Hej,
Na zleceniu produkcyjnym na kroku produkcyjnym są pomocnicze środki produkcji, i dopiero po wkliknięciu się można zobaczyć status np usunięte.
Zapotrzebowanie biznesu jest takie żeby od razu w tabelce table control z pomocniczymi środkami produkcji był widoczny ten status.
Poradziłem sobie dodając po prostu w trybie zmiany na ekranie dodatkową kolumnę AFFHD-FSTTXT i standard nawet wypełnia od razu wartość i wszystko jest git, jednakże zastanawiam się czy jest możliwość dodania takiej kolumny albo w screen exit/enhancement, żeby uniknąć modyfikowania standardu?
Dzięki
CO03 / pomocnicze środki produkcji / dodanie pola w table control
-
- Has thanked: 1828 times
- Been thanked: 1431 times
-
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 303 times
Re: CO03 / pomocnicze środki produkcji / dodanie pola w table control
Dzięki.
A z jakimi spotkaliście się z praktykami w zakresie takich wymagań modyfikacji? Totalny zakaz? Czy możliwe ale np. wymaganie dobrego udokumentowania takiej zmiany?
A z jakimi spotkaliście się z praktykami w zakresie takich wymagań modyfikacji? Totalny zakaz? Czy możliwe ale np. wymaganie dobrego udokumentowania takiej zmiany?
-
- Has thanked: 1828 times
- Been thanked: 1431 times
Re: CO03 / pomocnicze środki produkcji / dodanie pola w table control
Rozwinę najpierw poprzednią, lakoniczną odpowiedź. Spotkałem się z dwoma rodzajami rozszerzeń umożliwiającymi dodawanie własnych pól w standardowych transakcjach:
Spotkałem się z różnymi podejściami. Zwykle to jest totalny zakaz, wynikający moim zdaniem z niezrozumienia jak działają naprawy kodu w SAP.
Takich przypadkach jak twój jestem zwolennikiem bezpośrednich modyfikacji standardowego kodu SAP z wykorzystaniem The Modification Assistant oraz dodanie własnych pól do tablic czy struktur z wykorzystaniem append structure
Takie podejście wyraźnie pokazuje co zostało zmienione w standardowym kodzie i jest bardzo łatwe do obsłużenia w trakcie implementacji not, patchy czy upgrade'u.
Zdecydowaniem odradzam kopiowanie standardowych obiektów czy używanie implicit enhancements. To tylko ukrywa zmiany w standardowym kodzie i utrudnia ich utrzymanie.
- Dodanie pól do table control - tutaj SAP od razu daje pola do wykorzystania przez użytkownika np. w MD04 i daje rozszerzenie do napełniania tych pól. W zasadzie tutaj nie dodaje się nowych pól użytkownika, tylko wykorzystuje pola udostępnione przez SAP i tylko napełnia się te pola przy pomocy własnej logiki w rozszerzeniu
- Dodanie pól w dedykowanej zakładce - tutaj dodaje się własne pola i udostępnia je we własnym podekranie. Tak to działa np. w przetwarzaniu zamówień zaopatrzeniowych tj. w transakcjach ME21N, ME22N, ME23N
Spotkałem się z różnymi podejściami. Zwykle to jest totalny zakaz, wynikający moim zdaniem z niezrozumienia jak działają naprawy kodu w SAP.
Takich przypadkach jak twój jestem zwolennikiem bezpośrednich modyfikacji standardowego kodu SAP z wykorzystaniem The Modification Assistant oraz dodanie własnych pól do tablic czy struktur z wykorzystaniem append structure
Takie podejście wyraźnie pokazuje co zostało zmienione w standardowym kodzie i jest bardzo łatwe do obsłużenia w trakcie implementacji not, patchy czy upgrade'u.
Zdecydowaniem odradzam kopiowanie standardowych obiektów czy używanie implicit enhancements. To tylko ukrywa zmiany w standardowym kodzie i utrudnia ich utrzymanie.