Automatyczne generowanie zapotrzebowań

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

Cześć,
Mam pytanie... czy jest opcja konfiguracji/programowania systemu tak, aby po ustaleniu w danych podstawowych materiału "zapasu bezpieczeństwa"
system automatycznie generował zapotrzebowanie?
np. ustawiam zapas bezpieczeństwa 100 szt. dla jakiegoś materiału... gdy zapas osiąga tą ilość system sam generuje zapotrzebowanie. Dodatkowo czy jest opcja aby system generował maila do np zaopatrzeniowca, że takie zapotrzebowanie zostało wygenerowane, ponieważ stan osiągnął zapas bezpieczeństwa?
z góry dziękuję za odpowiedź.
mrcb
Posty: 248
Rejestracja: czw maja 31, 2007 10:17 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 95 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: mrcb »

Naturalnym podejściem będzie skorzystanie z procedury punktu ponownego zamawiania (reorder point planning) dostępnego w ramach planowania MRP. Po przebiegu MRP możesz wysyłać raport z wygenerowanych PR spełniające określone kryteria np. kontrolera MRP.

pozdr.m.
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

Dzięki wielkie za podpowiedź:)
Rozumiem, ze chodzi o dane w zakładce MPR1( w danych podstawowych) w sekcji Procedura MRP?
Należy ustawić odpowiedni rodzaj MRP oraz określić jego, poziom ponownego zamawiania oraz Cykl MRP?
I czy w takim przypadku zapotrzebowanie wygeneruje się automatycznie?
I czy można ustawić powiadomienie mailowe do określonego użytkownika czy tylko do kontrolera MRP?
mrcb
Posty: 248
Rejestracja: czw maja 31, 2007 10:17 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 95 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: mrcb »

W dużym skrócie, tak o to chodzi. Z tym, że same przygotowanie danych podstawowych nie wystarczy.
Trzeba jeszcze uruchomić przebieg MRP (planowany okresowo w tle lub ręcznie).
Ogólnie mówiąc planowanie MRP i monitoring niedoborów, to bardzo ciekawy temat, warty poznania.
MM/EWM_Krzysiek pisze: śr maja 10, 2023 1:21 pm I czy można ustawić powiadomienie mailowe do określonego użytkownika czy tylko do kontrolera MRP?
Tu miałem na myśli wykorzystanie standardowego mechanizmu wysyłania raportu, do określonych adresatów. Nie wiem ilu masz "zaopatrzeniowców", przy małej liczbie można ustawić kilka zadań, które wyślą odpowiednio przefiltrowany raport do odpowiedniego człowieka. Niestety przy dużej liczbie, zarządzanie tym mechanizmem może być skomplikowane. Może należy wybrać prostszą ścieżkę, np. wymusić codzienne o korzystanie z raportu, gdzie każdy sprawdza swoją grupę zaopatrzeniową i patrzy czy pojawiło się coś nowego.

pozdr.m.
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

no dokładnie w taką stronę też zamierzamy iść... zrobić raport w którym osoby zainteresowane będą mogły sprawdzić jakie zapotrzebowanie zostało wygenerowane.
Dzięki wielkie za pomoc! :)
mrcb
Posty: 248
Rejestracja: czw maja 31, 2007 10:17 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 95 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: mrcb »

MM/EWM_Krzysiek pisze: śr maja 10, 2023 2:45 pm w taką stronę też zamierzamy iść... zrobić raport
Taki raport jest dostępny w standardzie - ME5A.
Pozostaje kwestia odpowiedniego ograniczenia wyboru danych i filtrowania.

pozdr.m.
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

Super dzięki! :)
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

A mam jeszcze pytanie... w związku z wprowadzeniem automatycznych zapotrzebowań, należy zrobić "porządek" z zamówieniami które są jeszcze pootwierane.
czy jest opcja, żeby po przyjęciu danego zamówienia (ilości które mieszczą się w tolerancji) takie zamówienie zamykało się automatycznie?
dominik.tylczynski
Posty: 8168
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1830 times
Been thanked: 1431 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: dominik.tylczynski »

MM/EWM_Krzysiek pisze: śr maja 17, 2023 9:16 am czy jest opcja, żeby po przyjęciu danego zamówienia (ilości które mieszczą się w tolerancji) takie zamówienie zamykało się automatycznie?
To jest standard - jeśli ilość przyjęta mieści się w tolerancji dostawy zaniżonej, to pozycja zamówienia jest zamykana, tj. ustawiana jest flaga dostawy końcowej. Takiej pozycji nie widać już w MRP.
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

ok bardzo dziękuję Panie Dominiku za pomoc! :)
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

to jeszcze jedno pytanko:
w MD04 tworzą się zarówno zapotrzebowania jak i zlecenia planowane, które potem trzeba przekonwertować w zapotrzebowania.
Czy takie zlecenia przekonwertują się same (automatycznie) czy jest np opcja, żeby to wyłączyć i żeby tworzyły się tylko zapotrzebowania?
mrcb
Posty: 248
Rejestracja: czw maja 31, 2007 10:17 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 95 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: mrcb »

MM/EWM_Krzysiek pisze: śr maja 17, 2023 11:08 am Czy takie zlecenia przekonwertują się same (automatycznie) czy jest np opcja, żeby to wyłączyć i żeby tworzyły się tylko zapotrzebowania?
Jednym z parametrów sterujących przebiegiem klasycznego MRP jest Wskaźnik utworzenia dla zgłoszenia zapotrzebowania, decydujący o tym, jaki dokument zostanie utworzony w wyniku planowania indeksów nabywanych z zewnątrz. Możesz nim sterować bezpośrednio w MD01/MD02, lub na poziomie grup MRP jeżeli z nich korzystasz. Ustaw parametr na "1" (tworzenie zgłoszeń dla całkowitego horyzontu planowania) i zobacz jaki będzie rezultat.

W przypadku MRP live w S4, wprowadzono pewne uproszczenia w planowaniu i tu chyba standardowo tworzone są zgłoszenia zapotrzebowania.

pozdr.m.
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

dominik.tylczynski pisze: śr maja 17, 2023 10:39 am
MM/EWM_Krzysiek pisze: śr maja 17, 2023 9:16 am czy jest opcja, żeby po przyjęciu danego zamówienia (ilości które mieszczą się w tolerancji) takie zamówienie zamykało się automatycznie?
To jest standard - jeśli ilość przyjęta mieści się w tolerancji dostawy zaniżonej, to pozycja zamówienia jest zamykana, tj. ustawiana jest flaga dostawy końcowej. Takiej pozycji nie widać już w MRP.
czy wymaga to dodatkowej konfiguracji? czy system w standardzie "wie" że ma to zamykać?
dominik.tylczynski
Posty: 8168
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1830 times
Been thanked: 1431 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: dominik.tylczynski »

MM/EWM_Krzysiek pisze: wt maja 23, 2023 10:11 am czy wymaga to dodatkowej konfiguracji? czy system w standardzie "wie" że ma to zamykać?
Wie w standardzie :wink:
MM/EWM_Krzysiek
Posty: 57
Rejestracja: czw sty 19, 2023 9:05 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: Automatyczne generowanie zapotrzebowań

Post autor: MM/EWM_Krzysiek »

OK dziękuję :)
Ostatnio zmieniony śr maja 24, 2023 12:37 pm przez MM/EWM_Krzysiek, łącznie zmieniany 1 raz.