Wskaźnik zapasu specjalnego (kosygnacja u dostawcy-K) na zleceniu procesowym
-
Wskaźnik zapasu specjalnego (kosygnacja u dostawcy-K) na zleceniu procesowym
Przymierzamy się do wdrożenia zapasów konsygnacyjnych u dostawcy w naszej firmie i jesteśmy w fazie testów, podczas których natknęliśmy się na taki temat. W jaki sposób skonfigurować w systemie zapas czy też bom/listę materiałowa aby podczas tworzenia zlecenia procesowego dla zapasu konsygnacyjnego, automatycznie zaznaczony był na liście materiałowej "wskaźnik zapasu specjalnego" (wartość 3=zapas konsygnacyjny). Zaznaczanie tego przy tworzeniu każdego zlecenia z tym zapasem to słabe rozwiazanie, dlatego pytanie czy ktoś wie jak podejść do tematu ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Has thanked: 1775 times
- Been thanked: 1395 times
Re: Wskaźnik zapasu specjalnego (kosygnacja u dostawcy-K) na zleceniu procesowym
Spróbuj w pozycji BOM, w danych MRP podać wskaźnik nabycia specjalnego, z ustawionym nabyciem specjalnym = K "konsygnacja":
-
Re: Wskaźnik zapasu specjalnego (kosygnacja u dostawcy-K) na zleceniu procesowym
Masz na myśli ustawienie w MRP2 na materiale ?
Widok wyglada mi na inne miejsce, dlatego jakbyś mógł napisać dokładnie gdzie.
Widok wyglada mi na inne miejsce, dlatego jakbyś mógł napisać dokładnie gdzie.
-
Twój screenshot to opracowanie danych podstawowych materiału, gdzie jest przypisywany klucz nabycia specjalnego.
Mój wcześniejszy screenshot to konfiguracja klucza nabycia specjalnego - ścieżka konfiguracji: Production -> Material Requirements Planning -> Master Data -> Define Special Procurement Type
Mój wcześniejszy screenshot to konfiguracja klucza nabycia specjalnego - ścieżka konfiguracji: Production -> Material Requirements Planning -> Master Data -> Define Special Procurement Type
-
Jasne, dzięki.
Sprawdziłem, to już jest skonfigurowane
Sprawdziłem, to już jest skonfigurowane
-
Możesz jeszcze spróbować określać zapas specjalny przy pomocy Stock Determination
Nie wiem, czy to zadziała już podczas tworzenia zlecenia czy dopiero podczas księgowania wydania komponentów do zlecenia.
Nie wiem, czy to zadziała już podczas tworzenia zlecenia czy dopiero podczas księgowania wydania komponentów do zlecenia.