Witam,
W mojej firmie, wykorzystujemy do produkcji plastikowe rurki.
Rurki te mają różne parametry i każda ma swój indeks mat.
Ostatnimi czasy mamy opóźnione dostawy, jednak jesteśmy w stanie jedną rurkę zastąpić inną (np. docinając ją).
Potrzebowalibyśmy więc wprowadzić ją na stan i stąd moje pytanie: jak wygląda (z punktu widzenia controllingu i księgowości) wydanie jednego materiału na MPK ruchem 201 i przyjęcie drugiego ruchem 202 ? Zaznaczam, że byłoby to rozwiązanie stosowane sporadycznie, gdyż do wprowadzania ma stan wykorzystujemy zazwyczaj zlecenia prod.
Przyjęcie z MPK / RR 202
-
- Has thanked: 2042 times
- Been thanked: 1537 times
Re: Przyjęcie z MPK / RR 202
Nie polecam takiej drogi na skróty przez ruchy 201 i 202. Niby ilościowo się zgodzi i jest to proste do zaksięgowania, ale w ten sposób gubisz łańcuch wydań i przyjęć, nie wiesz co z czego zrobiłeś i trudno będzie rozliczyć poprawnie produkcję.
Piszesz, że rurki możecie dociąć, czyli trzeba tutaj wykonać nieco pracy, zatem właściwe byłoby użycie bardzo prostego zlecenia produkcyjnego.
Piszesz, że rurki możecie dociąć, czyli trzeba tutaj wykonać nieco pracy, zatem właściwe byłoby użycie bardzo prostego zlecenia produkcyjnego.
-
To już lepszym rozwiązaniem wydaje się być ruch 309 mat na mat. NA pewno temat do konsultacji z działem finansowym bo zakładam że są różnice w wycenie dwóch rożnych rurek. Wspomniałeś też o zleceniu produkcyjnym i tutaj to widzę tak że dla krótkiej rurki masz utworzony BOM gdzie składnikiem jest dłuższa rurka i do tego masz opracowaną operacje przycinania. I tutaj trzeba się liczyć z tym że będziesz miał w efekcie drożej wycenioną krótką rurkę co trzeba brać pod uwagę przy wykorzystaniu materiału w kolejnych procesach. Plus jest taki że nie będziesz miał ukrytych kosztów tak jak w przypadku użycia ruchów 201/202 lub 309.
-
Lepszym od czego - od ruchów 201/202 czy od zlecenia produkcyjnego? Czy mógłbyś rozwinąć i uzasadnić?Piotr Jagodnik pisze: ↑wt sty 16, 2024 9:11 pm To już lepszym rozwiązaniem wydaje się być ruch 309 mat na mat.
-
Od razu zaznaczam że zgadzam się że najlepszym rozwiązaniem jest zlecenie produkcyjne i nie chcę w żaden sposób podważać Pana wypowiedzi. Natomiast 309 zaproponowałem jako alternatywa dla ruchu 201/202 jeśli robią to sporadycznie i pod warunkiem że nie ma znaczącej różnicy w wycenie materiału.dominik.tylczynski pisze: ↑śr sty 17, 2024 8:22 amLepszym od czego - od ruchów 201/202 czy od zlecenia produkcyjnego? Czy mógłbyś rozwinąć i uzasadnić?Piotr Jagodnik pisze: ↑wt sty 16, 2024 9:11 pm To już lepszym rozwiązaniem wydaje się być ruch 309 mat na mat.
-
Pełna zgodaPiotr Jagodnik pisze: ↑śr sty 17, 2024 8:04 pm Od razu zaznaczam że zgadzam się że najlepszym rozwiązaniem jest zlecenie produkcyjne i nie chcę w żaden sposób podważać Pana wypowiedzi. Natomiast 309 zaproponowałem jako alternatywa dla ruchu 201/202 jeśli robią to sporadycznie i pod warunkiem że nie ma znaczącej różnicy w wycenie materiału.

Ruch 309, choć generalnie jest dosyć niebezpieczny, bo z każdego materiału można nim zrobić inny materiał jeśli tylko zgadza się podstawowa jednostka miary, jest tutaj niezłym rozwiązaniem. Trzeba tylko pamiętać, że zgubi się koszty pracy przy cięciu tych rurek - nie wiem czy są one istotne. Warto też sprawdzić czy księga materiałowa, jeśli się ją wykorzystuje, jest skonfigurowana do obsługi ruchu 309 - niestety nie podam tutaj szczegółów, gdyż controlling to nie jest moja specjalizacja.