
Jeśli support będzie się opóźniał z odpowiedzią, warto eskalować mailowo na adres [email protected]. Po takim mailu też zaczynają się żwawiej ruszać :wink:
dominik.tylczynski
Posty: 8293
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1906 times
Been thanked: 1470 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: dominik.tylczynski »

MajkaKM pisze: śr kwie 26, 2023 12:09 pm Po migracji coś się zmieniło w pobieraniu danych czy coś i nie wiem, gdzie tego szukać. :((
Dlatego właśnie proponuję zgłoszenie do supportu. Nie wiesz gdzie szukać, a nawet jak znajdziesz problem i będzie on w standardzie SAP, to nie powinnaś go sama naprawiać. Od tego jest maintenance. Dlaczego nie skorzystać z usługi, za którą firma płaci :?:
Dziadek
Posty: 130
Rejestracja: pn maja 16, 2016 12:19 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 71 times

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: Dziadek »

dominik.tylczynski pisze: czw kwie 27, 2023 12:06 pm Zgadzam się, że często support to droga przez mękę...
Umęczony "supportem" zrobiłem kiedyś mały test - przy kolejnym zgłoszeniu wpisałem na końcu numery not, które już przerobiłem i nie pomogły. W odpowiedzi z supportu było co? Oczywiście jedna z tych not. :D Dlatego uważam, że na początku odpowiadają boty po słowach kluczowych, a dopiero potem wchodzą kumaci. Sorrki za mały offtop.
MajkaKM
Posty: 6
Rejestracja: pn kwie 24, 2023 8:58 am

Re: Niezgodność raportów KOB1 i GRR3 w HANA

Post autor: MajkaKM »

Zrobię zatem zgłoszenie do OSS. Bardzo dziękuję, Panowie, za pomoc. :)