Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
emil
Posty: 137
Rejestracja: pt gru 27, 2019 11:02 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 43 times

Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: emil »

Moje pierwsze starcie z Fiori, proszę więc o wyrozumiałość ;)

Mam przygotowaną usługę, która poprawnie zwraca mi dane zgodnie z założeniami zrealizowanymi ABAPem (wyciągam np 4 ostatnie rekordy dla wybranego pernr z zetowej tabeli db).

Wykonując requesta na entitisecie, otrzymuję piękny status 200
fiori_01.png
Zaznaczone wyżej dane, to informacje o które zapytuję (miesiąc + rok + wartość).

Na Fiorce wszystko przedstawia się następująco:
fiori_02.png
W mojej ocenie, na frontpage poprawnie weszły dane (zgodnie z tym, co wychodzi na teście z gatewaya), lista wypełniła się odpowiednią ilość razy (przeszły 4 rekordy), ale 4x został wyświetlony ostatni rekord (styczeń 2022 z wartością 0).

View.xml prezentuje się na ten moment następująco:

Kod: Zaznacz cały

<mvc:View controllerName="zhcm_ess_perinf2.blocks.Blocks" xmlns:core="sap.ui.core" xmlns:mvc="sap.ui.core.mvc" xmlns="sap.m">
<mvc:XMLView viewName="zhcm_ess_perinf2.blocks.NoData" visible="{=${toGradeQuarterly}.length === 0}" />
	<Table
        items="{
			path: 'toGradeQuarterly' 
            }"
    >
        <columns>
        <Column>
            <Text text="Rok"/>
        </Column>
        <Column>
            <Text text="Miesiąc"/>
        </Column>
        <Column>
            <Text text="Wartość"/>
        </Column>
        </columns>
        <items>
            <ColumnListItem >
                <cells>
                    <Text text="{Rok}"/>
                    <Text text="{Mc}"/>
                    <Text text="{Zmocr}"/>
                </cells>
            </ColumnListItem> 
        </items>
	</Table>
</mvc:View>
Gdzie szukać źródła problemu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
K602
Posty: 143
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 70 times
Been thanked: 91 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: K602 »

Nie wiem czy pod FIORI nie warto by założyć osobnego działu, bo to zgoła inna technologia i wiedza ABAPowa, w kwestii front-endu, się nie przyda...
SAP ABAP Certified Developer
emil
Posty: 137
Rejestracja: pt gru 27, 2019 11:02 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 43 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: emil »

K602 pisze: wt sie 01, 2023 1:44 pm Nie wiem czy pod FIORI nie warto by założyć osobnego działu, bo to zgoła inna technologia i wiedza ABAPowa, w kwestii front-endu, się nie przyda...
Jak mam być szczery, to pomyślałem o tym samym, gdy nie mogłem znaleźć odpowiedniejszego działu ;)
emil
Posty: 137
Rejestracja: pt gru 27, 2019 11:02 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 43 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: emil »

Należało poprawić definicję Entity Typesa w taki sposób, by była taka ilość pół kluczowych, która pozwoli jednoznacznie określić unikalny rekord.
fiori_05.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
K602
Posty: 143
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 70 times
Been thanked: 91 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: K602 »

Czyli trochę jak w FAE (For All Entries)... brawa za dojście do rozwiązania :)
SAP ABAP Certified Developer
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: dominik.tylczynski »

K602 pisze: wt sie 01, 2023 1:44 pm Nie wiem czy pod FIORI nie warto by założyć osobnego działu, bo to zgoła inna technologia i wiedza ABAPowa, w kwestii front-endu, się nie przyda...
Mogę naturalnie utworzyć oddzielny dział dla Fiori czy dowolnego innego tematu. Pytanie jednak czy będzie w tym dziale wystarczający ruch? Jestem otwarty na wszelkie propozycje doskonalenia forum.
emil
Posty: 137
Rejestracja: pt gru 27, 2019 11:02 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 43 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: emil »

Wiesz, zaczynają mi się zadania związane z FIORI, przyda mi się miejsce, gdzie mogę prosić o pomoc :)
Jak dla mnie - dział byłby potrzebny ;)
K602
Posty: 143
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 70 times
Been thanked: 91 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: K602 »

Też bym proponował, choć w FIORI wiele/nic nie pomogę... ale może tam się czegoś dowiem :)
SAP ABAP Certified Developer
wojtas7
Posty: 1086
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 324 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: wojtas7 »

Wątpię żeby w naszej niszy polskiego forum, była potrzebna jeszcze kolejna nisza, gdzie pojawi się jeden czy dwa wątki na rok, ale może się mylę.
dominik.tylczynski
Posty: 8415
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1971 times
Been thanked: 1485 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: dominik.tylczynski »

wojtas7 pisze: śr sie 02, 2023 3:05 pm Wątpię żeby w naszej niszy polskiego forum, była potrzebna jeszcze kolejna nisza, gdzie pojawi się jeden czy dwa wątki na rok, ale może się mylę.
Też tak myślę, stąd moje pytanie. Może wystarczyłoby zmodyfikować opisy działów na bardziej, powiedzmy, inkluzywne i odpowiadające zmianom w SAP np. dodać do opisu tego działu "Fiori", "BTP" etc.?
emil
Posty: 137
Rejestracja: pt gru 27, 2019 11:02 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 43 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: emil »

dominik.tylczynski pisze: śr sie 02, 2023 3:18 pm
wojtas7 pisze: śr sie 02, 2023 3:05 pm Wątpię żeby w naszej niszy polskiego forum, była potrzebna jeszcze kolejna nisza, gdzie pojawi się jeden czy dwa wątki na rok, ale może się mylę.
Też tak myślę, stąd moje pytanie. Może wystarczyłoby zmodyfikować opisy działów na bardziej, powiedzmy, inkluzywne i odpowiadające zmianom w SAP np. dodać do opisu tego działu "Fiori", "BTP" etc.?
Macie rację. Jak tak pomyślałem chwilę, to przecież i tak tytułując post, daję na początku jakiś znacznik typu Fiori/Smartform etc.
K602
Posty: 143
Rejestracja: śr sie 24, 2022 11:50 am
Has thanked: 70 times
Been thanked: 91 times

Re: Fiori - frontpage loopuje itaba poprawną ilość razy, ale wyświetla tylko pierwszy rekord

Post autor: K602 »

W sumie racja. Dodajmy do opisu działu :)
SAP ABAP Certified Developer