Witam,
Poproszę o informację, na czym polega automatyczne generowanie plików Excel na dysk sieciowy. Planujemy w firmie zoptymalizować proces raportowania, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
Z góry dziękuję za pomoc
Automatyczne generowanie plików na dysk sieciowy
-
Re: Automatyczne generowanie plików na dysk sieciowy
Proszę podać więcej szczegółów. Czy zamierzacie używać jakiś standardowych funkcjonalności do zautomatyzowanych zapisów, czy też zetowe. Jakie raporty?
Ja to widzę jedynie od swojej strony - programisty. Jest kilka technik jakie można użyć np. spool, zmiany w kodzie i zrzut tabeli wyjściowej itp. To wszystko się programuje, automatyzuje i ustawia horyzont czasowy.
Ja to widzę jedynie od swojej strony - programisty. Jest kilka technik jakie można użyć np. spool, zmiany w kodzie i zrzut tabeli wyjściowej itp. To wszystko się programuje, automatyzuje i ustawia horyzont czasowy.
SAP ABAP Certified Developer
-
Jedną z opcji jest nadanie użytkownikowi uprawnień do samodzielnego ustawiania i generowania raportów (transakcja SQ01 ?)
Drugą opcją jest automatyczne generowanie danych na dysk sieciowy w formacie plików Excelowych co pewien ustalony czas, np . dniowo, tygodniowo (transakcja SE 38 ?)
Drugą opcją jest automatyczne generowanie danych na dysk sieciowy w formacie plików Excelowych co pewien ustalony czas, np . dniowo, tygodniowo (transakcja SE 38 ?)
Mam wrażenie, że mylisz pewne kwestie. Chodzi mi o raport z danymi, który chciałbyś eksportować do pliku, co pewien interwał czasowy.
SQ01 to narzędzie do tworzenia raportów (kwerend) w oparciu o tabele. Taki wizard, dający dodatkowe możliwości programowania. SE38 - edytor dla ABAP.
SQ01 to narzędzie do tworzenia raportów (kwerend) w oparciu o tabele. Taki wizard, dający dodatkowe możliwości programowania. SE38 - edytor dla ABAP.
SAP ABAP Certified Developer