jak zmienić konto w wycenie F.05 na etapie symulacji?

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
morela
Posty: 37
Rejestracja: czw lis 17, 2022 8:45 pm
Been thanked: 1 time

jak zmienić konto w wycenie F.05 na etapie symulacji?

Post autor: morela »

Transakcja F.05 w przebiegu testowym prowadzi do okna jak w załączeniu. Można wejść w pole księgowania i podejrzeć propozycje księgowań na kontach. Ale jak nanieśc poprawki? Zmienić konta, jeśli schemat podpowiada błędne?
Kolejnym krokiem jest F.05 w przebiegu rzeczywistym z tworzeniem księgowań, który idzie juz do SM35 i zaciągania batcha. Tam, jeśli konto istnieje, to system już nie pyta czy coś poprawiać tylko zaksięguje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RKISIEL
Posty: 577
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 420 times
Been thanked: 260 times

Re: jak zmienić konto w wycenie F.05 na etapie symulacji?

Post autor: RKISIEL »

Na etapie symulacji niczego nie zmienisz, dostaniesz to co wynika z konfiguracji.

Ale na etapie przetwarzania pakietu możesz zmienić wszystko :D
Uruchom przetwarzanie pakietu (SM35) w w Trybie przetwarzania->Przetwarzanie jawne.
Wtedy możesz zmienić wszystko:JG, KKG, okresy, rodzaj dokumentu, kwoty, kody księgowania i co sobie stryjenka zażyczy - oczywiście w zakresie dozwolonym w ramach konfiguracji rodzaju dokumentu.
Ale takie dzierganie przy każdej wycenie jest upierdliwe, po jednorazowej akcji poprawiłbym konfigurację.
Mam na pokładzie 58 czynnych JG więc po pierwszej takiej akcji z zamianą czegokolwiek dla standardowego działania chyba dostałbym wysypki :lol:
Rafał Kisiel
morela
Posty: 37
Rejestracja: czw lis 17, 2022 8:45 pm
Been thanked: 1 time

Re: jak zmienić konto w wycenie F.05 na etapie symulacji?

Post autor: morela »

o, dzięki, nie znałam przetwarzania jawnego. A można podejrzeć na ekranie całość zapisów - wszystkie linie dekretu, a nie pojedynczo?

U nas konfiguracje robi obca osoba z firmy informatycznej, nie wiem jak to jest ustawione, więc mam chęć kontroli przed zaksięgowaniem, a nie sprawdzanie po fakcie
RKISIEL
Posty: 577
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 420 times
Been thanked: 260 times

Re: jak zmienić konto w wycenie F.05 na etapie symulacji?

Post autor: RKISIEL »

W SM35 kliknij (dwuklik :) ) w pozycję pakietu, wybierz zakładkę "Ekrany" i wciśnij przycisk "Lista pól".
Dostaniesz wszystkie księgowania dla tego pakietu - na jednym przewijanym ekranie.
Układ jest taki jakbyś wypełniała ekrany w transakcji FB01 tj. ekran SAPMF05A(0100) to nagłówek, SAPMF05A(0300) to pozycja a ekran SAPLKACB(0002) to dodatkowe dekretacje w pozycji dokumentu.

Ustawienia wyceny dla KKG znajdziesz w transakcji OB09 a konfigurację metody wyceny znajdziesz we wglądzie V_T044A.
Rafał Kisiel